ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ενημέρωση Περιφερειαρχών για τα προγράμματα απασχόλησης - κατάρτισης

 

Αθήνα 5.12.2011, 17:23

Τα αναμενόμενα από χρόνια προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων καθώς και η... επίσπευση της υλοποίησής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με τους Περιφερειάρχες.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα τρία προγράμματα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, δηλαδή το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και τα πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), τα οποία απευθύνονται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους.

Σχετικά με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με ωφελούμενους 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκ. ευρώ, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε πως οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο καθώς και για την Ήπειρο.

Αναφορικά με τα ΤΟΠΣΑ, με 30.000 ωφελούμενους, ύψους 80 εκ. ευρώ, επεσήμανε πως η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί στο ν. 4019/11, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Στη συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπεται  και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της. Ακόμη ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα των Περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού.

Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες και σχετικά με το νέο πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), με 20.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει επικέντρωση στον άνεργο - καταρτιζόμενο, ο οποίος επιλέγει τον φορέα υλοποίησης, ενώ σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο,  αποφασίστηκε και η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα δύο στα πέντε ευρώ την ώρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου μέσω αυτής οι ωφελούμενοι να κάνουν αίτηση και να επιλέγονται με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Κοινωνική επιχειρηματικότητα
Σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ο υπουργός είπε πως πρόκειται για έναν νέο θεσμό για τη χώρα, μιας και καλύπτει μόλις το 1,4% απασχόλησης, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτει το 6 - 10%, και ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμού το υπουργείο θα στηρίξει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς με σχετικά προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, όσο και τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων.

Επιπλέον, οι Περιφερειάρχες ενημερώθηκαν σχετικά με τον διαδικτυακό κόμβο www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πρόσβασης στην Απασχόληση. Ο κόμβος προσφέρει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα ενεργά προγράμματα, με στόχο να παρέχεται πληροφόρηση με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αναλυτικότερης πληροφόρησης από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, ενώ τους ζητήθηκε να γίνει καταγραφή όλων των μικρών δομών που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και βρίσκονται στις Περιφέρειες προκειμένου να ενταχθούν στη νέα μορφή που προωθεί το Υπουργείο, τα κοινωνικά ΚΕΠ, μέσα από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και για τα υλοποιούμενα προγράμματα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved