ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Ο μύθος του χρονοβόρου ΑΣΕΠ (10/6)


Αθήνα 10.6.2005
O υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης έχει την αγαθή πρόθεση να επισπεύσει τις προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και προς τούτο έφτιαξε ειδικό νόμο με τον οποίο αποκεντρώνει τις διαδικασίες επιλογής τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού, αναθέτοντάς τες στα ίδια τα νοσοκομεία

Του ευχόμαστε ολόψυχα να πετύχει αφού η επίσπευση των προσλήψεων είναι ζητούμενο από συστάσεως του ν. 2190/94 και του ΑΣΕΠ (το οποίο, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ελέγχει όσο μπορεί τα νοσοκομεία).

Πολύ φοβόμαστε όμως ότι δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα γιατί εστιάζει σε λάθος στόχο, προφανώς από έλλειψη σωστής πληροφόρησης.

Ήδη από την ημέρα που εξήγγειλε τις προσλήψεις στα Νοσοκομεία έχουν παρέλθει οκτώ μήνες και ακόμα οι σχετικές προκηρύξεις δεν έχουν δει το φώς της δημοσιότητας. Μέχρι να τοποθετηθούν οι πρώτοι διοριστέοι στις θέσεις τους θα παρέλθουν τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα. Αρκετοί μήνες επιπλέον θα χρειασθούν μέχρι να παγιωθεί η κατάσταση, δηλαδή να εκδικαστούν οι ενστάσεις από το ΑΣΕΠ (διαδικασία αρκετά χρονοβόρα) και να γίνουν οι σχετικές ανακατατάξεις (αναπληρώσεις των κακώς διορισθέντων από τους «δικαιωμένους»).

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα πρέπει να προστεθούν και οι μήνες που μεσολαβούν από την στιγμή που ένα νοσοκομείο διερευνά τις ανάγκες του σε προσωπικό και αποστέλλει στο υπουργείο το αίτημα για προσλήψεις, μέχρι την ώρα που θα μπεί μπροστά η σύνταξη της προκήρυξης.

Με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς για την κάλυψη των θέσεων με το σύστημα Κακλαμάνη θα απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια. Δηλαδή ο ίδιος ή και περισσότερος χρόνος από αυτόν που απαιτούνταν μέχρι τώρα και μέσω ΑΣΕΠ!

Το λάθος του κ. Κακλαμάνη και όλων όσων μιλάνε για «χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ» έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι θεωρούν υπαίτιο για τις καθυστερήσεις το ΑΣΕΠ και όχι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προηγούνται και έχουν να κάνουν με την έγκριση των θέσεων και την προετοιμασία για την έκδοση των προκηρύξεων.

Δεν το ισχυριζόμαστε μόνο εμείς, το αποκαλύπτει ξεκάθαρα και ένα πόνημα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (!), που προφανώς ο κ. Κακλαμάνης δεν γνωρίζει. Όπως μάλλον αγνοεί και το γεγονός ότι η τελευταία μεγάλη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στον τομέα της υγείας αποσύρθηκε και ανασκευάσθηκε πέντε φορές με ευθύνη παραγόντων των νοσοκομείων και του υπουργείου του και όχι του ΑΣΕΠ.

Εκείνο που μάλλον θα καταφέρει ο κ. Κακλαμάνης με τη νέα ρύθμιση είναι να αυξήσει κατά τι την παραβατικότητα στις προσλήψεις.

Πιο αποτελεσματικό και σοφό εκ μέρους του θα ήταν να συνέβαλλε στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ και όχι στην αποδυνάμωσή του και στην καλλιέργεια του μύθου που το θέλει αποκλειστικά υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

  

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved