ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Φληναφήματα ΟΑΕΔ

 

Αθήνα 14.6.2012, 15:13.

Είναι τουλάχιστον ατυχής η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΟΑΕΔ και με την οποία προσπαθεί να πείσει ότι κατά την τελευταία διετία έχει παράξει έργο, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,6% σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000.000 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εκπαιδευόμενοι, έχουν ενταχθεί σε 59 επιμέρους προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμάται ότι με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5%. Παράλληλα, στα μέτρα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων - επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας  και μητρότητας - εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα, ενώ οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν το τρέχον έτος 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και υλοποιεί 59 επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι με την ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1.200.000 άτομα. 

Χωρίς να στηρίζει τα συμπεράσματά του σε κάποια επιστημονική μελέτη, ο ΟΑΕΔ υποστηρίζει αυθαίρετα ότι τα παραπάνω προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής:
• Τη διατήρηση 310.395 θέσεων εργασίας, μέσω ενός μεγάλου αντίστοιχου προγράμματος.
• Την ένταξη 88.212 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, μέσω 29 επιμέρους προγραμμάτων.
• Τη διατήρηση 11.363 θέσεων εργασίας καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας, το διάστημα 2010-2011, μέσω 7 προγραμμάτων.
• Την επαγγελματική εκπαίδευση 514.550 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ και των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής, μέσω 17 σχετικών προγραμμάτων.  Ειδικότερα στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων, έχει εγκριθεί η κατάρτιση-επιμόρφωση 48.542 εργαζομένων σε 570 επιχειρήσεις.
• Τη φοίτηση - στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων – 26.664 σπουδαστών στις  Σχολές Μαθητείας, στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στην Πρότυπη Βιομηχανική Μονάδα Λακκιάς, για τα σχολικά έτη 2010-2011 και 2011-2012, μέσω των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Παράλληλα ο ΟΑΕΔ συμμετέχει στις προγραμματισμένες δράσεις απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης που εφαρμόζονται από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εντός του επόμενου διαστήματος έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 35.000 ανέργων για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία σε ΟΤΑ, συνδέσμους και νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου, βάσει Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ.

Απορρόφηση πόρων
Τέλος, σχετικά με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ αναφέρει ότι σε σύνολο 848 εκατ. ευρώ που έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό από το ΕΠΑΝΑΔ (η υπέρβαση της εκχώρησης καλύπτεται από τη μη κάλυψη του προϋπολογισμού άλλων προσκλήσεων), για προγράμματα απασχόλησης ανέργων, έχουν προκηρυχθεί προγράμματα ύψους 874,94 εκατ. ευρώ (ενεργοποίηση εκχώρησης κατά 100%), για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 546,40 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 361,06 εκατ. ευρώ με ποσοστό απορρόφησης 43%. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι ένα χρόνο πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 δεν έχουν απορροφηθεί ούτε τα μισά χρήματα που διατίθενται για την προώθηση της απασχόλησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved