ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«Αραχτοί» οι έλληνες φοιτητές, αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat

Proslipsis.gr | Αθήνα 29.09.2023, 16:45

Η οικονομική κρίση, που εξακολουθεί να μαστίζει την Ελλάδα, και η παράλληλη έλλειψη εργατικών χεριών, θα περίμενε κανείς ότι θα ωθούσαν πολλούς φοιτητές να αναζητήσουν εργασία κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Έρευνα της Eurostat για το 2022 αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα (24η θέση) με το ποσοστό των φοιτητών που εργάζονται να αγγίζει μόλις το 7% και να είναι λίγο υψηλότερο από αυτό των τριών τελευταίων χωρών Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας και λίγο πιό χαμηλό από αυτό της Κροατίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Στις πρώτες θέσεις του πίνακα φιγουράρουν η Ολλανδία (73%), η Δανία (52%) και η Γερμανία (45%), ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 25%.

Ειδικότερα, το 2022 το 72% των νέων Ευρωπαίων (ηλικίας 15-29 ετών) παρέμεινε εκτός εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της επίσημης εκπαίδευσης. Ένα επιπλέον 25% απασχολούνταν, ενώ το 3% ήταν διαθέσιμο για απασχόληση και ενεργή αναζήτηση εργασίας (άνεργοι) ενώ βρίσκονταν στην επίσημη εκπαίδευση.



Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η δυναμική της μετάβασης των νέων από την επίσημη εκπαίδευση στην αγορά εργασίας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι ανισότητες μπορούν να επηρεαστούν από τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα, τη διαθεσιμότητα κατάρτισης, τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας και τους πολιτιστικούς παράγοντες.

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων στην επίσημη εκπαίδευση που είναι διαθέσιμα για απασχόληση και αναζητούν ενεργά εργασία καταγράφηκαν στη Σουηδία (13%), στη Φινλανδία (7%) και στην Ολλανδία (6%). Αντίθετα, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν λιγότερο από το 1% των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) που αναζητούσαν εργασία ενώ συγχρόνως είχαν τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών εκτός εργατικού δυναμικού.

Διαφορές φύλου
Το 2022, τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση συνέχισαν να ξεπερνούν αυτά των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τη σημαντικότερη απόκλιση να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών (54% γυναίκες έναντι 45% άνδρες).

Οι γυναίκες εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν εκτός εκπαίδευσης και εργατικού δυναμικού. Αυτές οι ανισότητες μεταξύ των φύλων παρέμειναν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τις πιο έντονες διαφορές να καταγράφονται μεταξύ των νέων ηλικίας 25-29 ετών. Σε αυτήν την ομάδα, το 15% των γυναικών και το 7% των ανδρών ήταν εκτός εκπαίδευσης και εργατικού δυναμικού. 


 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved