ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΟΣΔΕΠ: Να διατεθούν 1.000 θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια την προσεχή διετία

Proslipsis.gr | Αθήνα 27.1.2022, 12:43

Τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ πρέπει να προκηρυχθούν στα Πανεπιστήμια κατά την προσεχή διετία, προκειμένου να καλυφθούν στοιχειωδώς τα κενά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

* Ακολουθεί η ανακοίνωση.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Διεύθυνση: Κτίριο Μαθηματικού (ισόγειο), Παν/πολη, 15701  ΙΛΙΣΙΑ
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: posdep.gr@gmail.com, Ιστοσελίδα: www.posdep.gr 
Τηλέφωνο:  210 7276445 Fax:  210 7276449
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2023
Αθήνα 25-1-2022

Για τις ελλείψεις σε θέσεις ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού
Τα ελληνικά πανεπιστήμια απειλούνται με σοβαρή υποβάθμιση εξαιτίας της άρνησης των κυβερνήσεων να  τα υποστηρίξουν  εμπράκτως τουλάχιστον την τελευταία δωδεκαετία παρά τις διακηρύξεις τους. Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει για πολλοστή φορά ότι τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα στη διάρκεια της κρίσης την τελευταία δωδεκαετία εξαιτίας αφενός της διακοπής της αναπλήρωσης των κενών θέσεων  προσωπικού, και αφετέρου των περικοπών στη χρηματοδότηση και στους μισθούς και τις συντάξεις.

Οι προκηρύξεις θέσεων των τελευταίων ετών δεν κάλυψαν τα συσσωρευμένα κενά. Ούτε καλύπτουν πλήρως τις νέες κενές θέσεις κάθε έτους, παρόλο που δε χρειάζεται για τις θέσεις αυτές η έγκριση κατανομής πίστωσης (άρθρο 65, Ν. 4610/2019), και παρά τις αρχικές υποσχέσεις της υπουργού παιδείας. 
Η ενίσχυση των Πανεπιστήμιων με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό́ όλων των κατηγοριών αποτελεί́ σημαντική́ προτεραιότητα. Η απόδοση νέων θέσεων διδακτικού́ προσωπικού́ καθώς η ανανέωση του διοικητικού́ προσωπικού́ των Ιδρυμάτων με νέες προσλήψεις είναι επιτακτική́.

Το υπουργείο δημιουργεί σοβαρό θέμα αξιοπιστίας και αβεβαιότητας για την τύχη των προβλεπόμενων στο Ν. 4653/2020 συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού, όταν απαιτεί από τα πανεπιστήμια την τήρηση των όρων που το ίδιο διαχρονικά παραβιάζει.

Καθώς οι ελλείψεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κενά Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού που δεν αναπληρώνονται έγκαιρα συνιστούν ένα πρόβλημα σημαντικό που δεν είναι μόνο ποσοτικό. Τα μέλη ΔΕΠ υπηρετούν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, υψηλής εξειδίκευσης, και όταν αποχωρούν δεν μπορεί να υποκαθίστανται από συναδέλφους άλλου αντικειμένου ή νέους διδάσκοντες χωρίς εμπειρία. Χάνονται έτσι γνωστικά αντικείμενα και μαζί η συσσωρευμένη γνώση, με σοβαρές και μακρόχρονες επιπτώσεις στη διδασκαλία, την έρευνα και το επίπεδο των σπουδών.

Υπενθυμίζοντας ότι οι νόμιμες διαδικασίες από την προκήρυξη της θέσης μέχρι την εκλογή και ανάληψη καθηκόντων του νέου μέλους ΔΕΠ είναι πολύμηνες και συχνά καθυστερούν εξαιτίας ενστάσεων ή τυπικών λόγων, η ΕΓ δεν αποδέχεται ως δικαιολογία για τις ανεπαρκείς θέσεις που κατανέμονται το ότι δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση της ετήσιας αναπλήρωσης με έγκαιρη κατανομή θέσεων ΔΕΠ, καθώς και ανακοίνωση – δέσμευση του Υπουργείου για προγραμματισμένη χορήγηση  νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στην επόμενη τετραετία που να αναπληρώνουν τα συσσωρευμένα κενά σε προσωπικό (άνω των 3.000 θέσεων), και σε κάθε περίπτωση να δοθούν τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης ζητά να διατεθούν ξανά θέσεις από το Υπουργείο Υγείας προς το Υπουργείο Παιδείας για τις κλινικές και εργαστήρια των Ιατρικών που είναι ενταγμένες και υπηρετούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Νηματούδης
Καθηγητής

Ο Γραμματέας
Γιώργος Λιτσαρδάκης
Καθηγητής

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

  

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved