ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αυξητικές τάσεις στη ζήτηση στελεχών και εργαζομένων διαπιστώνει έρευνα του ΑLBA (29/3/07)
 


Αθήνα 29.3.2007, 22:37
Αυξητικές τάσεις στη ζήτηση στελεχών και εργαζομένων γενικότερα κατά το προσεχές εξάμηνο διαπιστώνει η πρώτη πανελλήνια έρευνα «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» που διεξήγαγε μεταξύ 180 εταιρειών το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας του ALBA Graduate Business School.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους όσον αφορά την προσέλκυση και επιλογή νέων στελεχών, ενώ οι περισσότερες αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά και τον αριθμό των εργαζομένων τους. Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των εταιρειών που αναμένεται να επιλέξουν νεαρά στελέχη - αποφοίτους, καθώς και μεσαία στελέχη. Αντίθετα, η προσφορά διευθυντικών θέσεων θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την προσέλκυση και επιλογή προσωπικού, η έρευνα έδειξε ότι προτιμούν κατά σειρά τις εταιρικές βάσεις βιογραφικών και τις ιστοσελίδες ανεύρεσης προσωπικού, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της αναζήτησης προσωπικού από στόμα σε στόμα. Ως προς τον τρόπο επιλογής των στελεχών, οι εταιρείες εστιάζουν κυρίως στην ικανότητα επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων των υποψηφίων, ενώ συμφωνούν ότι για τους περισσότερους τομείς απασχόλησης απαιτείται προχωρημένο επίπεδο γνώσης χρήσης Η/Υ.

Κατά τα άλλα, στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες στην εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα, ενώ όσον αφορά τους μισθούς οι περισσότερες θεωρούν ότι θα δοθούν αυξήσεις παρόμοιες με αυτές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  Ωστόσο, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων (28%) αναμένει ότι θα δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις από 6%.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2006 – Ιανουάριος 2007. Εστάλησαν πάνω από 1.000 προσκλήσεις ηλεκτρονικά και περισσότερες από 500 μέσω φαξ σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα. Οι προσκλήσεις αφορούσαν στελέχη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού όπως Διευθυντές ή Υπεύθυνους Προσλήψεων (προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού) καθώς και Υπεύθυνους Εταιριών, Γεν. Διευθυντές κλπ. Συνολικά συμπλήρωσαν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο 180 εταιρείες, 56% ελληνικές και 44% πολυεθνικές. Το 10% του δείγματος είναι εταιρίες που ανήκουν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, το 19% είναι βιομηχανικές επιχειρήσεις, το 42% δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ το 22% σε αυτόν του εμπορίου. Συνοπτικά, το 96% των επιχειρήσεων του δείγματος είναι ιδιωτικές, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να εδρεύουν στην Αττική. Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα, το 22% ήταν μεγάλες επιχειρήσεις (200-499 άτομα), και ακολουθούν με ποσοστό 20% εταιρίες με προσωπικό 25-99 ατόμων και με ποσοστό 18% εταιρείες άνω των 1000 εργαζομένων.
 
Η έρευνα θα διενεργείται κάθε έξι μήνες και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στον ελληνικό Τύπο. Η συλλογή στοιχείων για το δεύτερο κύκλο (β’ εξάμηνο) θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Μάϊος – Ιούνιος 2007.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να ζητήσετε από τον κ. Παναγιώτη Ταρσινό, τηλ.: 210-8964531, ptarsino@alba.edu.gr.

* Αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να δείτε στο συνημμένο αρχείο.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η έρευνα του ALBA (αρχείο pdf 994 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved