ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Γιορτινή εκμετάλλευση για χιλιάδες εργαζόμενους

 

Αθήνα 29.12.2011, 14:16

"Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα αφεντικά, για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, αυξάνουν την εκμετάλλευση. Μέσα στο καταναλωτικό γιορτινό πανηγύρι ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων εξαφανίζεται. Ιδιαίτερα φέτος, με αφορμή την οικονομική κρίση, τα αφεντικά απαιτούν περισσότερη δουλειά, ακόμη μεγαλύτερο ξεχείλωμα των εορταστικών ωραρίων, δουλειά την Κυριακή, υποχρεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες, αν ήταν δυνατόν 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων".

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας), υπενθυμίζοντας παράλληλα στους εργαζόμενους ότι το 8ωρο, το ρεπό, η κυριακάτικη αργία, η αποζημίωση της υπερωρίας, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες και με τέτοιους αγώνες πρέπει να τα υπερασπιστούν. "Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι και στην περίοδο των γιορτών το 5ήμερο και το 8ωρο ισχύουν, δεν καταργούνται. Μην «μασάτε» στις ντρίπλες του αφεντικού. Το εορταστικό ωράριο έχει να κάνει με τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και όχι με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Μην δέχεσθαι διευθέτηση του χρόνου εργασίας (δούλεψε τώρα στις γιορτές παραπάνω και θα το πάρεις σε ρεπό από Γενάρη). Είναι παράνομο. Αν δουλέψεις παραπάνω, είναι υπερεργασία ή υπερωρία. Δικαιούσαι να πληρωθείς τις επιπλέον ώρες και όχι να σου τις δώσουν σε ρεπό κάποια άλλη στιγμή".

Η Ένωση επισημαίνει επίσης ότι η απασχόληση 5 ώρες την εβδομάδα και πέραν των 40 θεωρείται υπερεργασία και εφόσον ζητηθεί από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος πρέπει να δουλέψει. "Για κάθε ώρα υπερεργασίας καταβάλλεται ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%. Το νόμιμο ημερήσιο ωράριο εργασίας είναι κατά κανόνα το 9ωρο (συμπεριλαμβανομένης της 1 ώρας την ημέρα που είναι η υπερεργασία). Η υπέρβαση εντός της ίδιας ημέρας του 9ώρου συνιστά υπερωρία, ακόμα και όταν δεν πραγματοποιείται κατά την εβδομάδα υπέρβαση των 45 ωρών ή υπέρβαση του συμβατικού ωραρίου των 40 ωρών. Για κάθε ώρα υπερωρίας καταβάλλεται ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Αν μέσα στη χρονιά ο εργαζόμενους έχει ήδη κάνει 120 ώρες υπερωρία, οι ώρες μετά τις 120, αμείβονται με προσαύξηση 60%. Η υπερεργασία και η υπερωρία πρέπει να γίνονται μέσα στο πενθήμερο. Το ρεπό είναι απαραβίαστο. Δεν μπορεί ο εργοδότης να πει στον εργαζόμενο, «θα δουλέψεις 6 ημέρες, 40ώρες τις 5 ημέρες και τις παραπάνω ώρες την 6η ημέρα θα στις πληρώσω υπερωρία». Προσοχή όμως. Για να είναι νόμιμη η υπερωρία, πρέπει να ισχύουν μια σειρά από προϋποθέσεις (π.χ. έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας, έγκαιρη ενημέρωση του εργαζόμενου, υπογραφή του εργαζόμενου στο βιβλίο υπερωριών κ.λπ.). Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να δουλέψει υπερωριακά. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η υπερωρία είναι παράνομη και εφόσον πραγματοποιηθεί αποζημιώνεται με 80% προσαύξηση του ωρομισθίου.

Η Ένωση εξηγεί και πώς υπολογίζεται η υπερεργασία και η υπερωρία: "Αρχικά, βρίσκουμε το ημερομίσθιο, διαιρώντας το μισθό διά του 25 (μισθός/25=ημερομίσθιο). Κατόπιν, για να βρούμε το ωρομίσθιο, διαιρούμε το ημερομίσθιο με το 6,67 (ημερομίσθιο/6,67=ωρομίσθιο). Τέλος, για να βρούμε την υπερεργασία προσαυξάνουμε το ωρομίσθιο κατά 20% και για την υπερωρία κατά 40%.

Επιπλέον επισημαίνει ότι για φέτος οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν μια Κυριακή στο τέλος της χρονιάς. Αυτή η Κυριακή είναι στις 18 Δεκεμβρίου. Οι εμποροϋπάλληλοι, επειδή δουλεύουν αυτή την Κυριακή, δεν δουλεύουν στις 2 Ιανουαρίου 2012. Γι' αυτή την Κυριακή που θα δουλέψουν παίρνουν, με τη μισθοδοσία του Γενάρη, το 75% του ημερομισθίου τους.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία για το ωράριο εργασίας είναι ούτως ή άλλως σε αντεργατική κατεύθυνση και καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία να τα κάνει ακόμη πιο αντεργατικά.

Και η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: "Συνάδελφοι, τα αφεντικά σάς θέλουν φυλακισμένους στα μαγαζιά, οι οικογένειές σας και οι φίλοι σας σάς θέλουν κοντά τους για να περάσουν χαρούμενες γιορτές. Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Μίλησε για όλα αυτά με τους συναδέλφους σου στη δουλειά. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ σας για να εμποδίσετε τις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Μάθε τα δικαιώματά σου. Ψάξε το. Απευθύνσου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Έλα σε επαφή με το σωματείο του κλάδου σου. Πάλεψε, ώστε τα σωματεία να αγωνίζονται για τα εργατικά συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα των κομματικών παρατάξεων... Το πνεύμα των Χριστουγέννων μας έχει κατακλείσει… ξεχείλωμα ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, κούραση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved