ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΔΕΔΥ: Για το θεαθήναι το σχέδιο νόμου για τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία

 

Αθήνα 24.11.2010, 17:12

Για το θεαθήναι είναι η πολιτική που εισάγει το το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή στην Ελλάδα της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και την εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με την οδηγία 2006/54 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά, η Γραμματεία δηλώνει τα παρακάτω:
1. Από τα άρθρα του νομοσχεδίου εξάγεται το συμπέρασμα ότι η επίκληση της ισότητας γίνεται μόνο προς το θεαθήναι, ενώ όπως ομολογείται στην αιτιολογική έκθεση εντάσσεται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο πολιτικής απασχόλησης της Ε.Ε., όπως εκφράστηκε με τη στρατηγική της Λισσαβόνας και την προώθηση των κλασικών μορφών απασχόλησης.
2. Η μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων πολιτική περί ισότητας φαίνεται και από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών, πολύ υψηλότερα των ανδρών αλλά και από την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η ενίσχυση των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της οικογένειας και τη δυνατότητα της γυναίκας για επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς απορρίφθηκαν λόγω ελλείψεως προσωπικού μόνο το 2010 αλλά και 4.700 θέσεις εργασίας «βοήθεια στο σπίτι» καταργήθηκαν με συνέπειες όχι μόνο για τα άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και για την οικογένεια τους.
3. Αντιθέτως η αναφορά του νομοσχεδίου στη δυνατότητα της γυναίκας για ίση μεταχείριση στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, για τα οποία έχει ριζική αντίθεση το συνδικαλιστικό σύστημα, όπως επίσης το γεγονός ότι η οδηγία 2006/54 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εφαρμογή της οποίας υλοποιεί το παρόν νομοσχέδιο, απετέλεσε το άλλοθι βάσει της οποίας αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, αποδεικνύει ότι το νομοσχέδιο αυτό στο όνομα της ισότητας ουσιαστικά προωθεί σκληρά μέτρα για την εργασία και την ασφάλιση εις βάρος των γυναικών.

Προτάσεις
Η Γραμματεία θεωρεί ότι η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών - γυναικών στην εργασία απαιτεί:
- Αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα της αυξανόμενης ανεργίας των γυναικών, που εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια των ανδρών.
- Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για εργασία και επαγγελματική εξέλιξη (προαγωγές κτλ) και για τα δύο φύλα.
- Ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών με πλήρη ωράρια δωρεάν και χώρων φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, επέκταση του μέτρου «βοήθεια στο σπίτι» για όλο τον πληθυσμό και ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες.
- Εξασφάλιση με συγκεκριμένα μέτρα της ισορροπίας συμμετοχής ανδρών γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

"Η προώθηση της ισότητας στην πράξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αλλαγή πολιτικής και με λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη της γυναίκας διαφορετικά παραμένει μόνο στο επίπεδο γενικών διακηρύξεων αλλά χρησιμοποιείται και για την κατάργηση των όποιων θετικών μέτρων υπήρχαν μέχρι τώρα και άρα στο όνομα της ισότητας ενισχύεται η ανισότητα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ημέρα κατά της βίας
Με δεύτερη ανακοίνωσή της, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η Γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: "Η βία, η οποία αποτελεί την πιο άγρια έκφραση εξουσίας εναντίον των αδυνάτων, παρουσιάζεται και στις σχέσεις των ανθρώπων και στην οικογένεια, με συνήθη θύματα τη γυναίκα ή τα παιδιά. Οι συνθήκες του άκρατου φιλελευθερισμού αλλά και της οικονομικής κρίσης οξύνουν τέτοια φαινόμενα. Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής, σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος αλλά και της υποβάθμισης κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Οι γυναίκες υφίστανται τις συνέπειες της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του κοινωνικού αποκλεισμού σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Γίνονται πιο εύκολα θύματα της κοινωνικής αδικίας ή θύματα ψυχολογικής και σωματικής βίας ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης δομών αλλά και των συντηρητικών προτύπων, ενισχύουν τέτοια φαινόμενα όπου άτομα υφίστανται τη βία και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν, σε όλες της τις μορφές".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved