ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η γεωγραφία της απασχόλησης κατά Manpower (17/9)


Αθήνα 17.9.2005
Ανοδική τάση έχει η απασχόληση σε Ινδία και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι Γερμανοί εργοδότες εμφανίζονται και πάλι απαισιόδοξοι, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα εργασίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2005 της Manpower (Manpower Outlook Survey – MEOS), που δεν περιλαμβάνει ωστόσο την Ελλάδα.

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις αναφέρουν οι εργοδότες σε 20 από τις 23 χώρες της έρευνας, ποσοστό που είναι μικρότερο από αυτό των τριών προηγούμενων μηνών.

Οι Γερμανοί εργοδότες, που κατά το προηγούμενο τρίμηνο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ αντίθετα οι Ινδοί εξακολουθούν να αναφέρουν τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις στο σύνολο των 23 χωρών που ερευνήθηκαν. Θετικές είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών για την απασχόληση σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Νέα Ζηλανδία.

Σε σύγκριση με τα δεδομένα του προηγούμενου τριμήνου παρατηρείται μία κάμψη των προσλήψεων σε 13 από τις 23 χώρες, για το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2005, ενώ σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου έτους, η εικόνα της απασχόλησης εμφανίζεται βελτιωμένη σε οκτώ μόνο χώρες από τις 23 και σταθερή για πέντε συνολικά από τις χώρες που ερευνήθηκαν.

«Στην αγορά εργασίας της Γερμανίας, οι προβλέψεις των εργοδοτών επανήλθαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, μετά από ένα μόλις τρίμηνο αισιοδοξίας», σχολιάζει ο Jeffrey A. Joerres, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Manpower Inc. «Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση συντελεί πιθανώς στη δημιουργία αβέβαιου κλίματος, το οποίο μεταφράζεται σε απροθυμία των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί θα απαιτηθεί η περαιτέρω αναδιάρθρωση της αγοράς, προκειμένου η Γερμανία να εξασφαλίσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, η αγορά εργασίας στην Ινδία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με τον τομέα των Υπηρεσιών να συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της θετικής εικόνας».

Ευρώπη
Στην Ευρώπη, οι εργοδότες στις 7 από τις 12 χώρες αναμένουν μια τυπική κάμψη των προσλήψεων, λόγω της εποχικότητας που παρατηρείται κατά το 4ο τρίμηνο κάθε έτους. Η προοπτική προσλήψεων εμφανίζεται πιο δυναμική στην Ιρλανδία, στη Νορβηγία και στην Ισπανία, ενώ οι εργοδότες σε Ιταλία και Γερμανία αναφέρουν την πρόθεσή τους να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν. Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, η εικόνα της απασχόλησης παραμένει σταθερή για τις περισσότερες χώρες, ωστόσο παρατηρείται σημαντική κάμψη στις προσδοκίες απασχόλησης που αφορούν τη Μεγάλη Βρετανία λόγω της εποχικότητας.

«Οι ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι πιθανότατα λίγες μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι Βρετανοί εργοδότες αναφέρουν το πιο «άτονο» 4ο τρίμηνο από το 1994 που ξεκίνησε η έρευνα, ειδικά για τους κλάδους των Μεταφορών, των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και της Λιανικής,» σχολίασε ο Joerres.

Αμερικανική ήπειρος
Η αγορά εργασίας στην Αμερικανική Ήπειρο συνεχίζει τη σταθερή της πορεία, στο ίδιο μοτίβο προσλήψεων που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια του χρόνου. Οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι σχετικά με τις προσλήψεις, με τον κλάδο των Κατασκευών να πρωταγωνιστεί σε θετικές προβλέψεις. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η έρευνα προηγήθηκε του τυφώνα Katrina, ο οποίος επηρέασε την απασχόληση σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτείων.

Ασία - Ωκεανία
Η εικόνα της απασχόλησης σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του έτους εμφανίζεται βελτιωμένη μόνο για την Ινδία και την Σιγκαπούρη. Σταθερή εμφανίζεται η ιαπωνική αγορά εργασίας, ενώ κάμψη εμφανίζει η απασχόληση στην Κίνα, σε σχέση πάντοτε με τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους.

«Οι Ιάπωνες που αναζητούν εργασία θα κινηθούν σε μία αγορά εργασίας που συνεχίζει να αναρρώνει με ελεγχόμενους ρυθμούς. Η αγορά του Χονγκ - Κονγκ εμφανίζει σημαντική κάμψη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τους τομείς των Οικονομικών / Ασφαλειών / Ακίνητης Περιουσίας και του Χονδρικού / Λιανικού Εμπορίου να εμφανίζονται πιο αδύναμοι,» σχολίασε ο Joerres.

Η έρευνα
H έρευνα Manpower Employment Outlook Survey διεξάγεται κάθε τρεις μήνες και είναι μοναδική στο είδος της, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους. Ξεκίνησε το 1962 από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και το 1966 προστέθηκε η Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα, διεξάγεται σε 23 χώρες και αντλούνται στοιχεία από συνεντεύξεις με περισσότερους από 45.000 εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Για τα πλήρη αποτελέσματα για κάθε μία από τις 23 χώρες που περιλαμβάνονται στη Manpower Employment Outlook Survey, επισκεφθείτε το www.manpower.com/meos ή επικοινωνήστε μαζί μας στο mkladi@theprteam.gr.

Η επόμενη έρευνα της Manpower θα δημοσιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου 2005. με στοιχεία για το ρυθμό των προσλήψεων που θα αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

 

Πίνακες

ΜANPOWER EMPLOYMENT OUTLOOK SURVEY – ΔΤρίμηνο 2005

Net Employment Outlook

Ευρώπη

Γ’ Τρίμηνο 2005

Δ’ Τρίμηνο 2005

Διαφορά μεταξύ

Γ’ Τριμήνου 2005 και Δ’ Τριμήνου 2005

 

%

%

 

Αυστρία

5

0

-5

Βέλγιο

8

8

0

Γαλλία

4

5

1

Γερμανία

4

-2

-6

Ιρλανδία

20

14

-6

Ιταλία

3

-1

-4

Ολλανδία

3

5

2

Νορβηγία

17

12

-5

Ισπανία

10

10

0

Σουηδία

11

3

-8

Μεγάλη Βρετανία

12(12)1

8(5)1

-4(-7)1

Ελβετία

0

3

3

ΜANPOWER EMPLOYMENT OUTLOOK SURVEY – ΔΤρίμηνο 2005

Net Employment Outlook

Αμερικανική Ήπειρος

Γ’ Τρίμηνο 2005

Δ’ Τρίμηνο 2005

Διαφορά μεταξύ Γ’ Τριμήνου 2005 και Δ’ Τριμήνου 2005

 

%

%

 

Καναδάς

29 (18) 1

16 (20) 1

-13 (2) 1

Μεξικό

18

19

1

ΗΠΑ

25(21)1

21(20)1

-4(-1)1

ΜANPOWER EMPLOYMENT OUTLOOK SURVEY – ΔΤρίμηνο 2005

Net Employment Outlook

Ασία - Ωκεανία

Γ’ Τρίμηνο 2005

Δ’ Τρίμηνο 2005

Διαφορά μεταξύ

Γ’ Τριμήνου 2005 και Δ’ Τριμήνου 2005

 

%

%

 

Αυστραλία

20

18

-2

Χονγκ – Κονγκ

22

13

-9

Ιαπωνία

14

14

0

Νέα Ζηλανδία

23

22

-1

Σιγκαπούρη

11

18

7

Kίνα

13

9

-4

Ταϊβάν

24

16

-8

Ινδία

34

40

6

NET EMPLOYMENT OUTLOOK - Ο όρος αναφέρεται στο ποσοστό που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο αφαιρέσουμε το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης για το ίδιο χρονικό διάστημα.


 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved