ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Α. Σαμαράς: Θετικές ενδείξεις για την οικονομία
 

 

Αθήνα 24.4.2013, 14:23

Θετικές ενδείξεις για την οικονομία και αλλαγή του κλίματος και της ψυχολογίας διαπιστώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα προήδρευσε σε σύσκεψη για θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε το πρόγραμμα "Εργάνη", το οποίο καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις προσλήψεις και τις απολύσεις της μισθωτής απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα (στοιχεία στο συνημμένο αρχείο).

Το πρώτο "καλό νέο" είναι η διαπίστωση του προγράμματος "Εργάνη" ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Ο πρωθυπουργός διευκρίνησε ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Η διαπίστωση αυτή είναι λανθασμένη καθώς για πολλές επιχειρήσεις η εποχική περίοδος αρχίζει μέσα στους μήνες αυτούς.

Η δεύτερη καλή ένδειξη είναι η διαπίστωση της εταιρείας ICAP ότι μία στις δύο από τις 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ η καθεμιά σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013, ενώ πάνω από τα μισά επενδυτικά σχέδιά τους αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον, συνολικά 715.000 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ), ενώ από το ΕΣΠΑ θα δοθεί πάνω από 1 δις ευρώ "σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουν τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας".

Η έρευνα
Η έρευνα της ICAP πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, σε δείγμα 1.095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58 %) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5 % εκτός Ελλάδας.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48 %) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35 % με τραπεζικό δανεισμό και το 17 % με χρήση επιδοτήσεων, θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δισ., οι οποίες επέτρεψαν τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις έγιναν κυρίως σε αγορά εξοπλισμού - μηχανημάτων, κτήρια-εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και εξαγορές.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε πίνακες με καταγραφές του συστήματος «Εργάνη», με τις ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας τον Μάρτιο και από την 1η Απριλίου μέχρι σήμερα 24 Απριλίου και ώρα 16.06’.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Σύστημα Εργάνη - Ροές (αρχείο pdf 247 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved