ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Μυστική συμφωνία - απειλή για το διαδίκτυο

 

Αθήνα 10.3.2010, 19:50

Ευρωβουλευτές απειλούν να σύρουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο επειδή επιμένουν να μην δημοσιοποιούν σημαντικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων για την επίμαχη εμπορική συμφωνία ACTA. Τι είναι η ACTA; 

Εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 38 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, διαπραγματεύονται τη σύναψη της συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της εμπορίας των παραποιημένων προϊόντων. Η όλη διαδικασία έχει κρατηθεί μυστική από τους ευρωβουλευτές, παρότι η Συνθήκη της Λισαβόνας υποχρεώνει το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προμηθεύουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με διεθνείς διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν.

Οι Ευρωβουλευτές έχουν βάσιμες υποψίες ότι η συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση περιέχει διατάξεις που θα πλήττουν ευθέως βασικά θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως της ελεύθερης έκφρασης, της ιδιωτικότητας και, ευρύτερα, της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, μέσω απόρρητων εγγράφων που έχουν διαρρεύσει, δημιουργείται η εντύπωση πως η συμφωνία θα περιέχει προβλέψεις αντίστοιχες του περίφημου γαλλικού νόμου HADOPI για την καθολική επιτήρηση του διαδικτύου από ιδιωτικές εταιρίες και για τη διακοπή της πρόσβασης πολιτών στο διαδίκτυο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές παρόμοιες νομοθετικές προτάσεις, και μέσω της υιοθέτησης της Έκθεσης Λαμπρινίδη για την "Ασφάλεια και Πολιτικές Ελευθερίες στην Ηλεκτρονική Εποχή" τον Ιούνιο του 2009. Ανησυχίες για τις "κρυφές" προβλέψεις της υπό διαπραγμάτευση Συμφωνίας έχει εκφράσει και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EDPS) κ. Πήτερ Χιούστινξ, σε πρόσφατη γνωμοδότηση του.

Έτσι, οι οι ευρωβουλευτές Σταύρος Λαμπρινίδης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Francoise Castex (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Alexander Alvaro (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) και Zuzana Roithova (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσεχία) κατά τη χθεσινή σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια υπέβαλλαν "Γραπτή Δήλωση" με την οποία απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για την ACTA, ενώ παράλληλα στηλιτεύουν την πιθανολογούμενη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στο διαδίκτυο.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτηρίζει την υπόθεση ως απόπειρα «ξεπλύματος νόμων», δηλαδή μίας εν κρυπτώ εισαγωγής νομοθετικών διατάξεων μέσω μίας διεθνούς συμφωνίας, που διαφορετικά δεν θα γίνονταν αποδεκτές ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από τα περισσότερα Εθνικά Κοινοβούλια. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε στην υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος από όλες τις πολιτικές ομάδες. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές απειλούν να σύρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν τους δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved