ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΣτΠ: Διακριτική μεταχείριση η εργασιακή μεταβολή κατά τη διάρκεια άδειας ανατροφής τέκνου

 

Αθήνα 9.9.2010, 09:40

Η εργασιακή μεταβολή κατά τη διάρκεια άδειας ανατροφής τέκνου αποτελεί δυσμενή διακριτική μεταχείριση, αποφάνθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή σχετική καταγγελία εργαζόμενης.

Συγκεκριμένα, πάλληλος των ΕΛΤΑ κατήγγειλε ότι ενώ βρισκόταν σε άδεια ανατροφής τέκνου, την οποία έλαβε σε συνέχεια της άδειας μητρότητας. απαλλάχθηκε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της, από τα καθήκοντα της Προϊσταμένης που ασκούσε μέχρι τότε, με μισθολογικό επακόλουθο την στέρηση του σχετικού επιδόματος θέσης ευθύνης.

Τα ΕΛΤΑ βασίστηκαν σε διάταξη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΕΕ) 2003-2004, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος σε θέση ευθύνης που απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο πάνω από τρεις μήνες από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια του έτους, δύναται να αντικατασταθεί και η θέση του επαναπροκηρύσσεται.

Η νομοθεσία (ν. 3488/2006) απαγορεύει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου ως προς την επαγγελματική εξέλιξη του εργαζόμενου στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προβλέπει, επίσης, ότι η εργαζόμενη που έχει λάβει άδεια μητρότητας δικαιούται, μετά το πέρας της άδειας αυτής, να επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με τους ίδιους επαγγελματικούς όρους και συνθήκες, και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα δικαιούταν κατά την απουσία της. Η ίδια προστασία ισχύει και για τους εργαζόμενους γονείς που κάνουν χρήση γονικής άδειας ανατροφής παιδιού. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται αντίθετοι όροι συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων συλλογικών συμφωνιών.

Ο ΣτΠ διαπίστωσε ότι:
- Η υπάλληλος υπέστη δυσμενή διακριτική μεταχείριση λόγω λήψης αδείας μητρότητας και συνεχόμενης γονικής αδείας. Η διάκριση συνίσταται στην βλαπτική μεταβολή της υπηρεσιακής και μισθολογικής της κατάστασης, η οποία αποφασίστηκε μονομερώς από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ στο πλαίσιο μίας ευχέρειας που της παρέχει η ΕΣΣΕ Προσωπικού ΕΛΤΑ.
- Η επίμαχη διάταξη της ΕΣΣΕ Προσωπικού ΕΛΤΑ παραβιάζει διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου διότι εισάγει έμμεση διάκριση λόγω φύλου. Η ρύθμιση αυτή αποβαίνει σε βάρος κυρίως των γυναικών που είτε υπηρετούν είτε δύνανται να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, λόγω της συχνότερης από τους άνδρες χρήσης αδειών μητρότητας και γονικών αδειών ανατροφής που συνεπάγονται την απουσία τους από την εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Κατόπιν αυτών, ο ΣτΠ ζήτησε από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ:
1. Να αποκαταστήσει την καταγγέλλουσα αναδρομικά στα καθήκοντα της προϊσταμένης, τόσο υπηρεσιακά όσο και μισθολογικά, ως η απόφαση αυτή να μην είχε εκδοθεί ποτέ.
2. Να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη της ΕΣΣΕ εξαιρώντας ρητά τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση αδειών μητρότητας και γονικών αδειών.
- Να μεριμνήσει ώστε κατά τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού να μην παραβιάζονται οι διατάξεις του ν. 3488/2006 περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις.

Τα ΕΛΤΑ ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, ενημερώνοντας ότι: 
- Έχουν προβεί σε μισθολογική αποκατάσταση της αναφερόμενης με την αναδρομική καταβολή σε αυτήν του επιδόματος θέσης ευθύνης για το χρονικό διάστημα της απουσίας της από τη θέση της Προϊσταμένης, λόγω άσκησης του δικαιώματος για άδεια ανατροφής τέκνου.
- Έχουν δρομολογήσει την αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης της ΕΣΣΕ στις διαπραγματεύσεις ενόψει της υπογραφής νέας ΕΣΣΕ, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και την εισαγωγή διατάξεων που θα εναρμονίζονται με τον ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε.
- Εξετάζουν τη δυνατότητα, μετά τη θεσμοθέτηση της νέας διάταξης της ΕΣΣΕ, να αναζητήσει η αναφερόμενη, καθώς και όσοι υπάλληλοι έχουν τυχόν υποστεί την ίδια διάκριση, αναδρομικά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στη θέση ευθύνης, για όλο το διάστημα για το οποίο τελούσαν σε άδεια μητρότητας ή και γονική άδεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved