ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Στο 8,6% η κατά ΕΣΥΕ ανεργία 10/9/09


Αθήνα 10.9.2009, 15:46
Στο 8,6% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο στη χώρα μας, από 8,5% που ήταν το Μάιο και 7,3% τον Ιούνιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Οι απασχολουμένων εκτιμάται ότι ήταν 4.572.316 άτομα, 43.083 περισσότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 (αύξηση 0,95%) και 18.318 άτομα περισσότερα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (αύξηση 0,4%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 427.707 άτομα, κατά 67.729 περισσότεροι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 (αύξηση 18,8%) και κατά 7.306 σε σχέση με το Μάιο του 2009 (αύξηση 1,7%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.265.619 άτομα.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στις γυναίκες (12,4%) και στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (22,9%), ενώ στους άνδρες ανέρχεται στο 5,8%. Κατά περιφέρεια, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11,6%), στην Ήπειρο (11,5%) και στη Δυτική Ελλάδα (10,5%) και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο (4,5%), στο Νότιο Αιγαίο (4,9%) και στην Κρήτη (5,9%).

Διπλάσια
Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για διπλάσια ποσοστά.

"Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και η κάθε ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία «μετράει» και ανακοινώνει στατιστική ανεργία στο μισό απ’ ότι είναι η πραγματική. Ακόμη και με την ανακοίνωση της στατιστικής ανεργίας (8,6% του Ιουνίου 2009 έναντι 7,3% του Ιουνίου 2008, δηλαδή 67,729 άτομα παραπάνω χωρίς δουλειά) η αυξητική τάση της ανεργίας δεν μπορεί να καλυφθεί.
Τα λουκέτα, τα τετραήμερα, οι απολύσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο χωρίς από την άλλη μεριά να δημιουργούνται νέες θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Με τα προγράμματα STAGE, με τους διορισμούς ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και ΟΤΑ ούτε τα προβλήματα της ανεργίας αντιμετωπίζονται αλλά ούτε και τα προβλήματα της οικονομίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει συνολικά την ασκούμενη οικονομική πολιτική έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης. "Οτιδήποτε άλλο είναι πρόσκαιρη επικοινωνιακοί εντυπωσιασμοί που δεν ωφελούν ούτε αυτούς που τους επινοούν, ούτε τους εργαζόμενους παραπλανούν".

Επίσης, προαναγγέλλει ότι η έκθεση για την ελληνική οικονομία έτους 2009, που θα παρουσιάσει την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", αποδεικνύει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, σε πλήρη αντίθεση με τα ποσοστά της ΕΣΥΕ (τα οποία εξάλλου αμφισβητεί και η ίδια η Eurostat), και θα προτείνονται πολιτικές για την αντιμετώπισης της.

Σκοπιμότητες
"Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδεδειγμένα αυξάνει την ανεργία και την αξιοποιεί για να χτυπήσει τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να δώσει νέα κίνητρα και επιχορηγήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της απασχόλησης". τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Οι άνεργοι, νέοι και νέες, οι γυναίκες, όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να τους απαντήσουν με την ψήφο και με τη δράση τους, διεκδικώντας σταθερή εργασία για όλους με ελεύθερο χρόνο και σύγχρονα δικαιώματα, να απαιτήσουν προστασία των ανέργων, 1.120€ επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved