Αθήνα 23.9.2010, 15:02
Τα "βιοκτόνα" θα γίνουν ασφαλέστερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον, υπόσχεται νομοθεσία της, την οποία ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη ανάγνωση. Τα νέα βιοκτόνα θα λαμβάνουν έγκριση με απλούστερες διαδικασίες για πανευρωπαϊκές πωλήσεις.
Κύριος στόχος του σχεδίου κανονισμού είναι να επικαιροποιήσει τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ που καλύπτουν προϊόντα, όπως τα εντομοαπωθητικά και τα χημικά επεξεργασίας νερού. Τα γεωργικά φυτοφάρμακα καλύπτονται από ξεχωριστή νομοθεσία. Για πρώτη φορά τα προϊόντα που έχουν τύχει επεξεργασίας με βιοκτόνα θα συμπεριληφθούν και αυτά στο νέο κανονισμό. Το ΕΚ υιοθέτησε έναν αριθμό τροπολογιών στο σχέδιο κανονισμού, οι οποίες πρέπει να εξεταστούν τώρα από το Συμβούλιο.
Οι νέες διαδικασίες εγκρίσεων, σε επίπεδο ΕΕ, για τα προϊόντα ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών, ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν σε ορθολογικότερη οργάνωση των διαδικασιών αιτήσεων αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά το ΕΚ υποστηρίζει ότι η μετάβαση στο νέο αυτό σύστημα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Το ΕΚ ψήφισε για την απαγόρευση των ιδιαιτέρως τοξικών χημικών, αναφερόμενο ειδικότερα σε αυτά που είναι καρκινογόνα, αυτά που επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα ή στα γονίδια και στις ορμόνες. Επίσης, ζήτησε τη σταδιακή αντικατάσταση των επικίνδυνων ουσιών με άλλες, εναλλακτικές, που θα είναι λιγότερο επιβλαβείς.
Δυστυχώς, ακόμα και οι πιο τοξικές ουσίες είναι μερικές φορές απαραίτητες για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, των ζώων και του περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρήση ποντικοφάρμακων όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές που να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι ευρωβουλευτές είχαν προτείνει να εφαρμοστούν περαιτέρω περιορισμοί στη χρήση του ευρέως γνωστού ποντικοφάρμακου "difenacoum", αλλά μία μικρή μειοψηφία απέρριψε την πρόταση.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη σταδιακή μετάβαση σε ένα κεντρικό σύστημα εγκρίσεων των βιοκτόνων σε επίπεδο ΕΕ. Υποστηρίζουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των αιτήσεων για νέα και "χαμηλού κινδύνου" προϊόντα, από το 2013 και για τα περισσότερα άλλα βιοκτόνα από το 2017. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, θα μπορούν να αποφασίζουν για το ποια προϊόντα θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα διατηρήσουν το δικαίωμα επιβολής περαιτέρω ελέγχων για τη χρήση των προϊόντων, ακόμα και αν αυτά έχουν λάβει την έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.
Το ΕΚ αποφάσισε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποχρεούνται να μοιράζονται δεδομένα (έναντι δίκαιης αποζημίωσης), όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων ("REACH"), προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη στη διενέργεια πειραμάτων σε ζώα.
Η έκθεση του ΕΚ, με εισηγήτρια την Christa Klass (ΕΛΚ, Γερμανία), υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με 550 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 80 αποχές. "Χρειαζόμαστε τα βιοκτόνα για να διατηρήσουμε τα υψηλά επίπεδα υγιεινής και για την πρόληψη των ασθενειών. Είμαι βέβαιη ότι με την παρούσα νομοθεσία θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα οφέλη αυτών των προϊόντων, με παράλληλη προστασία από τους κινδύνους", δήλωσε η κ. Christa Klass.
|