ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Στο απυρόβλητο εργοδότες που διαπράττουν ποινικά αδικήματα

 

Αθήνα 29.12.2011, 15:34

Ένας ιδιότυπος νόμος σιωπής καλύπτει χιλιάδες ποινικά αδικήματα εργοδοτών που αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης στο ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου.

"Ποινικά αδικήματα που μάλιστα εμπίπτουν στην διαδικασία του αυτοφώρου, όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων για πάσης φύσεως αποδοχές που καθορίζονται είτε από συμβάσεις εργασίας (ατομικές) είτε από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε από το νόμο είτε από έθιμο (σύμφωνα τον ΑΚ 690/45 και το νόμο 2336/95), δεν τιμωρούνται με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών αρχών", διαπιστώνει ο κ. Νικολάου και επισημαίνει: "Οι εργοδότες που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα και στο ακέραιο τις αποδοχές των εργαζομένων τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών και με χρηματικά ποσά ανάλογα με τις καθυστερούμενες οφειλές. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι μηνύσεις για την μη καταβολή δεδουλευμένων (εφαρμογή συμβάσεων εργασίας), εκτός από τους ενδιαφερομένους, υποβάλλονται και από τις επιθεωρήσεις εργασίας ή τα οικεία αστυνομικά τμήματα. Παρόλα αυτά, η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει. Οι εργοδότες "κόβουν" τους μισθούς όποτε θέλουν, καταβάλουν όσο μισθό αυτοί θέλουν, όποτε θέλουν ή και καθόλου, και παρά τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων, τα αδικήματα αυτά δεν φτάνουν ποτέ στη δικαιοσύνη. Ούτε τα αστυνομικά τμήματα παραλαμβάνουν τις μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων, ούτε οι επιθεωρήσεις εργασίας ασκούν μηνύσεις σε όλες τις εργατικές διαφορές για την μη καταβολή δεδουλευμένων. Αλλά και όσες από αυτές καταλήγουν στην δικαιοσύνη, δεν  εκδικάζονται με την διαδικασία αυτοφώρου!".

Κατά τον κ. Νικολάου, η ατιμωρησία των παρανομούντων εργοδοτών οφείλεται και στις ελλιπείς εγκυκλίους του υπουργείου εργασίας (ΣΕΠΕ), που ενώ κάνουν λόγο για αυτόφωρο αδίκημα, όταν πρόκειται για μη καταβολή δεδουλευμένων, το περιορίζουν στο δώρο των Χριστουγέννων και στο δώρο του Πάσχα.

Τι λέει ο νόμος  
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολάου, το άρθρο 8, παρ. 1 του ν. 2336/1995 προβλέπει τις ακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής αποδοχών:
"Κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας είτε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε από αποφάσεις διαιτησίας είτε από το νόμο ή έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3198/1955, συνεπεία της θέσεως των εργαζόμενων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερόμενων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζόμενων, με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, για την εξεύρεση του οποίου οι τυχόν σε είδος οφειλόμενες αποδοχές πρέπει να αποτιμώνται, με τη σχετική απόφαση, σε χρήμα. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης.

Και ο κ. Νικολάου καταλήγει: "Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το υπουργείο εργασίας (ΣΕΠΕ), ως αρμόδιος φορέας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, οφείλει να εκδώσει νέα εγκύκλιο με την οποία να καλούνται οι εργοδότες να συμμορφωθούν με τον νόμο και σε περίπτωση άρνησης να κινούν άμεσα διαδικασίες μηνύσεων,  οι οποίες θα εκδικάζονται με τη διαδικασία αυτοφώρου. Η ΓΣΕΕ έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση και πλήρη εφαρμογή του παραπάνω νόμου". 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved