Αθήνα 8.10.2010, 14:33
"Στόχος της κυβέρνησης που είναι η πληροφορική να αποτελέσει το μοχλό του ουσιαστικού εκσυγχρονισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη το κράτος", επεσήμανε σε χαιρετισμό του στην 24η Infosystem και το 16ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής, στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ανακοινώνοντας τις παρεμβάσεις του υπουργείου στον τομέα της πληροφορικής, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση για δημιουργία ενός κινήματος νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας στη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Δυστυχώς, εγκλωβίσαμε τα όνειρα και τα προσόντα της νέας γενιάς στην υπόσχεση για μια θέση στο δημόσιο. Δημιουργήσαμε στρατιές χιλιάδων άνεργων, υποαπασχολούμενων και κακώς αμειβόμενων νέων, αντί να τους πάρουμε από το χέρι και να τους βοηθήσουμε να τολμήσουν, να εμπιστευθούν τις δυνάμεις τους και να επιχειρήσουν".
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανοιχτής και διαδραστικής πλατφόρμας διαδικτυακής επικοινωνίας του υπουργείου για τη νέα και νεανική επιχειρηματικότητα. "Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορεί κανείς να καταθέσει τις προτάσεις και τις ιδέες του, να δικτυωθεί με πιθανούς συνεργάτες, να συν-διαμορφώσει ένα επενδυτικό σχέδιο και το κυριότερο, να έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει σήμερα η ελληνική πολιτεία, π.χ. μέσω του ΕΣΠΑ ή του ΕΠΑΝ".
* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού.
Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε τη χαρά να είμαι σήμερα κοντά σας και να χαιρετίσω την έναρξη της 24ης Infosystem και του 16ου Συνεδρίου Εφαρμογών Πληροφορικής. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σε επαγγελματίες που εκφράζουν την καινοτομία και δείχνουν το δρόμο για την ανάπτυξη μέσα από το δυναμισμό, την πρωτοβουλία, τις νέες ιδέες, τα πρωτότυπα ανταγωνιστικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αυξημένες προσδοκίες της αγοράς.
Η επανάσταση της πληροφορικής, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, σκεπτόμαστε, σπουδάζουμε, εργαζόμαστε. Πράγματι, η πληροφορική είναι η καρδιά της νέας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Ισχύει όμως το ίδιο στην Ελλάδα;
Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Καλιφόρνια, στο Ντουμπάι, στο Νέο Δελχί, στο Πεκίνο αρκεί μια ιδέα για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος. Πλήθος εφαρμογών κατακλύζουν την παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βγαλμένες από τη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και τη σκληρή δουλειά νέων ανθρώπων.
Όμως οι ιδέες μόνες δεν αρκούν. Η καινοτομία για να ανθίσει και να αποδώσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη χρειάζεται προϋποθέσεις. Καμιά ιδέα δεν ευδοκιμεί, αν δεν υπάρχουν υποδομές για να στεγάσουν την έρευνα, κίνητρα για να ενθαρρύνουν το ρίσκο, κανόνες για να προωθήσουν συνεργασίες με τα πανεπιστήμια και την αγορά. Χρειάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα δίνει στην ιδέα οικονομική και κοινωνική αξία και θα τη μετουσιώνει σε ελκυστικό προϊόν.
Στην Ελλάδα υπολειπόμαστε, αλλά σιγά - σιγά λαμβάνουμε το μήνυμα. Γίνονται βήματα προόδου. Σταδιακά αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι ιδανικό πεδίο προόδου για την έρευνα, την αγορά, τις επιχειρήσεις, τη νέα γενιά. Είναι ταυτόχρονα εργαλείο εμβάθυνσης της δημοκρατίας, του ελέγχου της εξουσίας, του διαλόγου. Και το κυριότερο, στη χρονική συγκυρία που διανύουμε οι νέες τεχνολογίες είναι ακόμη πιο σημαντικές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε υπηρεσίες και υποδομές που θα μας βγάλουν από τη στασιμότητα και την ύφεση.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι η πληροφορική να αποτελέσει τον μοχλό του ουσιαστικού εκσυγχρονισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη το κράτος. Εκσυγχρονισμός που περνά μέσα από τη διαφάνεια, τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, την επικοινωνία με τον πολίτη, τον έλεγχο της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, την ενθάρρυνση του δημοσίου διαλόγου, τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην πολιτική σφαίρα.
Δεύτερον, η πληροφορική είναι το βασικό μας εργαλείο για να εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια ευρώ που σήμερα χάνονται εξαιτίας καθυστερήσεων και κακής διαχείρισης και αφορούν στο σύστημα δημοσίων προμηθειών, τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, την παρακολούθηση και υλοποίηση των δημοσίων έργων, τις διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου, τον έλεγχο των τιμών να καυσίμων, φαρμάκων, διδάκτρων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΤΠΕ αυξάνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και βελτιώνουν την ποιότητα των συνθηκών εργασίας. Είναι γνωστό πως οι χώρες που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας έχουν οικονομίες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Μεγάλες παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη όπως η κάρτα του πολίτη, οι ηλεκτρονικές προμήθειες και ενιαία αρχή πληρωμών πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τους τρόπους με τους οποίους συναλλάσσονται οι επιχειρήσεις με το δημόσιο καθώς θα επιφέρουν απλότητα, διαφάνεια, ταχύτητα και μειωμένο κόστος συναλλαγών.
Τρίτον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας είναι ο βασικός μοχλός προώθησης της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από κίνητρα για ψηφιακές υποδομές, καινοτόμες εφαρμογές, άϋλες υπηρεσίες, «πράσινες» και φτηνές λύσεις για την επιχείρηση. Τόσο μέσα από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης όσο και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και της Ανταγωνιστικότητας, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τις νέες τεχνολογίες αναπόσπαστο σκέλος της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Όχι με λόγια και διακηρύξεις, αλλά με απτές πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.
Για παράδειγμα, μόλις λίγες ημέρες πριν, την Τρίτη που μας πέρασε, υπογράψαμε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων την επίσημη συμφωνία για την ένταξη επενδύσεων επιπλέον 150 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» στο ταμείο JEREMIE. Το JEREMIE είναι ένα ταμείο με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων όχι πια με επιχορηγήσεις αλλά με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων, δηλαδή με δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κλπ.
Για πρώτη φορά λοιπόν οι ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα εργαλείο που θα συνεχίσει να βρίσκεται στη διάθεσή τους και μετά το τέλος του ΕΣΠΑ. Ένα επενδυτικό ταμείο που εξασφαλίζει σημαντικά κεφάλαια, καθώς στα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων προστίθενται και κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Και μάλιστα κεφάλαια τα οποία συνεχώς θα ανατροφοδοτούνται και θα επανεπενδύονται, καθώς οι ενισχύσεις που δίνονται επιστρέφονται στο ταμείο.
Και το πιο σημαντικό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα fund το οποίο προωθεί: - το Seed Funding, δηλαδή την επένδυση σε καινοτομικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, - το Funded Risk Sharing, δηλαδή τη συν-ανάληψη ρίσκου και την ενδεχόμενη εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων για τις καινοτόμες προσπάθειες, - και το Co-investment funding, δηλαδή τη συγχρηματοδότηση επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από ελληνικά αλλά και διεθνή κεφάλαια.
Αυτή πρωτοβουλία δεν αποτελεί αποσπασματική ή ευκαιριακή επιλογή. Εντάσσεται απόλυτα μέσα στη συνολική μας στρατηγική για την ανάπτυξη και βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας.
Διευκολύνουμε και θα υποστηρίξουμε την λειτουργία νέων εταιριών - ειδικά των μικρών - που διεθνώς έχουν αποδείξει ότι πρωτοπορούν στην δημιουργία νέου πλούτου και έχουν εξαγωγική προοπτική. Στόχος μας είναι μια ευρεία συμμαχία με τους επιχειρηματίες που θα δώσει προοπτική ανάπτυξης με κύριους άξονες: 1. τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων και 2. τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ουσιαστική αναδιοργάνωση της λειτουργίας τους.
Είναι πεποίθησή μου ότι κίνητρα και διευκολύνσεις για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα μπορούν να δοθούν οπουδήποτε: είτε μιλάμε για το ΕΣΠΑ είτε για το νέο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο πρόκειται άμεσα να μετεξελιχθεί σε επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων μετονομαζόμενο σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Με σαφείς προβλέψεις και ξεκάθαρες προτεραιότητες.
Και φυσικά το ίδιο θα ισχύει και στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε διαβούλευση. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, λοιπόν, θα ορίζει ένα σαφώς ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις δυναμικές αναπτυξιακές επενδύσεις υψηλής καινοτομικότητας και για τη νέα επιχειρηματικότητα, καθώς θα προσφέρει σε αυτές προνομιακή μεταχείριση που θα ξεπερνά τις γενικά προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις και θα επεκτείνεται και σε υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων.
Τέλος, φιλοδοξούμε - και σε αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας - να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας στη χώρα. Δυστυχώς, εγκλωβίσαμε τα όνειρα και τα προσόντα της νέας γενιάς στην υπόσχεση για μια θέση στο δημόσιο. Δημιουργήσαμε στρατιές χιλιάδων άνεργων, υποαπασχολούμενων και κακώς αμειβόμενων νέων, αντί να τους πάρουμε από το χέρι και να τους βοηθήσουμε να τολμήσουν, να εμπιστευθούν τις δυνάμεις τους και να επιχειρήσουν. Αυτή η γενιά, η γενιά των 700, 600, 500 ευρώ είναι σήμερα κοντά στο να εγκαταλείψει τη χώρα είτε κυριολεκτικά - επιλέγοντας ξένους προορισμούς, είτε μεταφορικά - μπαίνοντας στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
Τώρα όμως είναι η ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή. Η κρίση, ξέρετε, βοηθά να δούμε και τα πράγματα με διαφορετική ματιά. Να πάρουμε αποφάσεις που πριν δεν τολμούσαμε. Δεν θα αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορούμε να μετουσιώσουμε τα προσόντα, τα πτυχία, τις δεξιότητες της νέας γενιάς στην πρώτη ύλη για μια Ελλάδα που τολμά, επιχειρεί και ευημερεί.
Συνομιλώ και παρακολουθώ τα σχόλια εκατοντάδων νέων καθημερινά στα social media. Συμμερίζομαι την απαισιοδοξία, αλλά δεν αποδέχομαι να είμαστε παθητικοί δέκτες και μίζεροι παρατηρητές. Είμαστε εδώ για να κάνουμε το πρώτο βήμα. Και το πρώτο βήμα λέγεται διάλογος και ενημέρωση.
Σε λίγους μήνες θα παρουσιάσουμε μια ανοιχτή και διαδραστική πλατφόρμα διαδικτυακής επικοινωνίας του Υπουργείου για τη νέα και νεανική επιχειρηματικότητα. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορεί κανείς να καταθέσει τις προτάσεις και τις ιδέες του, να δικτυωθεί με πιθανούς συνεργάτες, να συν-διαμορφώσει ένα επενδυτικό σχέδιο και το κυριότερο, να έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει σήμερα η ελληνική πολιτεία, πχ μέσω του ΕΣΠΑ ή του ΕΠΑΝ. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε σε ένα εύχρηστο, λειτουργικό και διαδραστικό site, ως απάντηση σε όλη αυτήν την πολυδιασπασμένη και μη φιλική πληροφορία που αποτρέπει τους νέους να βρουν κίνητρα και χρήματα για να ξεκινήσουν μια μικρή επιχείρηση. Με απλή, κατανοητή γλώσσα θα παρέχουμε όλη την απαραίτητη πληροφορία και θα καθοδηγούμε τους νέους να επιλέξουν λύσεις που τους ταιριάζουν.
Θα γυρίσουμε όλη τη χώρα, θα αναζητήσουμε συμμάχους και συνεργάτες για να μεταδώσουμε στη νέα γενιά την πίστη ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω μας και να επιχειρήσει.
Φίλες και φίλοι, Γνωρίζουμε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πως τα προβλήματα είναι πολλά και συχνά δείχνουν ανυπέρβλητα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη επιστρατεύοντας όχι μόνο τα πιο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά κυρίως επιβάλλοντας ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας.
Στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε ως χώρα, ως οικονομία και κοινωνία, η ελπίδα που προσφέρει ένα δυναμικό κι αισιόδοξο υπόδειγμα είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Κι αυτήν ακριβώς την ελπίδα, αυτήν τη θετική προοπτική την προσφέρετε με τον καλύτερο τρόπο εσείς και οι επιχειρήσεις σας, την προσφέρει το άθροισμα της δυναμικής σας παρουσίας στα πλαίσια αυτής της διεθνούς έκθεσης και αυτού του συνεδρίου.
Εμείς από την πλευρά της Πολιτείας, και σας το εγγυώμαι και προσωπικά αυτό, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμβάλουμε ουσιαστικά στην υλοποίηση των στόχων σας.
Σας ευχαριστώ.
|