ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρευνα ALBA: Μία στις τρεις επιχειρήσεις "βλέπει" απολύσεις 15/1/09

Αθήνα 15.1.2009, 18:14
Μία στις τρεις επιχειρήσεις σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Μείωση προσλήψεων, αυξήσεις μισθών έως και 4%, φόβος για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, παρουσιάζονται στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2009 της πανελλήνιας έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας, που διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας του ALBA Graduate Business School.

Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ALBA στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, παρουσία της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
1. Οι εταιρείες στην πλειοψηφία τους αναμένεται να μειώσουν κατά το επόμενο εξάμηνο τις δραστηριότητες τους όσον αφορά την προσέλκυση και επιλογή νέων στελεχών.
2. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, ενώ μια στις τρεις επιχειρήσεις του δείγματος (32,6%) ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά το επόμενο εξάμηνο.
3. Οι αυξήσεις των μισθών στις μισές περίπου εταιρίες (49.3%) που συμμετείχαν στην έρευνα θα φτάσουν έως και το 4% για τον επόμενο χρόνο.  Μόνο το 11.2% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα δοθούν αυξήσεις άνω του 6%.
4. Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους σε ποσοστό 70.6%.
5. Το 19.4% των εταιρειών δηλώνει ότι ήδη έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Μόνο το 6.6% δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
6. Για το επόμενο εξάμηνο όμως, το 42.7% αναμένει ότι η κρίση θα επηρεάσει πολύ έως και δραματικά την επιχείρησή τους.
7. Το 32.4% των εταιριών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους ενώ και η εκπαίδευση των εργαζομένων ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά (μία στις τέσσερις εταιρίες). Οι επιπρόσθετες παροχές όμως θα παραμείνουν ίδιες στην πλειοψηφία των εταιρειών.
8. Οι ελληνικές επιχειρήσεις συγκριτικά με τις πολυεθνικές δείχνουν να φοβούνται περισσότερο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ενώ δραματικές επιπτώσεις αναμένονται κυρίως στον κλάδο του Εμπορίου και του Τουρισμού. Επιπλέον μία στις δύο τράπεζες θεωρεί ότι θα επηρεαστεί αρκετά από την κρίση.
9. Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων τόσο προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (μία στις δύο επιχειρήσεις), καθώς και στους εξειδικευμένους επαγγελματίες (47,2% και 33,2% αντίστοιχα).
10. Και σε αυτό το εξάμηνο οι εταιρείες θα στραφούν για προσλήψεις στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ, της Λογιστικής και των Οικονομικών.
11. Οι αναμενόμενες δυσκολίες στην προσέλκυση και επιλογή στελεχών παρουσιάζονται μειωμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο σχεδόν σε όλους τους τομείς.
12. Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η εσωτερική αναζήτηση, οι αγγελίες στις εφημερίδες, καθώς και η χρήση των προσωπικών δικτύων (από στόμα σε στόμα).
13. Το 61.6% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 29.7% των εταιρειών χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και κέντρα αξιολόγησης.
14. Αναφορικά με τη γνώση και χρήση Η/Υ απαιτείται βασικό ή προχωρημένο επίπεδο πιστοποίησης σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες πλην των Διευθυντών Πωλήσεων, των Πωλητών, των Υπαλλήλων Υποδοχής και Αποθήκης και των υπαλλήλων Εξυπηρέτησης Πελατών, όπου είναι επιθυμητή η γνώση χωρίς όμως κάποιου είδους πιστοποίηση.

Από το σύνολο των 222 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 56.8% είναι ελληνικές ενώ το 43.2% πολυεθνικές. Το 96.1% των επιχειρήσεων του δείγματος είναι ιδιωτικές.  Το 83.6% των εταιριών του δείγματος εδρεύει στην Αττική και το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το 9.6% του δείγματος είναι εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Το 19.7% προέρχεται από τον κλάδο της βιομηχανίας, το 23.1% δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής Υπηρεσιών, ενώ περίπου το 17% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Εμπορίου. Στο πρώτο εξάμηνο της έρευνας για το 2009 συμμετέχουν επίσης Τράπεζες σε ποσοστό 6.6%, εταιρίες του κλάδου των Κατασκευών σε ποσοστό περίπου 3.1%, Τουριστικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 6.1% του δείγματος, Φαρμακευτικές 5.7%, ενώ τα ΜΜΕ - Εκδόσεων και ο κλάδος των Μεταφορών ανέρχονται σε 2.2% και 7% αντίστοιχα. Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα, το 36.6% είναι εταιρείες με λιγότερους από 100 εργαζομένους, το 23.1% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (200-499 άτομα), και ακολουθούν με ποσοστό 15.7% εταιρείες με προσωπικό άνω των χιλίων εργαζομένων και σε ποσοστό 14,4% εταιρίες που απασχολούν από 100-199 άτομα.

Συζήτηση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση με βασικό θέμα την μεγάλη μείωση που παρουσίασε ο Δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται κάθε 6 μήνες μέσω της έρευνας του ALBA.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Απασχόλησης κ. Πετραλιά δήλωσε ότι: «Η ασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την έξοδο από την οικονομική κρίση και αποτελεί το σημείο που συνδέει δυναμικά, και με θετικό πρόσημο την απασχόληση με την ανάπτυξη. Αυτός είναι ο πυρήνας της αναπτυξιακής πορείας που έχει επιλέξει η χώρα μας και αυτόν καλούμαστε να θωρακίσουμε σε κάθε επίπεδο. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των εργασιακών σχέσεων".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές Προσωπικού ελληνικών εταιρειών, οι οποίοι στο πλαίσιο της συζήτησης αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Η έρευνα
Η έρευνα του ALBA έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες στην Ελλάδα. Ο 1ος κύκλος (α΄ εξάμηνο) του 2009 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 με την υποστήριξη της ECDL Hellas και σε συνεργασία με τον ΣΕΒ. Εστάλησαν περισσότερες από 2.100 προσκλήσεις σε στελέχη τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και υπεύθυνους εταιριών, Γενικούς Διευθυντές, κ.λπ.

Η συλλογή στοιχείων για τον 2ο κύκλο (β’ εξάμηνο) του 2009 θα διενεργηθεί κατά την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2009.  Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και την πλήρη στατιστική ανάλυση και τα γραφήματα μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Παναγιώτη Ταρσινό, e-mail: ptarsino@alba.edu.gr, τηλ: 210-8964531.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved