ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«Χέρι» και στις προσλήψεις του στενού δημόσιου τομέα βάζει τώρα η κυβέρνηση (8/11/07)


8.11.2007, 09:16
«Χέρι» και στις προσλήψεις του στενού δημόσιου τομέα βάζει τώρα η κυβέρνηση με τη μέθοδο της θέσπισης ειδικών διατάξεων νόμου, που όπως φαίνεται διαλανθάνουν της προσοχής ακόμα και αυτής της αντιπολίτευσης.

Το σύμπτωμα κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό, αφού είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που επιχειρείται να αλωθεί ο στενός δημόσιος τομέας και να παρακαμφθούν και εδώ οι διατάξεις του ν. 2190/94 για τις προσλήψεις και βέβαια το ΑΣΕΠ.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν τώρα οι κυβερνητικοί είναι η θέσπιση «φωτογραφικών» διατάξεων νόμου που προβλέπουν ότι κατά την πρώτη εφαρμογή των νόμων αυτών οι προσλήψεις θα γίνονται ουσιαστικά εκτός ΑΣΕΠ.

Η αρχή έγινε το 2005, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο προσέλαβε 70 οικονομολόγους με διαδικασία που περιελάμβανε μάλιστα και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων (το θέμα είχε αναδείξει η Proslipsis).

Το δεύτερο σύμπτωμα εντοπίζεται στο 2006, όταν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το ν. 3492/2006 εκχώρησε στον… εαυτό του το δικαίωμα να επιλέξει το προσωπικό (265 τον αριθμό) της νεοσύστατης Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών «κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου». Οι προσλήψεις αυτές δεν έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί, γεγονός που αναιρεί τον χαρακτήρα του επείγοντως, που ίσως και να αποτελούσε μια κάποια δικαιολογία για την παράκαμψη του ΑΣΕΠ.

Το κακό τρίτωσε μόλις πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με την ψήφιση από τη Βουλή του ν. 3607/2007 «Σύσταση και Καταστατικό της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και λοιπές ασφαλιστικές και οργανωτικές διατάξεις». Στο άρθρο εικοστό του νόμου αυτού προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του τακτικού διοικητικού προσωπικού του ΟΑΕΔ θα γίνει μεν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν εμπειρία σε θέματα προώθησης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας. Η εμπειρία αυτή θα τεκμηριώνεται με απασχόληση σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και θα αποδεικνύεται με αντίστοιχες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου ή πράξεις διορισμού σε θέσεις του άρθρου 23 του β.δ. 404/1971 (ΦΕΚ 123/Α΄).

Και για να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει εκτός νυμφώνος, παρέκαμψαν και το κώλυμα της γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, που για τους «κοινούς θνητούς» που προσβλέπουν στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική, με την εξής προσθήκη: Οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, εφόσον αποδεικνύουν εμπειρία απασχόλησης στον ΟΑΕΔ.

Το ΑΣΕΠ
Ανώτατοι παράγοντες του ΑΣΕΠ, στους οποίους η Proslipsis έθεσε το θέμα, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το νέο τρόπο παράκαμψης ν. 2190/94 και του ΑΣΕΠ, εστιάζοντας στο γεγονός ότι βάλλεται πλέον και ο στενός δημόσιος τομέας, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι ήταν στο απυρόβλητο. Άφησαν δε να εννοηθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα επιληφθεί του θέματος και ίσως να κάνει σχετική αναφορά στην ετήσια έκθεσή της, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε περίπου δύο εβδομάδες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved