ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«Νεοαποικιακή προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα της διαθεσιμότητας»

Proslipsis.gr | Αθήνα 2.3.2015, 18:10

Για νεοαποικιακή προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Thyssen σε ερώτησή του σχετικά με την παραβίαση του Χάρτη από το μνημονιακό μέτρο της διαθεσιμότητας.

Όπως αναφέρει, η Επιτροπή αποσιωπά το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα επιβλήθηκε σε ικανοποίηση της απαίτησης της τρόικας για "παραδειγματικές" απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ότι έτσι η ίδια, ως μέλος της τρόικα, παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο με την τήρηση του οποίου (υποτίθεται πως) είναι επιφορτισμένη.
 
* Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης.
 

Ερώτηση
Το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως,  σε περίπτωση προσωρινής διαθεσιμότητας ενός εργαζομένου, χωρίς να έχει λυθεί η εργασιακή σχέση, πρέπει να του καταβάλλεται περιοδικά αμοιβή (άρθρο 15 της υπΆ αριθ. 168 Σύμβασης (1988) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Προώθηση της Απασχόλησης και την Προστασία από την Ανεργία).
Εν τούτοις, η ελληνική κυβέρνηση, κατΆ επιταγή της τρόικα, η οποία απαρτίζεται κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες υπαλλήλους, ενώ σε κάποιους εξ αυτών έχει αυθαίρετα διακόψει την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, αφού εδώ και μήνες προσπαθούν να λάβουν το μισθό που ορίζει ο νόμος για όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (75% των αντίστοιχων αποδοχών), δίχως όμως να έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική καταβολή[1].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η θέση σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων χωρίς καταβολή -έστω και μειωμένου- μισθού;
2. Υπό ποιες προϋποθέσεις η επΆ αόριστον θέση σε διαθεσιμότητα χωρίς την καταβολή περιοδικής αμοιβής ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη απόλυση, η οποία, όπως είναι γνωστό, απαγορεύεται από το άρθρο 30 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;
 
 
Απάντηση 
1. Η Επιτροπή προωθεί την κύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή από τα κράτη μέλη των επικαιροποιημένων συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων κατά την εργασία, σε όλες τις πολιτικές της. Ωστόσο, οι συμβάσεις της ΔΟΕ δεν αποτελούν μέρος του δικαίου της ΕΕ και η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα όσον αφορά την ερμηνεία των διατάξεων των εν λόγω συμβάσεων.
2. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Εκτιμάται ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο κύριος βουλευτής δεν εφαρμόζονται κατά την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου και πρέπει, ως εκ τούτου, να προσδιοριστεί ότι αφορούν την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, με τον δέοντα σεβασμό για τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved