ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το ΣτΕ "ξαναχτυπά": Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ (7/8/08)


Αθήνα 7.8.2008, 22:12
Τυπικό και όχι ουσιαστικό έλεγχο στις προσλήψεις μονίμων γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ επιφυλάσσει στο ΑΣΕΠ η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς έκρινε συνταγματικές διατάξεις σχετικού προεδρικού διαταγμάτος που εκπόνησε το υπουργείο Απασχόλησης, παρά την εκφρασθείσα πριν από μερικές εβδομάδες αντίθετη γνώμη του Ε' Τμήματός του.

Με την τελική πλέον απόφασή του το ΣτΕ κρίνει ότι το ΑΣΕΠ έχει λόγο μόνο στη σύνταξη της προκήρυξης και στο (δειγματοληπτικό) έλεγχο των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων, αποκλείοντάς το από τα υπόλοιπα κρίσιμα στάδια της διαδικασίας, όπως είναι η εκδίκαση των ενστάσεων.  

Το συγκεκριμένο π.δ. προβλέπει ότι οι προσλήψεις ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ θα γίνονται από συμβούλιο επιλογής που θα συστήνεται σε αυτό. Πρόκειται δηλαδή για καθεστώς προσλήψεων παρόμοιο με αυτό των ΔΕΚΟ που δεν ελέγχονται από το κράτος, προσλήψεις που ουσιαστικά δεν ελέγχονται από το ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες το ΣτΕ, με πανομοιότυπη μεθοδολογία και σκεπτικό, έθεσε ουσιαστικά εκτός ΑΣΕΠ ανάλογη κατηγορία προσλήψεων στο υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που αδιαμφισβήτητα καθόρισε την στάση του και στην περίπτωση του π.δ. για το ΙΚΑ.

Ανώτατοι παράγοντες του ΑΣΕΠ είχαν τότε χαρακτηρίσει την απόφαση του ΣτΕ βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ήδη "τραυματισμένου" ΑΣΕΠ και κατ’ επέκταση του επίσημου συστήματος προσλήψεων της χώρας, που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μαζικές εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις ακόμα και σε υπηρεσίες του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα, κάτι που ήδη γίνεται σε περιορισμένη έκταση. Τόνιζαν μάλιστα ότι πρόκειται για την πιό βαριά προσβολή που έχει δεχθεί ποτέ το ΑΣΕΠ, για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτή προέρχεται απο ένα ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ
Έπειτα από τα στοιχεία για τις προσλήψεις που παρουσίασε προχθές το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας, στο θέμα επανήλθε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει απαξιώσει το ΑΣΕΠ και τις διαδικασίες του. Όπως είπε,
εκτός ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προσλήψεις μόνιμων γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ, την ΕΘΕΛ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον Προαστικό και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Επίσης τόνισε ότι "για το ΠΑΣΟΚ οι αναγκαίες προσλήψεις για τη λειτουργία του Δημοσίου πρέπει να γίνονται με δύο προϋποθέσεις: Να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του κράτους και όχι του κομματικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας, και να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν αξιοκρατία και αξιοπρέπεια για τους ενδιαφερόμενους πολίτες".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved