ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Η συνέντευξη της προχειρότητας


Αθήνα 11.2.2005
Φέρνεις ένα σημαντικό μέτρο προς ψήφιση στην Βουλή χωρίς πριν να έχεις εξετάσει αναλυτικά όλες τις παραμέτρους του και κυρίως το εάν και κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή του;

Το φέρνεις, όταν γνωρίζεις ότι θα έχεις δηλαδή απέναντί σου μια αντιπολίτευση που αναλώνεται σε ασκήσεις στείρας κριτικής και σε λανθασμένες μαθηματικές πράξεις!

Κάπως έτσι μπήκε στις προσλήψεις του Δημοσίου η προσωπική συνέντευξη, από τοπαράθυρο και εν ου παικτοίς.

Παρά τον τεράστιο θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από αυτήν και την ατέλειωτη φιλολογία που αναπτύχθηκε, δεν αναδείχθηκε καθόλου το κυρίαρχο γεγονός της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας και επιχειρημάτων από την πλευρά των εισηγητών. Κάτι που εάν συνέβαινε ίσως και να έστελνε το θέμα στις καλένδες.

Η άγνοια των εισηγητών φάνηκε κυρίως κατά την διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά και στις συνεντεύξεις που αφειδώς παραχώρησε το τελευταίο διάστημα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ο κ. Παυλόπουλος.

Ουσιαστικά δύο πράγματα έχει πει μέχρι σήμερα ο κ. υπουργός για την συνέντευξη: ότι θα υπάγεται στο ΑΣΕΠ και θα αφορά περίπου το 20% των θέσεων. Καμία νύξη ποτέ και πουθενά (δεν προκλήθηκε και από κανέναν) για τις άλλες σημαντικές παραμέτρους, όπως το είδος της εξέτασης (θα είναι ψυχομετρική ή ελληνική πατέντα), ο τρόπος που θα συστήνονται οι επιτροπές, αν αυτές θα αποτελούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες ή απλούς διοικητικούς υπαλλήλους, αν το μέτρο θα ισχύσει πανελλαδικά, και πολλά άλλα. Ούτε καν ποιες ειδικότητες θα αφορά αυτή δεν έγινε γνωστό, παρότι διαβεβαιώνουν ότι θα εφαρμόζεται για το περίπου 20% των θέσεων.

Δηλωτικές της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίσθηκε το όλο θέμα, είναι και οι απαντήσεις που λάβαμε από άριστο γνώστη του θέματος ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

- Όλο το βάρος της συνέντευξης θα το σηκώσει το ΑΣΕΠ, το οποίο θα χρειασθεί τουλάχιστον τρεις μήνες για να μελετήσει το θέμα και να εκδώσει την σχετική κανονιστική πράξη. Ακολούθως θα αρχίσει δειλά δειλά να οργανώνει μερικές συνεντεύξεις, οι οποίες θα είναι ελάχιστες το 2005, δεδομένου ότι τελευταία η ανεξάρτητη αρχή έχει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα (εξου και δεν έχει βγάλει ακόμα αποτελέσματα για προκηρύξεις του 2003, όπως μας καταγγέλλουν αναγνώστες στην στήλη των επιστολών).

- Τα μέλη των επιτροπών του ΑΣΕΠ θα είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κ.ά.), κατά πάσα πιθανότητα καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ αυτοί των φορέων θα μπορεί να είναι ακόμα και απλοί διοικητικοί υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το «πάνω χέρι» θα το έχουν οι επιστήμονες του ΑΣΕΠ.

- Η συνέντευξη θα εφαρμοσθεί κυρίως για θέσεις των μεγάλων αστικών κέντρων, θα υπάρξει δηλαδή ένα είδος γεωγραφικού επιμερισμού, καθώς οι επιτροπές του ΑΣΕΠ δεν θα έχουν την ευχέρεια να ταξιδεύουν και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας.

- Το γεγονός ότι για την ίδια θέση στην Αθήνα θα προβλέπεται συνέντευξη και στην περιφέρεια όχι, δεν εγείρει θέμα διάκρισης.

- Οι ειδικότητες για τις οποίες καταρχήν θα εφαρμοσθεί η συνέντευξη θα είναι κυρίως αυτές που έχουν σχέση με την ασφάλεια προσώπων και μηχανολογικού ή άλλου εξοπλισμού, όπως π.χ. του εργαστηριακού προσωπικού των νοσοκομείων, των θερμαστών, των χειριστών συντηρητών μηχανών κ.λπ.

Αυτά τα λίγα και άκρως ανησυχητικά γνωρίζει το υπουργείο για ένα θέμα που παρά λίγο να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα στην χώρα μας. Είναι τόσο ελλειπή που δεν πείθουν κανέναν ότι το θέμα αντιμετωπίσθηκε με την δέουσα σοβαρότητα, όπως απαιτούσε το ειδικό βάρος του.

Το ερώτημα που τώρα προβάλει επιτακτικό και ζητάει απάντηση, είναι αν γίνεται να «στεριώσει» ένας θεσμός που εν τη γεννέση του έχει υπονομευθεί από τους πάντες: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, μέσα μαζικής επικοινωνίας.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved