ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Δεν ήταν έτσι το ΑΣΕΠ (18/9)


Αθήνα 18.9.2005
Μια μακροσκελή αλλά εντυπωσιακή επιστολή, που αποτυπώνει ανάγλυφα την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού 2004 του ΑΣΕΠ, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των αποτελεσμάτων, και παράλληλα θέτει αγωνιώδη ερωτήματα γύρω απο το μέλλον του ΑΣΕΠ,  λ
άβαμε από τον αναγνώστη μας Μακάριο Βασιλόπουλο από τη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματά της, προσπαθώντας -όπως κάνουμε πάντα με τις επιστολές των αναγνωστών μας- να διατηρήσουμε το ύφος του επιστολογράφου.

Μόνο μια ένσταση έχουμε να προβάλλουμε.

Η επιστολή απευθύνεται στο ΑΣΕΠ. Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να απευθύνεται πρωτίστως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα συμπτώματα κόπωσης (να το πούμε ήπια) που παρουσιάζει τελευταία η ανεξάρτητη αρχή. Και όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο αναγνώστης μας: "Δεν ήταν έτσι το ΑΣΕΠ".


ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου, 2005

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΣΕΠ

Αξιότιμοι Κύριοι - ες,
Είμαι ένας από τους επιτυχόντες (με βαθμολογία μεγαλύτερη του 60) του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του 2004 για το Δημόσιο, στην κατηγορία ΔΕ. Παίρνω το θάρρος να σας απευθύνω αυτή την επιστολή με την πεποίθηση ότι εκφράζω τα συναισθήματα και εκατοντάδων άλλων συνυποψηφίων μου – αν όχι όλων.

Απευθύνομαι σε σας, όχι σαν σε μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, αλλά με το σεβασμό που ταιριάζει στον ρόλο σας ως θεματοφύλακα της αξιοκρατίας στις προσλήψεις του Δημοσίου. Όχι μόνο σε υπαλλήλους, αλλά και σε γονείς που καταλαβαίνουν την αγωνία των παιδιών τους για το μέλλον τους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας. Και ζητώ την κατανόησή σας.

Όπως γνωρίζετε, η προκήρυξη του διαγωνισμού 2/1Γ/2004 εκδόθηκε με το ΦΕΚ 4/22-01-2004 και διεξήχθει στις 10 και 11 Ιουλίου του ιδίου έτους, με τον αλφαβητικό πίνακα βαθμολογίας για την κατηγορία ΔΕ να εκδίδεται στις 14 Οκτωβρίου 2004. Βρισκόμαστε δηλαδή ήδη στον 20ο μήνα από της προκηρύξεως του διαγωνισμού, στον 15ο από της διεξαγωγής του και στον 11ο από της εκδόσεως του αλφαβητικού πίνακα βαθμολογίας.

Σήμερα, 20 μήνες μετά την προκήρυξη, έχει εκδοθεί μόνο ένας από τους τρεις πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων, αυτός της κατηγορίας ΤΕ, της πλέον ολιγάριθμης εκ των τριών. Αναλογικά σκεπτόμενος θα μπορούσε να κάποιος να υποθέσει ότι με αυτό το ρυθμό τα αποτελέσματα της δικής μας κατηγορίας θα εκδοθούν μάλλον του χρόνου, με τον τελικό διορισμό, όσων τελικά διοριστούν, να μεταφέρεται στο τέλος του 2006, δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια μετά την προκήρύξη του διαγωνισμού!

Αντιλαμβάνομαι ότι μετά την τροποποίηση του νόμου 2190/1994 και την προσθήκη του κριτηρίου της προϋπηρεσίας στη βαθμολόγηση (κριτήριο που κατά την άποψή μου ελέγχεται ως αντισυνταγματικό, αλλά δεν είναι του παρόντος να το αναλύσω), προσθήκη που αποτελεί μια χρονοβόρα (λόγω του αριθμού των υποψηφίων) και περίπλοκη (από τη φύση της) διαδικασία, έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με τους γραπτούς διαγωνισμούς προηγουμένων ετών.

Επίσης, ότι έχετε έλλειψη προσωπικού και τεράστιο όγκο δουλειάς, με δεκάδες προκηρύξεις σε εξέλιξη που πρέπει να διεκπεραιωθούν με προσοχή.

Όμως, και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, όλες οι προκηρύξεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των συμμετεχόντων, ο αριθμός των υπό προκήρυξη θέσεων και ο αριθμός των φορέων στους οποίους ανήκουν οι θέσεις, καθώς και το γεγονός ότι είναι γραπτός, καταλαβαίνει κανείς ότι ο δικός μας δεν είναι ένας οποιονδήποτε διαγωνισμός.

Βγάλατε στις 14 Οκτωβρίου 2004 ανακοίνωση για τον Αλφαβητικό Πίνακα Βαθμολογίας και αναφέρατε ότι, κατά παρέκκλιση της οριζόμενης στην προκήρυξη διαδικασίας, λόγω του μεγάλου αριθμού των «λαβόντων την βάση», τα δικαιολογητικά – πιστοποιητικά που τεκμηριώνουν τις προσαυξήσεις που επικαλούντο για τη βαθμολογία τους θα εζητούντο μόνο από εκείνους τους υποψηφίους που θα εμφανίζονταν να προηγούνται σημαντικά στη βαθμολογία και υπήρχε περίπτωση να καλύψουν τις προκηρυχθείσες θέσεις. Θα ακολουθούσε νεότερη ανακοίνωσή σας.

Όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι αυτός ο πίνακας θα έβγαινε σχετικά σύντομα, δεδομένου ότι θα στέλναμε μια αίτηση μόνο χωρίς κανένα δικαιολογητικό για έλεγχο. Διαψευστήκαμε.

Για να καταλάβετε την αγωνία μας σας αναφέρω ότι από τότε που εκδόθηκε ο αλφαβητικός πίνακας, έμπαινα κάθε μέρα στο internet στη σελίδα του ΑΣΕΠ, περιμένοντας την έκδοση της ανακοίνωσης για την αποστολή των δικαιολογητικών των προσαυξήσεων, τα οποία είχα ήδη συγκεντρώσει από τις αρχές Οκτωβρίου του 2004, μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων των ΠΕ και ΤΕ (το δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκαν έλεγε ότι τα αποτελέσματα των ΔΕ ανεμένοντο προσεχώς και είπα να είμαι έτοιμος μια ώρα αρχύτερα, αλλά που να ήξερα….).

Η αγωνία μας, όμως, επιτείνεται και για έναν επιπλέον λόγο. Στους προηγούμενους διαγωνισμούς κάθε υποψήφιος δήλωνε τις θέσεις μόνο μιας Νομαρχίας. Τώρα πλέον μπορούν να δηλωθούν όλες οι θέσεις όλων των Νομαρχιών (πράγμα που κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο χρονοβόρα και για εμάς τους Θεσσαλονικείς η ρύθμιση αυτή υπήρξε καταστροφική, λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων και των ήδη σχεδόν ανύπαρκτων θέσεων στο Νομό μας), με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει εξελιχθεί περίπου σε… ραντεβού στα τυφλά. Μπορεί να διοριστεί κανείς στο σπίτι του, μπορεί και στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Μπορεί στη Θεσσαλονίκη, μπορεί στην Αθήνα, μπορεί και στο Κολοκοτρωνίτσι. Έπειτα δεν έχουν οι θέσεις όλων των φορέων την ίδια βαρύτητα. Η ζωή όλων όσων είχαμε ελπίδα να διοριστούμε βρίσκεται στον αέρα μήνες (χρόνια πλέον) τώρα και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμμιά μακροχρόνια δέσμευση για οποιοδήποτε θέμα, μεγάλο ή μικρό. Χώρια που γινόμαστε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων και εχθρικών συμπεριφορών από τον κοινωνικό μας περίγυρο, με εκφράσεις όπως ‘‘Ακόμα το ΑΣΕΠ περιμένετε; Γιατί αργούν τόσο; Μπα, τελικά δε θα σας διορίσουν, μέχρι να βγουν τα δικά σας αποτελέσματα θα έχει προκηρυχθεί ο επόμενος διαγωνισμός’’, και άλλα τέτοια και χειρότερα.

Τα Χριστούγεννα του 2004 έφτασαν και πέρασαν, ήρθε το 2005, εκδόθηκαν τα προσωρινά των ΤΕ τον Ιανουάριο, εκδόθηκαν τα προσωρινά των ΠΕ τον Απρίλιο, εκδόθηκαν τα οριστικά των ΤΕ τον Μάιο, διεξήχθησαν διαδικασίες πρόσληψης και βγήκαν αποτελέσματα για εκατοντάδες άλλες προκηρύξεις, μεταξύ των οποίων και για την Εθνική Τράπεζα, η διαδικασία της οποίας ολοκληρώθηκε μέσα σε 3-4 μήνες. Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις και διεξήχθησαν οι διαγωνισμοί των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μέσα σε μόλις εννιά μήνες άρχισαν κιόλας να διορίζονται. Για μας τίποτα.

Κάποια στιγμή, στον 10ο πλέον μήνα από την έκδοση του αλφαβητικού πίνακα και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου 2005, βγάλατε την περίφημη ανακοίνωση, 7 – 8 γραμμές, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν όλα να εξελίσσονταν ομαλά, χωρίς καμμιά εξήγηση για την καθυστέρηση, χωρίς καμμιά δικαιολογία και φυσικά χωρίς να ζητήσετε συγγνώμη (καλά θα μου πείτε, τι ψάχνεις τώρα), με την οποία ζητούσατε από σχεδόν 3.000 άτομα να στείλουν τα δικαιολογητικά τους. Ο αριθμός θα έλεγε κανείς ότι ήταν σχετικά μεγάλος (πενταπλάσιος από τον αριθμό των θέσεων) και σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που θα περίμενε διαβάζοντας το δελτίο Τύπου των προσωρινών αποτελεσμάτων: «δικαιολογητικά θα στείλουν αυτοί που θα εμφανίζονται να προηγούνται σημαντικά στη βαθμολογία και θα έχουν πιθανότητες να καλύψουν τις προκηρυχθείσες θέσεις» αλλά ήταν έστω και οριακά ένας αριθμός που δεν θα προξενούσε πολύ μεγάλη επιπλέον καθυστέρηση……έστω και με τους ρυθμούς σας θα ήταν λογικό να αναμένονται τα προσωρινά αποτελέσματα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου το πολύ. Αλλά και πάλι μας περίμενε μια έκπληξη.

Δύο εβδομάδες αργότερα μας ανακοινώσατε -και πάλι χωρίς καμμιά εξήγηση- και δεύτερο πίνακα με άλλα τόσα ονόματα! Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι επειδή προκλήθηκαν αντιδράσεις από το γεγονός ότι δεν ανακοινώσατε με ποια κριτήρια επιλέξατε τα άτομα που περιελήφθηκαν στον πίνακα και επίσης δεν εκδώσατε έναν έστω «κατά δήλωσιν» προσωρινό πίνακα (που πολλοί ζητάνε, αλλά εγώ δεν βλέπω κανένα νόημα να εκδοθεί, γιατί θα στηρίζεται σε δικαιολογητικά που δεν θα έχετε ελέγξει) και δεν θα στείλουν τα χαρτιά τους όλοι, όπως όριζε η προκήρυξη, για να προλάβετε τυχόν αντιδράσεις και ενστάσεις από όσους έχουν υψηλή βαθμολογία, αυξήσατε τον αριθμό αυτών που τελικά θα στείλουν τα χαρτιά τους. Έτσι λοιπόν αυτοί που «εμφανίζονται να προηγούνται στη βαθμολογία» έφτασαν να είναι… οι μισοί από όσους είχαν λάβει τη βάση, στην κατηγορία Ζ τουλάχιστον. Και όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, θα είναι θαύμα αν έχουμε τους προσωρινούς πίνακες πριν τα Χριστούγεννα, τους οριστικούς κατά το Πάσχα του 2006 (μην πω το καλοκαίρι του 2006) και τελικό διορισμό… του χρόνου τα Χριστούγεννα!!! Δηλαδή το μόνο κέρδος από τόσους μήνες που μας είχατε βάλει στο ψυγείο, ήταν απλά να στείλουν τα χαρτιά τους οι μισοί; Γιατί δεν ζητούσατε από την αρχή να στείλουν τα δικαιολογητικά τους οι πρώτοι μισοί, ώστε σήμερα να έχουμε ήδη τους προσωρινούς πίνακες αποτελεσμάτων;

Όπως καταλαβαίνετε η υπομονή μας εξαντλήθηκε προ πολλού και μας βασανίζουν αμείλικτα ερωτήματα.

Τελικά τι συμβαίνει; Έχουμε την εντύπωση ότι το ΑΣΕΠ δεν είναι πλέον αυτό που ήταν; Δηλαδή του αρχικού ν. 2190/1994 με τις αδιάβλητες και σχετικά γρήγορες διαδικασίες, μέσω των οποίων χιλιάδες πολίτες όλων των κομματικών αποχρώσεων, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα ελλείψει "μέσου", έβλεπαν «φως», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Γνωρίζετε ότι ήδη έχει κάνει αρκετούς εχθρούς και καθημερινά χάνει φίλους. Μήπως βοηθάτε και σεις με την στάση σας; Αν σας έχουν φορτώσει χίλια δυό βάρη γιατί δεν κάνετε μια συνέντευξη Τύπου για να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει; Έχουμε την εντύπωση ότι προσπαθούν να το καταστήσουν μηχανισμό υψηλής εποπτείας, αντί ουσιαστικού ελέγχου, και εκμεταλλευόμενοι την αξιοπιστία που έχει κερδίσει στην ελληνική κοινωνία να καλύψουν την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς. Με αποτέλεσμα φαινόμενα τύπου ΕΑΒ.

Επίσης, ότι οι γραπτοί διαγωνισμοί θα εκλείψουν στο μέλλον με τη δικαιολογία ότι είναι χρονοβόροι και θα αντικατασταθούν με μόρια, προϋπηρεσίες, τεστ και συνεντεύξεις, όπου τα πράγματα… ρυθμίζονται πιο εύκολα;

Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το μέλλον του ΑΣΕΠ και θέλετε να το σώσετε, οφείλετε να μας πείτε την αλήθεια.

Πιστέψτε με, έχω χάσει φίλους και έχω κάνει εχθρούς υπερασπιζόμενος την αξιοπιστία του.

Αλλά αρκετά πια. Το ποτήρι ξεχείλισε.


Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved