Αθήνα 19.10.2010, 18:27
Τρία προγράμματα υποστήριξης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, με στόχο να υπάρξει διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έχει στα "σκαριά" το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Λούκας Τ. Κατσέλη στο συνέδριο "Ο Τουρισμός στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα για την Ελλάδα", που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Η κ. Κατσέλη κάλεσε τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων να συνεργαστούν για τη δημιουργία κοινών δράσεων, έτσι ώστε να βελτιωθεί το εργατικό δυναμικό, λέγοντάς τους ότι στο νέο Επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) υπάρχουν κονδύλια ύψους μέχρι και 2 δισ. για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να σχεδιαστούν στοχευμένα προγράμματα κλαδικά, αλλά και εξατομικευμένα.
Η υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν αδυναμίες στον κλάδο, όπως ο «δυισμός», εξηγώντας ότι πρόκειται για την συνύπαρξη υποδομών πολύ υψηλής και πολύ χαμηλής ποιότητας. "Υπάρχει ανειδίκευτη εργασία, πολλές μικρές ιδιοκτησίες, αλλά και λίγα προϊόντα, που συνδυαζόμενα καταλήγουν να αποτελούν πρόβλημα", επεσήμανε. Ανέδειξε, ωστόσο, και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τονίζοντας ότι η κρίση από μόνη της είναι μία ευκαιρία, ώστε να γίνουν τομές. "Μία από αυτές ήταν η άρση του καμποτάζ και ακολουθούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και κατάργηση θεσμικών αγκυλώσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη εξειδικευμένου τουριστικού προϊόντος όπως ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός κ.λπ.".
Ως απειλές η υπουργός διέγνωσε την αδράνεια, λέγοντας ότι το να μην κάνουμε τίποτα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, τη συρρίκνωση των επιχειρήσεων, την επιβάρυνση του τουρισμού με φόρους και την έλλειψη ρευστότητας, ενώ έθεσε τις εξής προτεραιότητες: - Την άρση των θεσμικών στρεβλώσεων και των αντικινήτρων, όπως είναι η γραφειοκρατία. Θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων σε μία ημέρα με ένα βήμα. - Τη διαφοροποίηση του Τουριστικού προϊόντος με νέες υπηρεσίες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. - Το άνοιγμα σε νέες αγορές με πάταξη της στρέβλωσης από την απαίτηση βίζας σε χώρες όπως η Κίνα.
Τέλος, επεσήμανε ότι η χώρα μας ήταν το 2010 τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός στον τουρισμό, ενώ σε ειδικότερα κοινά, όπως είναι οι Αυστριακοί, ήλθε πρώτη στις προτιμήσεις.
|