Αθήνα 8.9.2010, 19:23
Τρεις ομάδες δράσεων για την καινοτομία, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, με φορέα τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η οποία μπορεί σε μικρότερες δράσεις να λειτουργήσει ως τελικός δικαιούχος και σε άλλες ως ενδιάμεσος φορέας, πρότεινε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη.
Οι δράσεις είναι οι εξής: 1. Οριζόντιες δράσεις που έχουν σχέση με την ταυτότητα (branding) της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τη δικτύωση, την εξωστρέφεια, την λειτουργία της ως καταλύτη αλλαγής του τοπίου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη και την δημιουργία νέας ροής έναρξης καινοτόμων επιχειρήσεων. 2. Στοχευόμενη σύνδεση της Έρευνας με την επιχειρηματικότητα μέσω του μηχανισμού των clusters, αρχικά σε 3 τομείς που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ερευνητικού δυναμικού και επιχειρήσεων και σε δεύτερη χρονική φάση, σε 2 επιπλέον τομείς με στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή. 3. Κάλυψη των κενών, χρηματοδοτικών - υποστηρικτικών εργαλείων της αλυσίδας από την Έρευνα στην διεθνή αγορά, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων μηχανισμών, σύμφωνα με τις δεδομένες διεθνείς πρακτικές business angels, pre-incubators, seed capital, pre-vc.
Η υπουργός, στην ομιλία της, τόνισε ότι μέχρι σήμερα είχαμε ενδιαφέρουσες ιδέες για την καινοτομία, αλλά πενιχρά αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι χρειάζονται οριζόντιες δράσεις, διότι «δεν υπάρχει καινοτομία χωρίς εξωστρέφεια». Παράλληλα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει σημαντικές υποδομές και συνδυάζει το επιχειρηματικό κεφάλαιο με το πνευματικό απόθεμα.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας Φορέων για την έρευνα και καινοτομική επιχειρηματικότητα.
|