ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Προτάσεις για την απασχόληση

 

Αθήνα 24.5.2012, 14:02

Η δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων" για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και η θέσπιση της "Εγγύησης Νέων" που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ψηφίσματος που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η ανεργία στην ΕΕ κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10% ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 22,1%, στις αρχές του 2011 - από 14,7% που ήταν το 2008. Η κατάσταση όμως διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων  να κυμαίνονται από πολύ πιο κάτω από 10 % σε ορισμένες χώρες έως περίπου 50 % στις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση, σημειώνει το ψήφισμα, που συνέταξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, Pervenche Berès (Σοσιαλιστές, Γαλλία).

Στο κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα, οι ευρωβουλευτές επικροτούν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Πρωτοβουλία ‘Ευκαιρίες για Νέους’", αλλά εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες "για το κατά πόσο η κλίμακα των προτεινόμενων δράσεων είναι ανάλογη της σοβαρότητας της κρίσης ανεργίας που βιώνουν οι νέοι σε πολλά κράτη μέλη".

Η κατάσταση απασχόλησης των νέων εξαρτάται κατά πολύ από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, και καλούν επειγόντως τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων που θα δίνει ώθηση στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με άφθονες θέσεις απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσε πως 82 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού των διαρθρωτικών ταμείων (από συνολικά 347 δισ. ευρώ) εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν.

Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης τα 82 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού αυτού εξακολουθούν να παραμένουν αχρησιμοποίητα και καλεί την

Επιπλέον, ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης για τις οκτώ χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων (Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία).

Εγγύηση Νέων
Το Κοινοβούλιο πρότεινε, με ψήφισμα που ενέκρινε το 2010, τη θέσπιση, από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, μιας "Ευρωπαϊκής Εγγύησης Νέων", κατά τα πρότυπα αυτών που ισχύουν σε ορισμένα κράτη μέλη όπως η Αυστρία, που θα διασφαλίζει σε κάθε νέο άνθρωπο εντός της ΕΕ το δικαίωμα σε θέση εργασίας, μαθητεία, πρόσθετη επιμόρφωση ή συνδυασμένη εργασία και επιμόρφωση μετά από μια μέγιστη περίοδο τεσσάρων μηνών ανεργίας.

Με το ίδιο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εκπονήσουν έναν ευρωπαϊκό χάρτη ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τα προγράμματα άσκησης με σκοπό τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής αξίας τους και την αποφυγή εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προγράμματα άσκησης αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης και δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις κανονικές θέσεις εργασίας.

Με το παρόν ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει έως το τέλος του 2012 τόσο πρόταση για σύσταση στο Συμβούλιο με θέμα ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης όσο και σύσταση στο Συμβούλιο για τις Εγγυήσεις Νέων, και καλούν επειγόντως τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τις εν λόγω προτάσεις έως το τέλος του 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved