ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ουραγοί στην Ευρώπη στη χρήση διαδικτύου
 

Αθήνα 18.12.2013, 23:15

Μόλις το 56% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη στιγμή που το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 54% και συναντάται στη Βουλγαρία, το υψηλότερο είναι 95% στην Ολλανδία και ο μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στο 79%.

Το 2013 στην ΕΕ το 79% των νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 76% είχε ευρυζωνική σύνδεση, σε σύγκριση με 55% και 42% αντίστοιχα το 2007. Για τους περισσότερους πολίτες της ΕΕ η χρήση του διαδικτύου έχει γίνει μια τακτική δραστηριότητα, αφού σε ποσοστό 62% το χρησιμοποιούν κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα και ένα επιπλέον 10% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 21% των πολιτών ανέφεραν το 2013 ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, σε σύγκριση με 37% το 2007.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- έρευνα της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πρόσβαση και τη χρήση διαδικτύου το 2013 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών. Δυστυχώς η χώρα μας φιγουράρει για μια ακόμη φορά στις τελευταίες θέσεις ενός ακόμη δείκτη ανάπτυξης, όπως είναι το διαδίκτυο. 

Αναλυτικά:
- Στα περισσότερα κράτη μέλη το ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο ήταν υψηλό το 2013, με μερίδιο άνω του 90 % στις Κάτω Χώρες (95% των νοικοκυριών), το Λουξεμβούργο (94%), τη Δανία και τη Σουηδία (93%). Τα χαμηλότερα ποσοστά
καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (54%), την Ελλάδα (56%) και τη Ρουμανία (58%) .

- Ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο -που ως γνωστόν επιτρέπει μεγαλύτερη ταχύτητα κατά την περιήγηση και την άσκηση των δραστηριοτήτων- διέθεταν το 2013 σε κάθε κράτος μέλος τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά, με πρώτη τη Φινλανδία (88%) και ακολούθως τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία (το 2012 ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (όλες 87%) και τη Γερμανία (85%) .

- Στα περισσότερα κράτη μέλη η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα, με την υψηλότερη αναλογία να παρατηρείται το 2013 στη Δανία (84%) και ακολούθως στην Ολλανδία (83%), στο Λουξεμβούργο (82 %), στη Σουηδία (81%), στη Φινλανδία (80%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (78%). Τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε μέρα, καταγράφηκαν στις χώρες Τσεχική Δημοκρατία (16%), Εσθονία, Ιρλανδία και Αυστρία (όλα 14%). 

- Περίπου το ένα τρίτο ή και περισσότερο των ατόμων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και ειδικότερα στη Ρουμανία (42%), στη Βουλγαρία (41%), στην Ελλάδα (36%), στην Ιταλία (34%), στην Πορτογαλία (33%), στην Κύπρο και στην Πολωνία (από 32%), ενώ σε έξι κράτη μέλη το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από 10%.

- Όσον αφορά τη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το 2013 το 41% ​​των ατόμων στην EΕ χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για συναλλαγές με τις δημόσιες αρχές ή υπηρεσίες, για λόγους φορολογικών δηλώσεων (44%), αναζήτησης προσωπικών εγγράφων (20%) , για επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης (16 %) και για εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή πανεπιστήμιο (9%).

Ευρύτερη έρευνα
Τα παραπάνω στοιχεία αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο μέρος των αποτελεσμάτων μιας έρευνας της Eurostat σχετικά με τη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στα νοικοκυριά των 28 χωρών μελών της ΕΕ και των χωρών Ισλανδία, Νορβηγία και Τουρκία .

Εκτός από την πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου και e-government, η έρευνα καλύπτει μια ποικιλία δεικτών, όπως η χρήση του Διαδικτύου στα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλες δραστηριότητες που ασκούνται από ιδιώτες.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε περισσότερα στοιχεία της έρευνας.
 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Περισσότερα στοιχεία της έρευνας (αρχείο pdf 46 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved