ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Διαγωνισμός εκπαιδευτικών κάθε έτος 19/11/09


Αθήνα 19.11.2009, 21:22
Ετήσιους διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία θα διοργανώνει το ΑΣΕΠ από τη σχολική χρονιά 2011 - 2012, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα προσλήψεων.

Τα παραπάνω αναφέρουν πληροφορίες της Proslipsis από το υπουργείο Παιδείας, που επιβεβαιώνονται εν μέρει και από τις δηλώσεις που έκανε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απόψε, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Όπως είπε η υπουργός, βασική αρχή της κυβέρνησης είναι ότι όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο -και στον χώρο της εκπαίδευσης- θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Κάθε μόριο που έχει ο εκπαιδευτικός, είτε ως ωρομίσθιος είτε ως αναπληρωτής, θα προσμετράται στο ΑΣΕΠ. Οι αλλαγές θα αφορούν στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δηλαδή, οι προσλήψεις για τη σχολική χρονιά 2010 - 11 θα γίνουν με το ισχύον σύστημα."Είναι σαφές", τόνισε, "ότι θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι, όπως είχαμε τονίσει εξαρχής".

Αναφερόμενη στη συζήτηση, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα για όλα τα θέματα, μεταξύ αυτών και για τις επτά κατευθυντήριες αρχές, τις οποίες παρουσίασε στην συνέντευξη της 12η Νοεμβρίου. Από την Δευτέρα οι αρχές αυτές τίθενται σε ανοιχτή διαβούλευση στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν με τις παρατηρήσεις τους όλοι οι πολίτες. Παράλληλα επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένα σύστημα που θα βελτιώνει το σχολείο, που θα κατοχυρώνει την διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία..

Η ΔΟΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά απόψε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), κατά τη συνάντηση η υπουργός Παιδείας έδωσε τις εξής απαντήσεις στα επί μέρους θέματα:

- Προσλήψεις: Δήλωσε ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών ΠΕ την επόμενη χρονιά 2010 - 2011 θα γίνουν με βάση το ισχύον σύστημα, (60% ΑΣΕΠ και 40% ενιαίος πίνακας). Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η προϋπηρεσία θα προσμετράται και θα προστίθεται, ως μόρια, στη βαθμολογία του ΑΣΕΠ. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τους ήδη εγγεγραμμένους στους πίνακες προϋπηρεσίας, χωρίς να προσδιοριστεί  η χρονική της διάρκεια. Το θέμα αυτό τίθεται στη διαβούλευση.

- Οικονομικά εκπαιδευτικών: Στον προϋπολογισμό του 2010 δίνεται 1 δις € επιπλέον για την παιδεία (500 εκατ. € από τον τακτικό προϋπολογισμό και 500 εκατ. € από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων). Για το ζήτημα των αμοιβών των εκπαιδευτικών είπε ότι είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και ότι η τελική απάντηση θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.

- Αποσπάσεις: Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται θα παίρνουν τα μόρια της θέσης που υπηρετούν και όχι της οργανικής τους. Κανείς δεν θα αποσπάται αν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των μορίων για τις μεταθέσεις.

- Ειδική Αγωγή: Θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση για το θέμα της ειδικής Αγωγής. Θα υπάρξει θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για το μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής -χωρίς να ορισθεί ο αριθμός των διοριζομένων- από τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

- Αποκέντρωση και εκπαίδευση: Όπως ανέφερε, στις προγραμματικές δηλώσεις οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και δεν τίθεται θέμα υπαγωγής τους σε περιφερειακές υπηρεσίες ή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

- Νηπιαγωγεία: Δόθηκε εντολή να ανακληθεί η εγκύκλιος της 2ας Οκτωβρίου 2009. Την Τρίτη 24 Νοέμβρη θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου, για το θέμα της προσχολικής αγωγής.

- Ωρομίσθιοι: ‘Όταν θα λειτουργήσει -πιλοτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη- ο νέος τύπος ολοήμερου σχολείου θα καταργηθεί σταδιακά ο θεσμός των ωρομισθίων. Θα παραμείνουν σε κάποιες περιπτώσεις, όπου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς.

- Δόκιμοι εκπαιδευτικοί: Εξέφρασε τη βούληση να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις της ΔΟΕ.

- Μεταθέσεις: Δήλωσε πως προτεραιότητα του υπουργείου είναι το σχολείο και ο μαθητής. Για το σκοπό αυτό τίθεται στη διαβούλευση η πρόταση για τριετή παραμονή των εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση.

- Οικονομική ενίσχυση σχολείων για τη νέα γρίπη: Για το σκοπό αυτό δόθηκαν την προηγούμενη βδομάδα 430.000 €.

- Κενά: Γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη όλων των κενών.

- Στελέχη εκπαίδευσης: Ζήτησε τις προτάσεις της ΔΟΕ για το θέμα της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος με τα κριτήρια και μετά θα προχωρήσει στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.

- Δημόσια διαβούλευση: Η δημόσια διαβούλευση για τα θέματα που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου (12 Νοεμβρίου) θα δοθεί στις Ομοσπονδίες ως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και κατόπιν θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δέκα μέρες. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φορείς και σε τρεις μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το ΔΣ της ΔΟΕ θα εκτιμήσει τις απαντήσεις της υπουργού Παιδείας και, σε συνδυασμό και με την απάντηση που θα δώσει η υπουργός την επόμενη εβδομάδα για τα οικονομικά αιτήματα, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις του στην Ολομέλεια των Προέδρων στις 27 Νοέμβρη 2009.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

  

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved