ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ: Η/Υ ιδιωτεία (11/3/06)


Αθήνα 11.3.2006, 19:44
Γελάει ο κάθε μυημένος στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες, αλλά και κάθε νοήμων πολίτης, με τον τρόπο που η πολιτεία επέλεξε να αποδεικνύεται η γνώση πληροφορικής. Μόνο που η υπόθεση δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα.

Συνοπτικά, η ιστορία έχει ως εξής. Για να προσληφθεί πλέον κανείς σε τακτική θέση ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ του δημόσιου τομέα θα πρέπει αποδεδειγμένα να γνωρίζει word, excel και ίντερνετ. Τη γνώση αυτή θα την αποδεικνύει είτε με σχετικό τίτλο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε με πιστοποιητικό Cambridge, Microsoft, ECDL ή ICT.

Και από δω αρχίζουν τα παράλογα. Παρουσιάζουμε τα κυριότερα.

Παράλογο πρώτο. Τα πιστοποιητικά των τεσσάρων φορέων θα ισχύουν για τρία ή περισσότερα χρόνια (στις προκηρύξεις θα αναγράφεται ότι ισχύουν για τρία χρόνια). Αντίθετα, οι τίτλοι σπουδών που αποδεικνύουν γνώση πληροφορικής θα ισχύουν εσαεί. Δηλαδή, τις εξελίξεις στην πληροφορική θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μόνο όσοι κατέχουν πιστοποιητικό ιδιωτικού φορέα, καταβάλλοντας σχετικό αντίτιμο στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι άλλοι προφανώς θα δέχονται την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος.

Παράλογο δεύτερο. Γνώση πληροφορικής είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν πλέον όλοι οι υποψήφιοι των διαδικασιών πρόσληψης (δηλαδή οι μισοί Έλληνες), παρότι ελάχιστοι από αυτούς θα κατακτήσουν την πολυπόθητη θέση. Οι ελάχιστοι που θα διορίζονται δεν θα χρειάζεται ποτέ ξανά κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου να αποδείξουν τέτοια γνώση!

Εδώ γεννάται και ένα κρίσιμο ερώτημα. Γιατί η πολιτεία δεν επέλεξε το εξής απλό μέτρο: Όσοι διορίζονται να εκπαιδεύονται και να πιστοποιούνται με ευθύνη του φορέα διορισμού τους;

Παράλογο τρίτο. Οι 40.000 και πλέον συμβασιούχοι που θα μονιμοποιηθούν φέτος δεν χρειάζεται να αποδείξουν γνώση Η/Υ. Μεταξύ αυτών και οι συμβασιούχοι των ΚΕΠ, για τους οποίους επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Παράλογο τέταρτο. Η εμπειρία - προϋπηρεσία στην πληροφορική δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, παρότι στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ τετραετής εμπειρία – προϋπηρεσία ισοδυναμεί με διδακτορικό τίτλο σπουδών. Έτσι, κάποιος που δουλεύει χρόνια π.χ. ως προγραμματιστής Η/Υ και είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, πρέπει να… καθίσει και πάλι στα θρανία για να μάθει… word, εφόσον ο τίτλος σπουδών του δεν αναφέρεται σε γνώση πληροφορικής!

Παράλογο Πέμπτο. Εδώ και οκτώ τουλάχιστον χρόνια δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στο word, το excel και το ίντερνετ και σε κάθε περίπτωση κάποιος που τα διδάχθηκε ή και τα έμαθε από μόνος του μπόρεσε άνετα να παρακολουθήσει τις αλλαγές. Σε ρόλο προφήτη η πολιτεία προβλέπει ότι το μέλλον επιφυλάσσει οβιδιακές αλλαγές στα σχετικά προγράμματα και στέλνει τον κόσμο στις εταιρείες για ανανέωση του πιστοποιητικού του.

Παράλογο έκτο. Εδώ κα μερικά χρόνια η πληροφορική διδάσκεται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει ότι τελικά η πολιτεία  θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη γνώση, ομολογώντας έμμεσα αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος να διδάξει στους μαθητές ακόμα και τα βασικά: word, excel και ίντερνετ.

Αυτά προς το παρόν. Γιατί όσο γίνονται γνωστές νέες πτυχές του ζητήματος, τόσο πληθαίνουν τα παράλογα.

Προς δόξαν της καθεστηκυίας ιδιωτείας*. Kαι όχι μόνο...

* Ιδιωτεία: Η πλήρης διανοητική καθυστέρηση. ΣΥΝ. Βλακεία, ηλιθιότητα, κρετινισμός.
(Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπινιώτη).

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved