Αθήνα 13.10.2010, 17:23
Ανοικτό διάλογο με τους φορείς της αγοράς και ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της κερδοσκοπίας προωθεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Real fm, ο υπουργός προανήγγειλε άμεσες παρεμβάσεις και τομές στην αγορά για τη μείωση των τιμών και την ασφάλεια των πολιτών από αθέμιτες πρακτικές των επιχειρήσεων. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιμών κυρίως στο καλάθι της νοικοκυράς που είναι το 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιούνται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20 -30%. Αυτό συνέβη γιατί έγινε ανεκτό από την πολιτεία, για πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζει να γίνεται ανεκτό. Οι τιμές θα πέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα".
Ο υπουργός απέδωσε την άνοδο των τιμών σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των έμμεσων φόρων, εξηγώντας ωστόσο ότι η επιβολή των μέτρων ήταν αναγκαία λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
Παράλληλα, ανήγγειλε την αναμόρφωση του Αναπτυξιακού Νόμου, η οποία πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση σε δύο εβδομάδες. «Δεν βγαίνει ο λογαριασμός του Μνημονίου με φόρους και περιστολή δαπανών, η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή άνοιξη», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και εδωσε έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης με την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο σε συνεργασία με τις Τράπεζες θα χρηματοδοτήσει την αγορά με 5 δις € έως το τέλος του 2011.
Τέλος, επανέλαβε την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επεσήμανε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει προς όφελος της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.
Συνέντευξη Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ρ/Σ «Real fm», στο δημοσιογράφο κ. Ν. Χατζηνικολάου.
Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε να καλημερίσουμε και να κουβεντιάσουμε τώρα με τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Καλημέρα σας κ. Χατζηνικολάου.
Ν. Χατζηνικολάου: Απ’ τα δύσκολα στα δύσκολα. Απ’ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και θέλω να ρωτήσω καταρχήν αν έχουν καμία σχέση αυτά τα δύο Υπουργεία στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο διοίκησής τους. Φαντάζομαι ότι είναι εντελώς διαφορετική η λειτουργία του Υπουργού στο ένα και στο άλλο.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Είναι διαφορετική, εντελώς διαφορετική κ. Χατζηνικολάου, με μόνη μάλλον ομοιότητα ότι ασκείται απ’ τον Υπουργό διοίκηση και στα δύο και συνεπώς υπάρχει η δημόσια διοίκηση, υπάρχει ιεραρχία, υπάρχει κλίμακα ιεραρχική, Διευθυντές, Τμηματάρχες, υπάλληλοι. Όλο αυτό είναι απαραίτητο…
Ν. Χατζηνικολάου: Νομίζω, ότι η βασική διαφορά και ξεκίνησα με αυτό το ερώτημα γιατί θέλω να μπω στην ουσία της πολιτικής συζήτησης που θα κάνουμε, ότι η βασική διαφορά είναι ότι στο ένα Υπουργείο είχατε κατ’ ουσίαν έναν στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος υλοποιεί τις αποφάσεις του Υπουργού, ενώ εδώ έχετε να κάνετε με την αγορά. Έχετε να κάνετε δηλαδή με ένα άναρχο τοπίο που πολύ δύσκολα μπαίνει σε καλούπια. Έτσι δεν είναι;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Αυτό είναι σωστό. Ωστόσο, και στο θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας και των πολιτών, πάλι έχεις να κάνεις με 11 εκ. πολίτες οι οποίοι επιζητούν το στοιχειώδες: την ασφάλεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ζητούν πολύ περισσότερα πράγματα. Η αγορά δηλαδή ζητά πολύ περισσότερα πράγματα, πολύ πιο σύνθετα πράγματα και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Ν. Χατζηνικολάου: Σωστό.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Άρα είναι πιο δύσκολη αποστολή θα έλεγα.
Ν. Χατζηνικολάου: Είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή. Εγώ δε θα ξεκινήσω απ’ τη λέξη που είναι η λέξη που βρίσκεται μόνιμα στα στόματα όλων μας, ανάπτυξη, θα ξεκινήσω από πιο απλά, πεζά και καθημερινά πράγματα, θα ξεκινήσω απ’ τις τιμές. Σε μια περίοδο που οι μισθοί μας συμπιέζονται, οι μισθοί του δημόσιου τομέα εννοώ, σε μια περίοδο που αρκετοί άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται χωρίς δουλειά γιατί έχουμε λουκέτα σε επιχειρήσεις ή βρίσκονται επίσης να πιέζονται οι αποδοχές τους μετά από συμφωνία με τους εργοδότες τους για να διασωθεί η ύπαρξη των επιχειρήσεων, σε μία τέτοια εποχή το να είμαστε μία απ’ τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη είναι αγκάθι στα πλευρά μας. Θέλω να ρωτήσω, υπάρχει άμυνα; Υπάρχει τρόπος να αντιδράσουμε σε αυτό;
Μ. Χρυσοχοϊδης: Υπάρχει τρόπος ωστόσο, όπως πολύ σωστά είπατε. Δυστυχώς έχει διαμορφωθεί στη χώρα, κ. Χατζηνικολάου, ένα επίπεδο τιμών πολύ υψηλό. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια, για πάρα πολλές δεκαετίες, λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ως οικονομία και ως κοινωνία. Γιατί δεν υπάρχει καταναλωτικό κίνημα, αλλά κυρίως γιατί λειτουργούν οι μηχανισμοί της αγοράς άναρχα, με αποτέλεσμα ο καθένας να διαμορφώνει τις τιμές με έναν τρόπο ο οποίος τελικώς γίνεται παράνομος. Εδώ θέλω να σας το πω πολύ καθαρά: έχουμε ένα ζήτημα εφαρμογής των νόμων. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Γι’ αυτό η δική μου αποστολή ως πολιτικού, όπως καταλαβαίνετε και όπως είναι αυτονόητο, είναι να προσπαθήσω να εφαρμόσω τους νόμους. Εν πάση περιπτώσει πρέπει στοιχειωδώς να ανταποκρινόμαστε και στην εφαρμογή των νόμων, στο Σύνταγμα και στο αίτημα και το αίσθημα των πολιτών. Υπάρχει πρόβλημα, κ. Χατζηνικολάου, και εγώ πραγματικά σας ευχαριστώ που το ανοίγετε αυτό το θέμα. Θα ήθελα να κάνουμε και ένα δημόσιο διάλογο. Όποιος έχει μια αντίθετη άποψη ας μου πει «ξέρεις, δεν έχεις δίκιο, δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λες». Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα ψηλό επίπεδο τιμών κυρίως στο χώρο αυτό που λέμε καλάθι της νοικοκυράς που είναι το 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιούνται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20 -30%. Αυτό συνέβη γιατί έγινε ανεκτό από την Πολιτεία, για πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζει να γίνεται ανεκτό. Και σε αυτό το ζήτημα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Τους καλώ να εφαρμόσουν τους νόμους. Διότι διαφορετικά, αν δεν τους εφαρμόσουν, είμαι υποχρεωμένος μέσα απ’ τις υπηρεσίες και τις αρχές οι οποίες υπάρχουν στη χώρα και είναι ταγμένες να υπηρετούν το νόμο και το Σύνταγμα, να εφαρμόσουμε τους νόμους. Οι τιμές θα πέσουν κ. Χατζηνικολάου.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτό είναι κρίσιμο θέμα και είναι θέμα επιβίωσης πλέον για πολλές οικογένειες.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς. Επαναλαμβάνω, εάν κάποιος πιστεύει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πιστεύει ότι έχω άδικο ή ενδεχομένως δεν έχω πολύ δίκιο, παρακαλώ πολύ, προκαλώ οποιονδήποτε καλόπιστα, σε ένα δημόσιο διάλογο για να μου πει «ξέρεις, έχουμε τα εξής προβλήματα και οι τιμές στην Ελλάδα είναι ψηλότερες».
Ν. Χατζηνικολάου: Κατά καιρούς ακούμε διάφορα που λέγονται από εταιρείες, όποτε ανοίξαμε θέμα υψηλών τιμών για πολυεθνικές μας λένε για τη γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας, μας λένε για τα νησιά, μας λένε για το ότι είμαστε μικρή χώρα, λένε διάφορα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Με τη διαφορά ότι η Αθήνα είναι η πιο ακριβή απ’ όλες.
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι, ακριβώς.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Και δεν είναι τα νησιά πιο ακριβά... Απλώς να τονίσω το εξής: Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν είναι παραγωγικές, μεταποιητικές, βιομηχανικές, δεν παράγουν δηλαδή. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες είναι εμπορικές, δηλαδή εισάγουν. Για να το πω πολύ απλά, έχουν εδώ κάποιες αποθήκες, και προσωπικό το οποίο απασχολούν και κάνει τη δουλειά της διανομής των προϊόντων τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει παραγωγή στον τόπο. Άρα, ούτε μπορεί να επικαλεστεί κανείς ότι «ξέρεις, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν φορολογίες, υπάρχουν διάφορες αγκυλώσεις…». Είναι καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό λέω ότι οι τιμές θα κατεβούν, θα πέσουν. Και θα πέσουν πολύ σύντομα. Εγώ θα ξεκινήσω μια διαδικασία. Δεν έχω τη διάθεση και την πρόθεση να ενοχλήσω και να εκθέσω απολύτως κανέναν, το τονίζω αυτό. Δεν έχω διάθεση να λαϊκίσω, να δυσφημίσω κανέναν. Ούτε η ιστορία μου, ούτε η διαδρομή μου, ούτε και τα πιστεύω μου απέναντι στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις είναι τέτοια. Άρα, λοιπόν, είμαστε σοβαροί συνομιλητές και πρέπει να καθίσουμε σοβαρά στο τραπέζι να κλείσουμε αυτό το ζήτημα και να μειωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα οι τιμές.
Ν. Χατζηνικολάου: Θα έχετε τη στήριξη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό. Ταυτόχρονα, πολλοί λένε ότι ίσως θα έπρεπε να σηκώσουμε δυνατά τώρα πάλι στον αέρα μια εθνική εκστρατεία υπέρ των ελληνικών προϊόντων. Τι λέτε γι’ αυτό;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Συμφωνώ απόλυτα ότι αυτό πρέπει να γίνει. Ωστόσο, για να κάνουμε εκστρατεία διαφήμισης και προβολής των ελληνικών προϊόντων, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα ελληνικά προϊόντα θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών πρωτίστως, στις απαιτήσεις που έχει σήμερα η διεθνής αγορά. Διότι, ο καταναλωτής θέλει ένα προϊόν το οποίο είναι πιστοποιημένο, είναι ποιοτικό προϊόν και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της δημόσιας υγείας και δεν βλάπτει. Άρα, ναι στην εθνική εκστρατεία, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα ελληνικά προϊόντα πια μπαίνουν δυναμικά στις αγορές. Γι’ αυτό η δική μου η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι μια συνεχής και καθημερινή ενασχόληση, ώστε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, οι οποίες αρχίσανε και πάνε καλά και θα πάνε ακόμη καλύτερα. Η φιλοδοξία μου είναι μέσα σε περίπου δύο χρόνια να τις διπλασιάσουμε απ’ το σημερινό επίπεδο που βρίσκονται.
Ν. Χατζηνικολάου: Πάντως πολλοί συμπολίτες μας πλέον κοιτάζουν το barcode όταν ψωνίζουν, να ξεκινά από 520, δηλαδή να είναι ελληνικό το προϊόν που παίρνουν, ιδίως σε περιοχές αγοραστικές που τα ελληνικά προϊόντα είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα απ’ τα ξένα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Νομίζω ότι στο χώρο των τροφίμων διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας, ανταποκρινόμενα στους κανόνες υγιεινής. Πραγματικά αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα στο χώρο των τροφίμων, να δαπανά κανείς τα χρήματά του, το οικογενειακό του εισόδημα για να αγοράζει ελληνικά προϊόντα. Είμαι απόλυτα σύμφωνος.
Ν. Χατζηνικολάου: Βέβαια την ίδια στιγμή που εσείς κάνετε αυτή την προσπάθεια, την οποία θα παρακολουθήσουμε από κοντά και ξαναλέω θα τη στηρίξουμε, αλλά παράλληλα θα συνεπικουρούμε την προσπάθειά σας αποκαλύπτοντας όπου τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, την ίδια στιγμή το κράτος βοηθά στο να φουντώσει ο πληθωρισμός. Μιλώ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μιλώ για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών, μιλώ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια κρατικών ή ημικρατικών ΔΕΚΟ.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Αυτό που λέτε, είναι σωστό. Το παρατηρώ και εγώ τώρα ως αρμόδιος Υπουργός για τον πληθωρισμό, για τον τιμάριθμο, μάλλον. Αυτό δηλαδή που μετράει κάθε μήνα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που τώρα μάλιστα είναι και ανεξάρτητη και πρέπει να σας πω ότι ανησυχώ και αγωνιώ πάρα πολύ γιατί ουσιαστικά το μεγάλο κομμάτι του πληθωρισμού, ο ψηλός πληθωρισμός, οφείλεται ακριβώς σε όλα αυτά τα οποία τονίσατε. Και θέλω να σας πω ότι περίπου από το 5,5% του πληθωρισμού, τουλάχιστον οι 4 μονάδες είναι ουσιαστικά όλοι αυτοί οι φόροι αλλά και οι αυξήσεις των τιμολογίων που αποφασίστηκαν από το κράτος. Εδώ υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η μια απάντηση είναι ότι οι φόροι μπήκαν, οι έμμεσοι φόροι, εννοώ κ. Χατζηνικολάου, οι οποίοι επιβαρύνουν τον πληθωρισμό γιατί υπάρχει θέμα εισόδων. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος σε αυτή τη φάση τουλάχιστον που το κράτος είναι ανοργάνωτο να συγκεντρωθούν έσοδα άμεσα. Αυτό βέβαια πολλές φορές έχει και αντίθετες επιπτώσεις στην κατανάλωση. Σιγά-σιγά πέφτει η κατανάλωση γιατί ακριβαίνουν τα πράγματα, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα των ΔΕΚΟ οι οποίες ασκούν ένα κοινωνικό έργο. Οι μεταφορές για παράδειγμα στην Αθήνα, οι αστικές εννοώ συγκοινωνίες, έχουν ένα κοινωνικό έργο και μάλιστα πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρέπει να χαθούν. Και πρέπει να είναι υγιείς. Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείμματα. Πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση και να υπάρχει ένα εισιτήριο το οποίο θα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της ΔΕΗ. Εκεί θέλει μια μεγάλη συζήτηση. Εγώ είμαι φανατικά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, διότι ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να φύγουν απ’ τα χέρια της κοινωνίας, όπως είναι το νερό, η ενέργεια. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν στα κοινωνικά χέρια, να το πω έτσι πολύ απλά. Χρειάζεται ωστόσο, να δούμε με ποιον τρόπο η απελευθέρωση της ενέργειας η οποία θα γίνει, θα έχει θετικές συνέπειες και στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία. Και το τονίζω αυτό κ. Χατζηνικολάου διότι δυστυχώς τα χρόνια που πέρασαν, τα πολλά χρόνια, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, η απελευθέρωση της ενέργειας λειτούργησε υπέρ των επιχειρήσεων και όχι υπέρ της ΔΕΗ και της κοινωνίας βεβαίως.
Ν. Χατζηνικολάου: Πολλοί ακροατές οι οποίοι μας παρακολουθούν, μου στέλνουν επιθετικά μηνύματα, διότι προφανώς πιέζεται το πορτοφόλι τους.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Βεβαίως.
Ν. Χατζηνικολάου: Μου λένε, ωραία τα λόγια, ωραίος ο διάλογος, αλλά δεν υποχωρούν οι τιμές με το διάλογο διότι οι εταιρείες μόνο αν πιεστούν με πρακτικούς τρόπους μπορεί να υποχωρήσουν και να μειώσουν τα τιμολόγιά τους.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Βέβαια, έχουν δίκιο.
Ν. Χατζηνικολάου: Ρωτούν λοιπόν τι θα κάνετε συγκεκριμένα μέχρι το Δεκέμβρη για να πέσουν οι τιμές.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Βεβαίως, κ. Χατζηνικολάου, και τους ευχαριστώ που ρωτάνε. Είναι προφανές όμως, ότι δεν πρόκειται να ανοίξω ένα διάλογο δημόσιο όπου κάθε μέρα θα διαμαρτύρομαι εναντίον των επιχειρήσεων. Θα κάνουμε διάλογο δημόσιο και εν πάση περιπτώσει θα αρχίσει μια δημόσια συζήτηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ούτε πρόκειται να μιλήσω πουθενά. Απλά αν θα βγει κάποιος ο οποίος θα πει «ξέρεις, κ. Χρυσοχοϊδη, δεν έχεις δίκιο σ' αυτά που λες», είμαι υποχρεωμένος να του απαντήσω με έναν τρόπο όχι λαϊκίστικο, όχι προσβλητικό, αλλά σίγουρα με επιχειρήματα. Λοιπόν, θα προχωρήσουμε. Από την ημέρα που ήρθα στο Υπουργείο, εδώ και ένα μήνα, ασχολούμαι συστηματικά με το θέμα. Ενημερώνω τους ακροατές αυτή τη στιγμή και θέλω να τους πω ότι σε πολύ λίγες ημέρες θα έχω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο δεν θέλω να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή.
Ν. Χατζηνικολάου: Μάλιστα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Και δεν υπάρχει και λόγος, για το οποίο θα δράσουμε εναντίον των υψηλών τιμών που υπάρχουν στη χώρα και προσβάλλουν το εισόδημά μας.
Ν. Χατζηνικολάου: Εναντίον της κερδοσκοπίας.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς.
Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα θέλω να πάμε στη λέξη κλειδί, τη λέξη «ανάπτυξη», η οποία ακούγεται από όλους, αλλά η οποία δεν έχει αποκτήσει περιεχόμενο. Το ερώτημά μου είναι λοιπόν, ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει τέτοιο, με ποιον τρόπο θα μεγαλώσουμε την εθνική μας πίτα; Είναι ήδη προφανές ότι ο λογαριασμός του μνημονίου, αν το εθνικό μας εισόδημα δεν μεγαλώσει, δεν βγαίνει.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Έτσι. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ καθαροί μεταξύ μας και να πούμε ότι δεν βγαίνει εάν συλλέγουμε μόνο φόρους και τελικώς υπάρχει μια διαδικασία περικοπής των δαπανών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι και να επιβιώσουμε ως χώρα. Η λέξη κλειδί και η απάντηση είναι η ανάπτυξη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε και εδώ ειλικρινείς και καθαροί μεταξύ μας. Υπάρχει ένας μεγάλος εχθρός. Ο εχθρός είναι η ύφεση. Η ύφεση, κ. Χατζηνικολάου, είναι αποτέλεσμα δυο πραγμάτων. Το ένα είναι οι πραγματικές συνθήκες στην οικονομία, τις οποίες γνωρίζουμε, δεν θα σας κουράσω. Δεύτερον, και η ψυχολογία είναι αρνητική. Αυτή τη στιγμή, κ. Χατζηνικολάου, κανένας μεγάλος επενδυτής, ιδιώτης εννοώ, από μόνος του δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Έρχονται οι Κινέζοι γιατί είναι η απόφαση της κυβέρνησής τους, είναι μια πολιτική απόφαση, γιατί θέλουν στρατηγικά να χρησιμοποιήσουν τη χώρα για την Ευρώπη. Έρχονται οι Άραβες γιατί και αυτοί έχουν πάρει κάποιες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την Ευρώπη ή την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλω να πω ότι, είναι δύσκολο σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει κριθεί στα μάτια τους η διάσωσή της, να έρθουν και…
Ν. Χατζηνικολάου: Μα κ. Υπουργέ ποιος θα επενδύσει σε μία χώρα όπου το επιχειρηματικό κέρδος φορολογείται με 45%;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε, υπάρχουν τα θέματα της φορολογίας.
Ν. Χατζηνικολάου: Όταν δίπλα, στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο, είναι στο 10% ή στο 12%;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Θα μπορούσα να σας πω κι άλλα και πολύ περισσότερα. Τι κάνουμε λοιπόν; Πώς θα γίνει, πώς θα αλλάξει το κλίμα και πώς θα απαντήσουμε με τη λέξη κλειδί «ανάπτυξη» στο πρόβλημα; Υπάρχουν τα εξής πράγματα τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι ότι γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές στο κράτος και έχει σημασία αυτό, γιατί αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, κ. Χατζηνικολάου, σηματοδοτούν για τους επενδυτές, τις αγορές μια σειρά από θετικά πράγματα, γι' αυτούς επαναλαμβάνω. Δεύτερον, ένας άμεσος τρόπος για να αυξήσουμε την πίτα όπως λέτε, είναι να στηρίξουμε τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις, οι οποίες δεν δρουν στην Ελλάδα. Επιχειρούν στη Ελλάδα αλλά δεν εμπορεύονται τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, εμπορεύονται στο εξωτερικό. Έχω ρίξει το βάρος μου και σας λέω και πάλι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μια θεαματική αύξηση των εξαγωγών. Σε δυο βδομάδες περίπου θα είναι έτοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα έχει πολλές τομές και θα μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε. Το τρίτο είναι μια μεγάλη καινοτομία που επιχειρούμε αυτές τις ημέρες. Δημιουργούμε χρηματοδοτικά ταμεία. Δηλαδή ρίχνουμε λεφτά στην αγορά και μαζί με τις τράπεζες δημιουργούμε μια μόχλευση, μίξη δηλαδή κρατικών χρημάτων από το ΕΣΠΑ και τραπεζικών πόρων, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα…
Ν. Χατζηνικολάου: Αρκεί αυτή τη φορά αυτό να γίνει με κάποιους κανόνες. Θέλω να πω…
Μ. Χρυσοχοΐδης: Έτσι, συμφωνώ.
Ν. Χατζηνικολάου: Ξέρετε τι λέω κ. Υπουργέ;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Για το ΤΕΜΠΜΕ μου λέτε.
Ν. Χατζηνικολάου: Ε, βέβαια.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Συμφωνώ.
Ν. Χατζηνικολάου: Διότι τις προηγούμενες φορές τα χρήματα αυτά δεν πήγαιναν σε ανάπτυξη.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Πήγαν σε κάτι φαρμακεία πολλές φορές.
Ν. Χατζηνικολάου: Ακριβώς.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Και σε διάφορους άλλους που δεν είχαν ανάγκη.
Ν. Χατζηνικολάου: Ακριβώς.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Συμφωνώ, κ. Χατζηνικολάου, συμφωνώ απόλυτα. Τα κριτήρια είναι πολύ δεδομένα. Θα έχουμε χαμηλότοκα δάνεια για να υπάρξει στην αγορά ρευστότητα. Θέλω να σας πω ότι, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε δώσει, μαζί με τις τράπεζες, περίπου 2 δις ευρώ και μέχρι τέλος του 2011 θα έχουν πέσει στην αγορά από αυτόν τον τρόπο. Δημιουργούμε μια τράπεζα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Μετατρέπεται δηλαδή το ΤΕΜΠΜΕ σε μια οιονεί τράπεζα θα έλεγα. Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα δώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά μαζί με τις τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2011, σε ένα χρόνο από σήμερα. Έτσι λοιπόν θα αρχίσει σιγά - σιγά να κινείται η οικονομία. Μαζί με τα προγράμματα τα οποία ξεδιπλώνουμε, το ΕΣΠΑ το οποίο θα αρχίσει σιγά - σιγά να δείχνει μια απορροφητικότητα, γιατί δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ κακό σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητά του. Εάν πάνε τα πράγματα καλά και δημοσιονομικά, τότε θα έρθουν και οι άλλες επενδύσεις κ. Χατζηνικολάου. Εάν η εικόνα μας είναι κακή έξω, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις. Γι' αυτό λοιπόν χρειάζεται μια τεράστια προσπάθεια συστηματική, να εμμένουμε από τη μια μεριά με πολλή προσήλωση στα θέματα τα δημοσιονομικά, με όποιες διαπραγματεύσεις ενδεχομένως υπάρξουν για επιμήκυνση, για οτιδήποτε άλλο, αλλά κυρίως προσηλωμένα να δώσουμε βάρος και στόχευση στα θέματα των πολιτικών που οδηγούν στην αναπτυξιακή άνοιξη.
Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα θέλω να ρωτήσω και για τα λουκέτα. Εκεί πώς θα αντιδράσουμε; Και μου κάνει εντύπωση - μου το λέει εδώ κι ένας φίλος ακροατής - το γεγονός ότι σε περίοδο κρίσης, που υποτίθεται ότι οι πολίτες κυρίως αναζητούν προϊόντα με χαμηλότερες τιμές, με καλύτερο λόγο τιμής ποιότητας, φεύγουν από τη χώρα αλυσίδες, όπως για παράδειγμα η «ALDI» η οποία πούλαγε φθηνά. Κλείνουν αλυσίδες οι οποίες, ειδικά αυτή την περίοδο λόγω της κρίσης, λογικά θα έπρεπε να πηγαίνουν καλύτερα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ναι, θα έλεγα το εξής. Ίσως η «ΑLDI» είναι μία, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, χωρίς να έχω ειδικότερη και πολύ στοχευμένη ενημέρωση. Καταλαβαίνω ότι το θέμα της «ALDI» είχε να κάνει και με τον ανταγωνιστή της, τον ομόεθνό της εδώ, τον ανταγωνιστή, τη «LIDL» - αυτό αντιλαμβάνομαι λέω - ο οποίος είναι σκληρός ανταγωνιστής και πολύ δυνατή επιχείρηση, όπως και η «ALDI» είναι πολύ δυνατή επιχείρηση. Νομίζω οφείλεται σε άλλους λόγους. Ίσως ήταν μια λάθος κίνηση. Επαναλαμβάνω, δεν έχω λεπτομερή ενημέρωση, αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Από κει και πέρα πράγματι υπάρχει ένα θέμα ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, εγώ υπολογίζω γύρω στο 25%, θα κλείσουν αυτό το διάστημα και θα ανοίξει ένα 10% - 15% περίπου καινούργιες επιχειρήσεις. Το ζήτημα ξέρετε ποιο είναι κ. Χατζηνικολάου; Να μη χαθούν επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να σωθούν και δεν σώζονται γιατί η τράπεζα δεν χρηματοδοτεί. Δηλαδή είναι υγιείς επιχειρήσεις και χάνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει αυτή η στενότητα στην αγορά του χρήματος.
Ν. Χατζηνικολάου: Μα υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις. Θα σας πω, δεν θα πάω σε άλλο παράδειγμα, θα μείνω εδώ στο δικό μας παράδειγμα, του “Real Group”. Αν εμείς δεν είχαμε εκδώσει την εφημερίδα, ο ραδιοφωνικός μας σταθμός, παρότι κερδοφόρος, θα είχε κλείσει.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Το καταλαβαίνω.
Ν. Χατζηνικολάου: Και θα είχε κλείσει από την έλλειψη ρευστότητας.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Το καταλαβαίνω.
Ν. Χατζηνικολάου: Διότι οι επιταγές με τις οποίες πληρώνει η αγορά, η διαφημιστική είναι πολλών μηνών, ενώ πληρώνουμε κάθε μήνα το προσωπικό μας.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Έτσι είναι.
Ν. Χατζηνικολάου: Ευτυχώς εκδώσαμε την εφημερίδα. Παίρνουμε κάθε Κυριακή από το περίπτερο χρήματα από τους πολίτες που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και αυτό μας δίνει τη ρευστότητα για να επιζήσουμε.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς εδώ αναφέρομαι.
Ν. Χατζηνικολάου: Δεν είναι άδικο κερδοφόρες επιχειρήσεις να κλείσουν επειδή η αγορά είναι στεγνωμένη από χρήματα;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς, κ. Χατζηνικολάου, σε αυτό το θέμα απαντώ ότι αν τυχόν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις, θα παρακαλούσα πολύ ακόμα και στο γραφείο μου κάποιοι να απευθύνονται, γιατί δημιουργούμε τα εργαλεία αυτή τη στιγμή που σας είπα τα χρηματοδοτικά, έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν ζεστό ρευστό, με πολύ χαμηλότοκα δάνεια και εύκολη πρόσβαση έτσι ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να μην κλείσουν. Θα έχουμε κάνει πολύ μεγάλο κακό εμείς που είμαστε αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση εάν κλείσουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, γιατί άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν, κ. Χατζηνικολάου, και δεν μπορούν να σωθούν εξαιτίας του γεγονότος ότι η κρίση είναι αμείλικτη και δεν μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό ο οποίος υπάρχει και στην έλλειψη της ζήτησης βέβαια, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον η φοροδιαφυγή είναι μια υπόθεση η οποία σιγά - σιγά θα εκλείπει.
Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα για να κλείσουμε τη συζήτηση αυτή, υπάρχει κι ένα θέμα, το είπατε κι εσείς στο ξεκίνημα της τοποθέτησής σας, που είναι θέμα ψυχολογίας. Αν δεν δημιουργηθεί στη χώρα ένα αναπτυξιακό σοκ, με 2 - 3 μεγάλες ιδέες, που όταν λέω «μεγάλες ιδέες» εννοώ μεγάλες ως προς το αποτέλεσμα. Μικρές μπορεί να είναι. Για παράδειγμα, το να γίνει κάτι στο Ελληνικό, δεν είναι μεγάλη ιδέα, είναι μικρή ιδέα, αλλά που μπορεί να έχει μεγάλα αποτελέσματα. Το να γίνει κάτι στην παραλία εκεί μετά τη Βουλιαγμένη και μέχρι το Λαγονήσι που υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική περιουσία και που τα έχουμε χαρακτηρισμένα δασικά ενώ είναι πέτρες, δεν έχουν ούτε θάμνο. Τα έχουμε χαρακτηρισμένα δασικά ενώ είναι πάνω στη θάλασσα, πρώτη γραμμή και δεν έχουν ούτε θάμνο, και ας έρθουν οι οικολόγοι να με πυροβολήσουν που το λέω, αλλά ας πάνε και να τα δουν πριν. Το να βρούμε 2 - 3 τέτοιες απλές ιδέες, νομίζω ότι είναι κρίσιμο θέμα κ. Υπουργέ. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα κλίμα και μια ψυχολογία ανάλογη με αυτήν που είχαμε πριν από την Ολυμπιάδα.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Σωστό είναι αυτό. Ιδέες υπάρχουν, αλλά πρέπει να μπουν σε ένα χαρτί, πρώτον. Δεύτερον, να μπουν σε ένα σχέδιο και τρίτον, πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες νόμιμες διαδικασίες για να προκηρυχθούν, διαγωνιστικές διαδικασίες και εντέλει να γίνουν επενδύσεις. Συμφωνώ μαζί σας. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες στον τόπο. Δεν χάθηκε η Ελλάδα από τη μια μέρα στην άλλη ούτε οι άνθρωποί της ούτε οι ιδέες ούτε ο δυναμισμός τους. Νομίζω…
Ν. Χατζηνικολάου: Θα μου επιτρέψετε να σας πω κάτι που έτσι το σκέφτομαι, μπορεί να είναι και λαϊκισμός έτσι όπως θα το πω. Εσείς συνδέσατε το όνομά σας με τη σύλληψη της «17Ν». Τώρα στο καινούργιο Υπουργείο καλείστε να λειτουργήσετε σαν «17Ν». Να λειτουργήσετε σαν «τρομοκρατική οργάνωση» γιατί το κράτος μας δυστυχώς δίνει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, ότι είναι αργό, βραδυκίνητο. Φτιάξτε την «τρομοκρατική σας οργάνωση», εκεί στο Υπουργείο και κάντε «χτυπήματα».
Μ. Χρυσοχοΐδης: Θα το κάνω κ. Χατζηνικολάου, με την έννοια ότι ήδη αρχίσαμε και λειτουργούμε, οργανωνόμαστε. Θα το κάνουμε και θα υπερβούμε όλη αυτή την αρνητική ψυχολογία. Εγώ πιστεύω πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική. Να σας πω κάτι; Δεν έχουμε κι άλλη διέξοδο. Και να πω και κάτι ακόμη. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να συζητάμε, γιατί νομίζω ότι έχει μπει σε μία λάθος συζήτηση ο δημόσιος διάλογος και είναι γνώμη μου αυτό, αν θα είμαστε με το μνημόνιο ή κατά. Η χώρα δεν μπορεί παρά το κομμάτι αυτό που έχει σχέση με τη δημοσιονομική της προσαρμογή να το κάνει έτσι ή αλλιώς. Εκείνο που έχει σημασία είναι τι δυνατότητες έχουμε. Και είναι μίζερη όλη αυτή η διαδικασία, αυτός ο διάλογος αν θα είναι έτσι το μνημόνιο ή αλλιώς. Το μνημόνιο, εννοώ όλη αυτή τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής, της εξυγίανσης. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να υπερβούμε την εποχή αυτή και να ανοίξουμε μια καινούργια εποχή, μια καινούργια περίοδο όπου πραγματικά θα μπορέσουμε ο καθένας από μας και όλοι μαζί να Ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας και είναι πάρα πολλές. Είναι η πρώτη φορά η Ελλάδα που έχει τόσο πολύ δυναμικό, τόσους μορφωμένους ανθρώπους, τόσο επιτυχημένους ανθρώπους. Για όνομα του Θεού, χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας και το δυναμισμό μας από τη μια μέρα στην άλλη; Όχι βέβαια. Γι' αυτό έχει σημασία η αλλαγή της ψυχολογίας. Παρακαλώ κ. Χατζηνικολάου.
Ν. Χατζηνικολάου: Να κάνω κι ένα προσωπικό ερώτημα κλείνοντας. Γεννήσατε;
Μ. Χρυσοχοΐδης: Εντάξει, αυτό είναι πολύ προσωπικό. Θα σας το πω όταν κλείσουμε το ραδιόφωνο κ. Χατζηνικολάου. Να είστε καλά.
Ν. Χατζηνικολάου: Αν γεννήσατε να σας ζήσει το μωράκι.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Να είστε πάντα καλά.
Ν. Χατζηνικολάου: Ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ευχαριστώ.
|