ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ημερίδα: Κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη: Υπάρχει διέξοδος;

 

Αθήνα 7.12.2011, 15:00

Το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη: Υπάρχει διέξοδος;».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Park» (Λ. Αλεξάνδρας 10) στις 15:00. Θα μιλήσουν ο Γεώργιος Αργείτης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Jan A. Kregel και ο Eckhard Hein. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος θα προλογίσει την ημερίδα, επισημαίνοντας τις διατυπωμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την κρίση. Τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ο Γεώργιος Αργείτης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής μονάδας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Οικονομικού Μετασχηματισμού στο Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Στην ομιλία του θα επισημάνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο στην αρχή αυτής της κρίσης και συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο ακόμη και στην περίπτωση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συμφωνίας της 26ης/ 27ης Οκτωβρίου. Θα αναπτύξει την άποψη ότι η εμμονή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στην απόλυτη εφαρμογή δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα τριών παραγόντων. Πρώτον, την επιλογή της προστασίας των συμφερόντων των τραπεζών, κατανέμοντας το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Δεύτερον, την επιλογή οικονομικών ιδεών από το πιο συντηρητικό και μη ρεαλιστικό τμήμα της οικονομικής θεωρίας. Τρίτον, την κυριαρχία μιας εγχειριδιακής αντίληψης του νεοφιλελευθερισμού. Ο ομιλητής θα προτείνει τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων απασχόλησης ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή κρίση.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι διευθυντής στο Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης (ενός εκ των σημαντικότερων Ινστιτούτων Οικονομικών στις ΗΠΑ). Έχει καταθέσει αρκετές φορές σε επιτροπές των ΗΠΑ στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναθεώρησης για το εμπορικό έλλειμμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και ήταν μέλος στο συμβούλιο ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Παπαδημητρίου θα αναπτύξει στην ομιλία του την άποψη ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει μέχρι το 2013-2014 να επιτύχει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι επιπτώσεις στην ανεργία και τη φτώχεια θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Επίσης, θα αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία οδηγούν την οικονομία σε συνεχή ύφεση, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα. Το βασικό επιχείρημα της ομιλίας του θα είναι ότι η κρίση πηγάζει από την ίδια τη δομή της Ευρωζώνης και ότι μία οικονομική κατάρρευση είναι πολύ πιθανόν να συμβεί αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της. 

Ο Jan Kregel είναι ερευνητής στο Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, καθηγητής στο Tallin University of Technology και συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Post Keynesian Economics. Έχει διατελέσει εισηγητής στην Επιτροπή Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης και ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών και αναπληρωτής γραμματέας στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη διεθνή συνεργασία σε φορολογικά θέματα.

Ο κ. Kregel θα επισημάνει ότι η προσέγγιση που θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα αγνοεί το συστημικό χαρακτήρα του υπάρχοντος αδιεξόδου. Θα αναπτύξει την άποψη ότι η τρέχουσα κρίση οφείλεται στις πολιτικές πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωζώνη οι οποίες, μεταξύ άλλων, αγνόησαν τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν λόγω της ανάγκης των χωρών να χρηματοδοτούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα μέσα από τις αγορές ομολόγων. Θα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα αν οι πλεονασματικές χώρες δεν αυξήσουν τις εισαγωγές προϊόντων από τη χώρα μας και θα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οι ασκούμενες πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.  

Ο Eckhard Hein είναι καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Berlin School of Economics and Law, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK) του Hans Boeckler Foundation της Γερμανίας και συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού Intervention. European Journal of Economics and Economic Policies. 

Στην ομιλία του θα επισημάνει τις δυσμενείς συνέπειες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη. Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης θα οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών στις χώρες του Βορρά, απειλώντας την ύπαρξη του ευρώ. Θα τονίσει την ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών και του θεσμικού πλαισίου εντός του οποίου λειτουργεί η Ευρωζώνη, σκιαγραφώντας ως βασικούς άξονες αυτού του νέου πλαισίου την καθιέρωση μιας πιο ενεργού παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την εφαρμογή πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης και αύξησης των μισθών στις χώρες που έχουν εμπορικά πλεονάσματα και τη δημιουργία ενός μηχανισμού μεταφοράς πόρων προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για την ενίσχυση της παραγωγικής τους βάσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved