ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Υποσχέσεις για στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων

 

Αθήνα 20.10.2010, 15:12

Μήνυμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με περίπου 100 νέους επιχειρηματίες.

"Το πελατειακό κράτος έχει δημιουργήσει μια παρασιτική και κρατικοδίαιτη οικονομία, αυτήν της κατανάλωσης και της σπατάλης", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Εμείς πάμε σ’ ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα βασίζεται στην υψηλή ποιότητα, στην αξία της παραγωγής, στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, είτε προϊόντων, είτε υπηρεσιών, είτε γνώσης, στην καινοτομία και στον υγιή ανταγωνισμό".

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία των νέων και να τους δώσει κίνητρα να επιχειρήσουν. "Σήμερα κάνουμε την αρχή", τόνισε, "όμως η συνέχεια είναι αυτή που θα προσδώσει στο εγχείρημά μας αξιοπιστία. Θα πραγματοποιήσουμε ανάλογες συναντήσεις και στην περιφέρεια. Θα δικτυώσουμε νέους που ψάχνουν την ευκαιρία για να τολμήσουν και θα ενισχύσουμε τις νέες επιχειρήσεις με τα αναπτυξιακά μας εργαλεία".

Ως βασικό στόχο ο υπουργός έθεσε την ανάγκη για νέα προσέγγιση, ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων και της έλλειψης αναπτυξιακού οράματος ώστε να ενταχθεί το επιχειρείν στην καρδιά μιας συνολικής ατζέντας για τη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν τις νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως:
- Η αύξηση της νεανικής και νέας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας ευκαιρίας μέσω κινήτρων.
- Η έναρξη ανοιχτού διαλόγου με τις κοινότητες νέων ώστε να μετουσιωθούν οι προτάσεις τους σε πολιτικές, προγράμματα και αναπτυξιακές κατευθύνσεις.
- Η δημιουργία ενός κινήματος νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα στην οποία θα προσφέρεται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
- Η υλοποίηση μιας ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας δικτύωσης προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων από νέους σε κάθε νομό και περιφέρεια.
- Η επιπρόσθετη πριμοδότηση, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, των νέων επιχειρήσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας υψηλής καινοτομικότητας.
- Η συνδιαμόρφωση, από κοινού με τους νέους, προγραμμάτων με τους πόρους του ΕΣΠΑ, όπως του ΕΠΑΝ και κυρίως της Ψηφιακής Σύγκλισης ενθαρρύνοντας και την εξωστρέφεια και την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα και τα start-ups.
- Η εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια (όπως το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», και το JEREMIE και το ΕΤΕΑΝ που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.

Οι νέοι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυριώτερο αυτό της γραφειοκρατίας.

* Ακολουθούν τα κείμενα της παρέμβασης και της δευτερολογίας του πρωθυπουργού και τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρυσοχοΐδη στην εκδήλωση.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω, που ανταποκριθήκατε σήμερα στην πρόσκληση του Υπουργού και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Είστε εδώ, για να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση για τους νέους επιχειρηματίες, και στην καινοτομία, και στην επιχειρηματικότητα. Και βρίσκομαι μαζί σας, όπως και ο Υπουργός, όχι για να κάνουμε μια τυπική διαδικασία και, μετά από μια δική μας ενημέρωση, απλά να φύγουμε.
Εμείς θέλουμε, πολύ περισσότερο, να σπάσουμε τις συνήθειες του παρελθόντος και να ακούσουμε εσάς, να μας φωτίσετε από τη δική σας εμπειρία, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολουθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες, για τη δική σας δουλειά.
Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε, λοιπόν. Όπως γνωρίζετε καλά όλοι σας, το ζείτε - είμαι βέβαιος - καθημερινά, η χώρα μας βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο. Είναι ένα κομβικό σημείο, μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα, για να εξέλθει από την οικονομική, αλλά και ευρύτερη κρίση - κρίση θεσμών, κοινωνική, ηθική, πολιτική.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού όλο το προηγούμενο διάστημα και, πρώτη προτεραιότητά μας ήταν και είναι το συμμάζεμα των δημοσιονομικών μας, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, την οποία είχαμε χάσει. Για να μπορέσει το κράτος να ξαναδανειστεί, όσο το δυνατό νωρίτερα, κανονικά - όπως και άλλες χώρες - από τις αγορές.
Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε. Κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια. Επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος, που έχει πετύχει ποτέ χώρα σ’ ένα χρόνο. Και έχουμε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ήδη, σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζεται πια καθημερινά, ότι καταφέραμε αυτό που θεωρούταν από όλους ακατόρθωτο, μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Και αυτό, παρά τον πόνο που όλοι αισθανθήκαμε, πρέπει να δίνει σε όλους μας στη χώρα και σε όλο τον Ελληνισμό, μεγάλη αυτοπεποίθηση: Την αυτοπεποίθηση, ότι όταν βάζουμε στόχο, μπορούμε να τον εκπληρώσουμε, μπορούμε να τον αγγίξουμε και να τον πετύχουμε.
Και με αφορμή τη σημερινή ευκαιρία, επαναλαμβάνω πως ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - έχουμε δεσμευτεί. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί.
Όλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες, είναι πρωτοφανείς. Και αυτές οι θυσίες, μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές, αυτές που πραγματοποιούμε, είναι που εγγυώνται την οριστική έξοδο της χώρας, της Ελλάδας, από την κρίση. Την οριστική έξοδο από την παρακμή και την υπανάπτυξη.
Οι συμπολίτες μας, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, έχουν συμβάλει με το παραπάνω στην προσπάθεια που κάνουμε.. Πλέον, το βάρος θα πέσει σ’ εκείνες τις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο Δημόσιο και σε όσους εξακολουθούν να κρύβουν εισοδήματα και να παρασιτούν σε βάρος της χώρας και των πολιτών.
Δέσμευσή μας, όμως, και προεκλογική μας δέσμευση εδώ και χρόνια, αν θέλετε, είναι να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες και τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Εκεί δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και γι‘ αυτό είμαστε και εδώ. Γιατί έτσι, θα έχουμε σταθερά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και για τη χώρα, και για τους πολίτες.
Μόνον έτσι, η προσπάθειά μας και όλες οι μέχρι σήμερα θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια, που μας έφεραν εδώ - το λεγόμενο «πελατειακό» κράτος, την κακοδιοίκηση, τα κακώς κείμενα, τα οποία ανεχτήκαμε για πάρα πολλά χρόνια, την πελατειακή πολιτική.
Χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο – πελατειακή πολιτική – αλλά τι σημαίνει; Σημαίνει αναξιοκρατία, σημαίνει νόμος του ισχυρού, σημαίνει το μέσον ως μόνη επιδίωξη, αλλά και ως μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Σημαίνει αδικία, σημαίνει ανομία, σημαίνει έλλειψη κάθε δυνατότητας σοβαρού προγραμματισμού, σημαίνει υπονόμευση δικαιωμάτων και εμπέδωση της αυθαιρεσίας και των προνομίων.
Με την πελατειακή λογική του κράτους, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φύγουμε από την κρίση. Γι’ αυτό, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς. Να αλλάξουμε εκ βάθρων το κράτος, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, κάνοντάς το σύγχρονο, ευέλικτο, πραγματικό αρωγό του πολίτη και πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, που στηρίζει τον επιχειρηματία με τον οποίο συναλλάσσεται.
Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αυτό, όχι μόνο θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας, αλλά και τη δέσμευσή μας να αποκαταστήσουμε εισοδήματα και συντάξεις, εκείνων που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη. Να δώσουμε πλούτο και ευημερία στη χώρα.
Αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά είναι μια δέσμευσή μας. Και όπως έχουμε πει, δέσμευσή μας είναι και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα – που ήδη υλοποιούμε - προκειμένου να έχουμε απόλυτη διαφάνεια και σωστή λειτουργία του φορολογικού συστήματος. Μπορούμε ακόμα και να μειώσουμε τους φόρους, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Με τη διεύρυνση δηλαδή της φορολογικής βάσης, αν όλοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους, δεν θα χρειαζόταν να ανεβάσουμε τους φόρους, αλλά θα τους μειώναμε. Το ίδιο και με τις εισφορές.
Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τις αιτίες, τις ρίζες του προβλήματος. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους. Το πελατειακό κράτος, έχει δημιουργήσει μια παρασιτική και κρατικοδίαιτη οικονομία, αυτήν της κατανάλωσης και της σπατάλης. Εμείς πάμε σ’ ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα βασίζεται στην υψηλή ποιότητα, στην αξία της παραγωγής, στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, είτε προϊόντων, είτε υπηρεσιών, είτε γνώσης, στην καινοτομία και στον υγιή ανταγωνισμό.
Όσο κι αν η Κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί και εφαρμόζει τις ανάλογες πολιτικές, και στην οικονομία, και στην παιδεία, και στην εργασία, η μετάβαση αυτή δεν θα πετύχει, εάν δεν υιοθετηθεί αυτή η προσπάθεια από τις ίδιες τις δυνάμεις της οικονομίας, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, το επιστημονικό προσωπικό, τους νέους της χώρας μας.
Γι’ αυτό, νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε πρωτοπόρους. Πρωτοπόρους, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο χώρο της γνώσης και της καινοτομίας. Το λέω αυτό, ακριβώς επειδή όλοι όσοι βρίσκεστε εδώ σήμερα - μερικοί από τους πιο πετυχημένους νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες και επιστήμονες της χώρα μας - θεωρώ ότι είστε η αιχμή του δόρατος για την πορεία της αλλαγής, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και μιας ολόκληρης αντίληψης γύρω από το αναπτυξιακό μας πρότυπο. Μιας νέας αντίληψης, για το πώς κάνουμε μία επιχείρηση, πώς μπορούμε να είμαστε πετυχημένοι, πώς μπορούμε να βγούμε από τη χώρα μας με επιτυχία στο εξωτερικό, πώς μπορούμε να φτιάξουμε προϊόντα, πώς μπορούμε να επενδύσουμε στη γνώση και στον άνθρωπο, για να φτιάξουμε μια διαφορετική οικονομία.
Να κάνουμε δηλαδή την επανάσταση του αυτονόητου - διότι δεν ξέρω σε πόσες χώρες θα διαχωρίζαμε τους επιχειρηματίες, σε νέους και παλιούς. Κανονικά, θα έπρεπε να μιλάμε απλά σε επιχειρηματίες. Αλλά το ότι εμείς δίνουμε έμφαση, ή πρέπει να δίνουμε έμφαση, στους νέους επιχειρηματίες, είναι σαν να λέμε ότι είστε η εξαίρεση, ενώ θα έπρεπε να είστε ο κανόνας. Σαν να είναι περίεργο το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι, καινοτόμοι επιχειρηματίες. Ενώ σε άλλες χώρες, είναι οι νέοι οι οποίοι τραβάνε μπροστά και είναι πολύ φυσιολογικό ότι αυτοί έχουν το προβάδισμα - για να μη μιλήσουμε για συγκεκριμένες διαδικτυακές εταιρείες, για κοινωνικά δίκτυα και λοιπά, που έφτιαξαν πολλοί νέοι.
Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δείχνει μια προκατάληψη, δείχνει όμως και τα πολλά εμπόδια που έχετε μπροστά σας: «αν είναι νέος, γιατί να του δώσουμε θέση ευθύνης; Δεν έχει ακόμα ωριμάσει».
Εγώ νομίζω ότι οι νέοι σήμερα έχουν τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη λογική. Είναι η επανάσταση του αυτονόητου. Και είναι αυτονόητο για μας ότι, από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε εσείς, οι νέοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας, να μπορέσετε όχι απλώς να επιβιώσετε, αλλά και να μπείτε μπροστά στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, για να δημιουργήσουμε μια καινούργια και καλύτερη χώρα.
Την Ελλάδα της γνώσης - και έχουμε, δόξα τω Θεώ, τόσους επιστήμονες – την Ελλάδα της καινοτομίας, την Ελλάδα που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με απήχηση στις αγορές του εξωτερικού, που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στη φθηνή και γρήγορη παραγωγή, που δίνει συνεχώς κίνητρα για να μείνει ο νέος εδώ, για να μείνει ο επιστήμονας εδώ, αντί να φεύγει στο εξωτερικό - όπως δυστυχώς συμβαίνει και σήμερα.
Πιστεύω ότι δεν είναι ουτοπία αυτά τα οποία λέω, γιατί είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι, μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομία μας, το κράτος, τη χώρα. Θέλει βέβαια κόπο, θέλει τόλμη, θέλει τον απαραίτητο χρόνο, θέλει συστηματικότητα, αυτά στα οποία εμείς επενδύουμε σήμερα.
Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της χώρας μας, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και, κυρίως, στους νέους. Και έχουμε αποδείξει, το αποδεικνύουμε και εδώ, αλλά και παγκοσμίως ότι, όταν δουλεύουμε με πίστη, με συστηματικό τρόπο και βούληση, υπερβαίνουμε αγκυλώσεις και τον κακό μας εαυτό.
Ακόμα και τώρα, μέσα από τον κόπο και τον πόνο της κρίσης, αποδεικνύουμε στη Διεθνή Κοινότητα ότι, δεν είμαστε ξεγραμμένοι, όπως πολλοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν. Δεν είμαστε ούτε ανίκανοι, ούτε τεμπέληδες, ούτε ανεύθυνοι. Το αντίθετο.
Μπορούμε μέσα από μια πρωτόγνωρη προσπάθεια να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να κάνουμε ό,τι πρέπει για να σταθεί ξανά η χώρα μας στα πόδια της και για να την βάλουμε ξανά στο διεθνή χάρτη. Και αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, παρά τα χιλιάδες μικρά ή και μεγάλα, κατεπείγοντα προβλήματα που η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει, έχουμε τη βούληση, ξέρω ότι και ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει τη βούληση, έχουμε όλοι μας την αποφασιστικότητα, να αφήσουμε μια και καλή τον κακό μας εαυτό πίσω στο παρελθόν και να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον.
Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας, αλλά και στις επιτυχίες σας. Μπορούμε τώρα να ανοίξουμε τη συζήτηση και να ακούσουμε εσάς καταρχήν, γιατί αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, για τις παρεμβάσεις σας. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο. Όπως είπε και ο Υπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή και ότι θα μπορέσετε να δουλέψετε και εσείς μαζί μας, μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί σε μία σειρά θεμάτων που έχετε θέσει σήμερα, γιατί είναι πολλά τα θέματα, και ειδικότερα και γενικότερα, και σε μορφή εργαστηρίου, ώστε να βγουν και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Θέλω να πω ότι ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό και, βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση -πόσο μάλλον η Ελλάδα, που έχει και τα ιδιαίτερα προβλήματά της.
Είμαστε αναγκασμένοι να ανταγωνιστούμε σε συνθήκες πολλές φορές δύσκολες, διότι σε άλλες χώρες, με πολύ φθηνότερους μισθούς, ή χωρίς την προστασία που εμείς θέλουμε να παρέχουμε στην Ευρώπη - την κοινωνική προστασία, τις συλλογικές συμβάσεις, ακόμα και την προστασία και του περιβάλλοντος - όλα αυτά είναι προσωρινά μεν, αλλά αποτελούν πλεονεκτήματα, για να μπορούν να πουλάνε πιο φθηνά.
Γι' αυτό, βεβαίως, εμείς πρέπει να πάμε εκ των πραγμάτων σε προϊόντα αξίας, και όχι απλά μαζικής παραγωγής. Και πρέπει να το κάνουμε και γρήγορα, διότι ακόμη και αυτές οι χώρες, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, που έχουν αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα στο εργατικό δυναμικό, στη φθηνή και μαζική παραγωγή πια, μπαίνουν και αυτές πολύ γρήγορα στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία και θα είναι άκρως ανταγωνιστικές, ακόμη και απέναντι στη «Silicon Valley», στην οποία αναφερθήκατε.
Άρα, εμείς πρέπει και να παράγουμε αξία, αλλά και να βρούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αυτά δηλαδή που μας δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα και που δύσκολα μπορούν να αναπαραχθούν από άλλες χώρες ή που δίνουν, πάντως, εκείνες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα, που θα είναι σχεδόν μοναδικά, αν θέλετε. Μοναδικά και σε ό,τι αφορά την αξία τους, αλλά και σε ό,τι αφορά το είδος του προϊόντος.
Και εδώ είναι όπου θα παίξει ρόλο η καινοτομία. Αλλά η καινοτομία – όπως είπατε και εσείς - είναι μια ολόκληρη αντίληψη, ένα κλίμα, ένα οικοσύστημα, που έχει σχέση με την παιδεία, έχει σχέση με αντιλήψεις, με νοοτροπίες, έχει σχέση και με ένα γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο είτε βοηθά, είτε εμποδίζει την καινούργια ιδέα.
Αναφερθήκατε και σε άλλες χώρες - Αμερική, Ισραήλ. Το Ισραήλ, πριν από λίγα χρόνια και, μάλιστα, υπάρχει και σχετικό βιβλίο, ονομάστηκε «Innovation Nation», δηλαδή έθνος καινοτομίας. Μακάρι κι εμείς να γίνουμε έθνος καινοτομίας. Αυτό πρέπει να έχουμε ως νέα εθνική αφήγηση, σε πολλά θέματα.
Συμφωνώ και εγώ ότι, αυτή η νέα αφήγηση για τη χώρα μας πρέπει να έχει μέσα της την επιχειρηματικότητα, να την αποδαιμονοποιεί, αλλά ουσιαστικά να ξεπεράσει και πάρα πολλά εμπόδια. Ξέρετε, ο μεγάλος ασθενής σήμερα είναι το Δημόσιο, όχι ο δημόσιος υπάλληλος. Έχουμε πάρα πολύ αξιόλογους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά βεβαίως έχουμε μάθει στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργεί με ένα διαφορετικό τρόπο.
Να σας πω ένα αστείο. Όταν πρωτοβγήκα βουλευτής, με ρωτούσαν για διάφορα προβλήματα. Βέβαια, υπήρχαν ουρές για ρουσφέτια, για διορισμούς και τα λοιπά. Τότε βεβαίως υπήρχε η δυνατότητα και γινόταν, αν και προσπαθούσα να το αποφύγω ως βουλευτής. Όλοι οι νεότεροι βουλευτές τότε ζητούσαμε αξιοκρατία, γιατί δεν αντέχαμε αυτή την πίεση, να έρχονται στα γραφεία μας και να ζητούν δουλειά, και εμείς, να είμαστε οι κριτές για κάτι, του οποίου δεν θα έπρεπε να είμαστε κριτές.
Ήρθε κάποιος, λοιπόν, και τον ρώτησα, «εσύ τι έχεις κάνει;». Λέει: «είμαι φιλόσοφος». Και τον ρωτώ: «και τι δουλειά θέλεις να κάνεις;». «Να μπω στο Δημόσιο και να φιλοσοφώ!», μου απάντησε. Αυτή ήταν η λογική του.
Αλλά εμείς έχουμε διαμορφώσει αυτό το κλίμα σε ό,τι αφορά το Δημόσιο. Γι' αυτό ακριβώς έχουμε πάρει και πολύ αυστηρά μέτρα, για να υπάρχει αξιοκρατία στο Δημόσιο, για να φύγει και αυτή η πίεση, αλλά και για να λειτουργήσει καλύτερα και το ίδιο το Δημόσιο.
Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλοί παραλογισμοί. Εγώ θα μπορούσα να σας πω πολλούς ακόμα, από τη δική μου εμπειρία. Θα σας πω μία ακόμη ιστορία, όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας. Όσοι έχετε περάσει από ελληνικό σχολείο - πέρα από το φίλο μας, τον Ελληνοαμερικανό, που πιθανώς να μην έχει περάσει από ελληνικό σχολείο εδώ, στην Ελλάδα τουλάχιστον - ξέρετε ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας γίνεται με κάποια αναγνωστικά, όπου δεν υπάρχει συνήθως ολόκληρη η ιστορία, δεν είναι ένα διήγημα με αρχή, μέση και τέλος. Είναι κάποια αποσπάσματα.
Τώρα, για ένα νέο που θέλει να διαβάσει, το να μάθει απ’ έξω μερικές αράδες, χωρίς πλοκή, χωρίς ενδιαφέρον, και μετά να μάθει γραμματική, είναι πάρα πολύ ανιαρό. Βγάζω μια απόφαση, λοιπόν, ξεκινώντας πιλοτικά από το Γυμνάσιο, ώστε να μπορεί να διαβάσει κανείς ολόκληρο το βιβλίο, αντί των αναγνωστικών που υπήρχαν, και αυτό μετά από απόφαση των ίδιων των καθηγητών στο Γυμνάσιο.
Μου στέλνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ένα χαρτί και μου λέει: «αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι πρέπει να περάσει από διάφορες διαδικασίες». Λέω: «γιατί δεν μπορεί να γίνει;». Και έγινε λοιπόν μια ανταλλαγή επιστολών. Τελικά, αφού είδα ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα, στέλνω τη διαταγή. Μου στέλνει λοιπόν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επιστολή και μου λέει: «κύριε Υπουργέ, με αυτό θα έχετε ποινικές ευθύνες». Και απαντώ: «αν είναι να πάω φυλακή γι' αυτό το λόγο, να πάω φυλακή!».
Σκεφτείτε λοιπόν, μόνο ένας απλός Υπουργός, ο οποίος προσπαθεί να κάνει κάτι πολύ απλό, τι εμπόδια μπορεί να βρει. Το λέω αυτό, γιατί εδώ είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είμαστε σε αντίπαλη πλευρά. Εμείς ερχόμαστε για ένα χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση, μικρότερο από όσο θα είστε εσείς επιχειρηματίες - εμείς θεωρούμε ότι είμαστε περαστικοί από την εξουσία - για να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο που θα είμαστε στην εξουσία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία και για το κράτος.
Αλλά θα κλείσω τα παραδείγματα, με ένα ακόμη, γιατί κάποιος είπε «startup». Αισθάνθηκα κι εγώ πολύ «startup», όταν πήγα στο Μαξίμου και μου παραδόθηκαν ένας κηπουρός, ένας μάγειρας και κάποιοι φύλακες και δεν υπήρχε καν υπολογιστής, είχαν πάρει και τους υπολογιστές!
Αυτό είναι το ελληνικό κράτος και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Να υπάρχουν πραγματικοί θεσμοί. Να μην χρειάζεται, κάθε φορά που έρχεται κάποιος σε μια κυβέρνηση, να αισθάνεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια πρέπει να ξεκινήσει όλα από την αρχή, να αλλάξει τα πάντα. Να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτά τα οποία κάνουμε.
Η νέα εθνική αφήγηση, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική και πιστεύω ότι η καινοτομία μπορεί να είναι μέρος αυτής της αφήγησης, γιατί έχουμε δυνατότητες, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, την ικανότητα, τις ιδέες – και μόνον αυτά που ειπώθηκαν εδώ, είναι ένας πλούτος τεράστιος.
Και βεβαίως, μπορούμε να πάμε στην ποιότητα. Σωστά είπαν πολλοί ότι η ποιότητα δεν είναι κάτι το εντελώς καινούργιο. Μπορεί κανείς, ξεκινώντας από κάτι παραδοσιακό, να το αξιοποιήσει και να προσθέσει και την καινοτομία, να βρει δηλαδή, για παράδειγμα, καινοτόμες ιδέες για το λάδι και την προώθησή του στις αγορές.
Όπως έγινε – και το έχω ξαναπεί – με το λάδι που παράγει ένας Συνεταιρισμός της Κρήτης που, με καινοτομία και με πολύ σωστό «design», κατάφεραν να φτάσει το λάδι τους στα ράφια του Harrod’s. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα τρόφιμα, αλλά και για τα καλλυντικά. Όπως επίσης, με τη μαστίχα, που είπε κάποιος, με τα αγροτικά μας προϊόντα. Όμως, υπάρχει και ο τουρισμός, και η ναυτιλία, και άλλες υπηρεσίες, όπου αυτές οι συνέργειες με την καινοτομία μπορούν να κάνουν πολύ πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα.
Πλεονεκτήματα έχει η χώρα μας. Και λόγω περιοχής - πολύ σωστά, συμφωνώ, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ευρύτερη περιοχή μας - ανοίγονται νέες αγορές, υπάρχει νέος πλούτος. Δεν μιλώ μόνο για την Κίνα που είναι πολύ πιο μακριά, αλλά και αυτή, όπως βλέπετε, ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, με τα δικά της βεβαίως κριτήρια, αλλά που συνάδουν και με τις δικές μας, σημαντικές προτεραιότητες. Μιλώ και για τη Μεσόγειο.
Μεθαύριο, θα έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση για την πράσινη ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη στην ΝΑ Μεσόγειο, με ηγέτες, αλλά και με επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες και χώρες της περιοχής. Και βεβαίως, μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτούς τους τομείς.
Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, όπως σας είπα, πρέπει να την αποδαιμονοποιήσουμε. Ο επιχειρηματίας, πιστεύω ότι χτυπήθηκε ως έννοια, όπως και πολλά άλλα στη χώρα μας, διότι δεν υπήρχαν καθαρές σχέσεις. Μα και «πολιτικός» αν πεις, αρνητική λέξη θα είναι. Και «δικαστής» αν πεις, αρνητική θα είναι. Και «δημοσιογράφος» αν πεις, αρνητική θα είναι. Γιατί η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι δεν υπάρχουν καθαρές σχέσεις, καθαροί κανόνες και ότι όλα αυτά γίνονται κάτω από το τραπέζι.
Ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αλλάξουμε, φέρνοντας μία άλλη αντίληψη, ώστε και ο επιχειρηματίας, να είναι επιχειρηματίας ακριβώς επειδή κάνει καλά τη δουλειά του, όπως και ο πολιτικός κάνει καλά τη δουλειά του, και ο δημοσιογράφος, και ο δικαστής και ούτω καθεξής.
Αναφέρομαι στα θέματα της επιχειρηματικότητας και ένα μεγάλο θέμα, που πολλοί θέτουν, είναι το Πτωχευτικό Δίκαιο, αλλά και γενικότερα, όπως πολύ σωστά είπατε, δεν πρέπει να ποινικοποιείται ή να θεωρείται αρνητικό το να αποτύχεις. 
Το να αποτύχει κανείς μια, δυο, τρεις φορές, δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο, δεν πρέπει να θεωρείται αρνητικό. Αντίθετα, θα πρέπει εμείς να στηρίξουμε την προσπάθεια, διότι αλλιώς δεν υπάρχει καινοτομία, δεν μαθαίνει κανείς. Μα και η επιστημονική γνώση, ιστορικά, αποκτήθηκε μέσα από τις προσπάθειες του πειράματος και τις πολλές αποτυχίες, μέχρι να φτάσει κανείς σε μια επιτυχία.
Άρα, λοιπόν, συμφωνώ ότι αυτά είναι θέματα μιας κουλτούρας και μιας αντίληψης. Και επίσης, ότι αυτά πρέπει να τα περάσουμε στην παιδεία μας - το λέμε βέβαια, αλλά πρέπει να περάσει και αυτό – και να μην δημιουργούμε αυτή την προσμονή, ότι όλοι πρέπει να μπουν στο Δημόσιο.
Είπατε για το Δημόσιο. Θεωρώ ότι το Δημόσιο πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, αναπτυξιακό. Και να στηρίξει. Κάποιοι, πολύ σωστά είπατε ότι, χωρίς την στήριξη, πιθανώς να μην μπορεί να βγει κανείς και να πάρει το ρίσκο. Η στήριξη, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί εξάρτηση, αλλά να βοηθάει στη βιωσιμότητα - στην απεξάρτηση, θα έλεγα. Η στήριξη του κράτους πρέπει να λειτουργεί ως απεξάρτηση και όχι ως εξάρτηση, να δώσει φτερά δηλαδή, για να μπορεί ο άλλος να πετάξει και χωρίς τη βοήθεια του κράτους.
Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το Δημόσιο. Γιατί το Δημόσιο - όπως έλεγα πριν, ως παράδειγμα για τα ρουσφέτια - ήταν για να δημιουργεί εμπόδια. Η αντίληψη του πελατειακού συστήματος ήταν να δημιουργεί εμπόδια. Θα μου πείτε, γιατί. Γιατί εάν δημιουργήσω εγώ εμπόδια για σένα, θα αναγκαστείς εσύ να έρθεις σε μένα και θα υποχρεωθείς, για να πάρω την ψήφο σου, ή δεν ξέρω τι άλλο.
Αυτή ήταν η λογική. Και αυτή είναι μια φεουδαρχική αντίληψη, παλαιάς λογικής, γιατί έτσι λειτουργούσαν οι φεουδαρχίες, που έβαζαν εμπόδια για να πληρώσεις τέλη ή οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η αντίληψη που επικράτησε και στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει, λοιπόν. Πρέπει να σπάσουμε αυτή την πελατειακή λογική και να πούμε, όχι, το Δημόσιο είναι εκεί για να βοηθήσει, για να απελευθερώσει δυνάμεις - και όχι για να εγκλωβίζει και να εμποδίζει δυνάμεις.
Πρέπει να αναφέρουμε και τα αυτονόητα επίσης εδώ, όπως το θέμα της πατέντας. Πράγματι, εδώ φαίνεται ότι, πρώτον, δεν έχουμε σοβαρή κατοχύρωση της πατέντας, της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά πέρα απ’ αυτό, δεν έχουμε και επ’ αμοιβή βοήθεια από νομικούς, που να μπορούν να συμβάλουν. Εδώ, όμως, Μιχάλη χρειάζεται και μια στήριξη από την Πολιτεία, για να μπορεί να υπάρξει η σωστή πιστοποίηση της πατέντας και, βασικά, η κατοχύρωση της πατέντας.
Επίσης, προβολή της Ελλάδας και, ιδιαίτερα, προβολή των προϊόντων. Πράγματι, έχω ακούσει αρκετή κριτική για τον φορέα, τον ΟΠΕ, ότι δεν έχει συμβάλει όσο θα έπρεπε στην προώθηση και της καινοτομίας, αλλά και σε άλλους τομείς - της επιχειρηματικότητας προς τα έξω, στα ταξίδια, τα λεγόμενα «road show», τα οποία θα μπορούσαν να στηριχθούν από τους φορείς.
Φορολογικά κίνητρα. Μακάρι αυτή τη στιγμή να μπορούσαμε να μειώσουμε τους φόρους. Βρεθήκαμε σε μία τριπλή κρίση, τετραπλή θα έλεγα. Έλλειμμα, χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ήταν τα τρία βασικά μας προβλήματα. Και το τέταρτο, ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας. Αυτά είναι που αντιμετωπίζουμε τώρα. Περνάμε μια δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να αντέξουμε, και θα αντέξουμε, για να μπορούμε μετά, αφού έχουμε χτυπήσει όμως και κάποια από τα αίτια, να πούμε ότι, τώρα, λύνουμε και πολλά από τα προβλήματα.
Η φορολογία είναι αυτή τη στιγμή υψηλή, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το έλλειμμα, και το χρέος της χώρας, και την αναξιοπιστία της χώρας, αλλά είναι υψηλή και για ένα άλλο λόγο: γιατί το σύστημα, όπως είπα και προηγουμένως, είναι τέτοιο, που πληρώνουν λιγότεροι απ’ ό,τι θα έπρεπε. Ενώ αν πλήρωναν όλοι - και αυτό σημαίνει και μια άλλη Εφορία, με ένα πιο καθαρό σύστημα, για να αισθάνεται και ο επιχειρηματίας ότι αν φτιάξει σωστά τα βιβλία του, δεν θα έχει πρόβλημα με τον Εφοριακό, ότι δεν θα έρθει ο Εφοριακός μόνο και μόνο για να αυθαιρετήσει, ή για να αποφασίσει αυθαίρετα – τότε, βεβαίως να μειώσουμε, και πολύ, το φόρο και τις εισφορές, διότι θα έχουμε πια έσοδα, θα έχουμε υπεραρκετά έσοδα ως χώρα.
Περνάμε από μια δύσκολη στενωπό, αλλά θα δούμε με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε μαζί σας, εάν μπορούν να υπάρξουν εκείνες οι φορολογικές ελαφρύνεις, που θα στηρίξουν την καινοτομία, θα στηρίξουν τις προσπάθειες που κάνετε, μ’ έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει ευρύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, βεβαίως.
Πιστοποίηση προϊόντων, αλλαγή στην παιδεία. Θα μιλήσουμε πολλές φορές γι’ αυτό. Δεν έχω διαφορετική άποψη. Έχω ήδη μιλήσει και πριν από μερικές εβδομάδες, είχαμε στους Δελφούς μια μεγάλη συνάντηση για τις αλλαγές που προωθούμε στην παιδεία. 
Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Και μακάρι αυτά τα οποία εσείς λέτε, να μπορούν να τα ακούσουν οι φοιτητές και οι Καθηγητές. Πιστεύω ότι οι Καθηγητές τα γνωρίζουν, αλλά πρέπει να τα ακούσουν και οι φοιτητές, οι οποίοι δυστυχώς είναι σε μια γυάλα, με την κακή έννοια - γιατί καμιά φορά, υπάρχει αυτή η έννοια της επιστημοσύνης, να είσαι σε μια γυάλα, για να μπορείς να σκεφτείς. Εδώ όμως, δυστυχώς, είναι μια γυάλα όπου δεν μπορείς να σκεφτείς σωστά, ενώ αντίθετα πρέπει να είσαι σε επαφή με την πραγματικότητα.
Εάν δεν αλλάξουμε σύστημα παιδείας, αργά ή γρήγορα, όλα αυτά, όσες προσπάθειες και να κάνουμε, δεν θα μπορέσουν να ευοδωθούν. Η σύνδεση λοιπόν του Πανεπιστημίου με την καινοτομία, με την επιχείρηση, με την ευρύτερη κοινωνία, είναι πάρα πολύ σημαντική.
Θέλω επίσης να πω και κάτι άλλο: η καινοτομία δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό θέμα. Άκουσα εδώ αρκετούς και αρκετές, να μιλούν για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, να λύσουμε και κοινωνικά προβλήματα, για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία, ή και θέματα αρχιτεκτονικής ή αισθητικής. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε και αυτή την πλευρά της καινοτομίας, που είναι πάρα πολύ σημαντική.
Αυτά είναι σημαντικά για την κοινωνία μας και μπορεί να είναι και εθελοντικά, όπως - και μπράβο - κάνετε πολλοί από εσάς, ως επιχειρηματίες.
Επειδή μιλήσατε για τη δικτύωση και τις επαφές που χρειάζονται, έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετούς και σημαντικούς επιχειρηματίες της Διασποράς, για να κάνουμε ένα λεγόμενο «investment board», ένα Συμβούλιο για επενδύσεις.
Στόχος μας είναι να δικτυώσουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς, και αυτό το δίκτυο βέβαια να μην είναι κλειστό, αλλά να είναι ένα δίκτυο, με το οποίο θα μπορούσατε και εσείς να έχετε επαφή, να δικτυωθείτε και εσείς, ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις, ποιο είναι το προσωπικό, ποιες είναι οι δυνατότητες επένδυσης, αλλά και για να μπορείτε εσείς να βρείτε συνεργασίες, εμπειρία και πιθανά κεφάλαια, για την επέκταση των επιχειρήσεών σας και των δράσεών σας.
Γραφείο διαμεσολάβησης: εγώ θα έλεγα πολύ απλά - το έχουμε συζητήσει και το ξέρει καλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης - να μπορεί να υπάρχει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με κάποια εξειδίκευση πιθανώς σε  κάποια από αυτά, ένα τμήμα που θα ασχολείται με τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα. Να μην φτιάξουμε ένα άλλο, παράλληλο, αλλά να μπορούμε, μέσα από αυτό που ήδη υπάρχει, να προχωρήσουμε.
Επενδύσεις, όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο. Μιλήσαμε για το Κατάρ και την Κίνα. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι μεγάλες, αλλά διότι δίνουν το σήμα διεθνώς, ότι υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν και πιστεύουν στην Ελλάδα. Όμως, πολύ σωστά λέτε, δεν είναι μόνο οι μεγάλες επενδύσεις. Η μεγάλη επένδυση, θα είναι οι πολλές μικρές επενδύσεις που θα κάνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες και όχι μόνο.
Μιλήσατε και για την αναφορά μου στη ΔΕΘ σε κάποιες επιχειρήσεις, όπως το e-coffee. Επειδή πήρα αρκετές επιστολές μετά, θετικές μεν, αλλά και άλλες που έλεγαν «μα υπάρχει και αυτή η επιχείρηση, είμαστε κι εμείς εδώ», το είχα πει εκεί, δεν ήθελα να αποκλείσω κανέναν. Και μάλιστα, ο δικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε κάθε επιχείρηση που υπάρχει και καινοτομεί και που είναι πραγματικά ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό θα το κάνουμε και από το δικό μου γραφείο, και σε συνεργασία βεβαίως με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Κλείνοντας, θέλω να πω τρία πράγματα: πρώτα απ’ όλα, και εμείς, όπως λέτε, προσπαθούμε να είμαστε καινοτόμοι, διότι θεωρούμε ότι είναι και μέρος της λύσης στην κρίση. Θα είδατε π.χ. την προσπάθεια που κάναμε, για να απογράψουμε τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όταν αναλάβαμε – και δεν είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, το ίδιο ίσχυε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις - δεν ξέραμε, όχι πόσους υπαλλήλους είχαμε και ποιοι ήταν, αλλά και ποιες εταιρείες, ποιους Οργανισμούς είχαμε. Δεν υπήρχε συνολικός κατάλογος του κράτους, για να πεις «τόσοι είναι οι φορείς, τόσοι είναι οι Οργανισμοί».
Και έγινε πολλή συζήτηση για το πώς θα γίνει η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Καταλήξαμε, λοιπόν, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένα «website» ας το πούμε, μια ιστοσελίδα, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έπρεπε να εγγραφεί, για να μπορεί να πληρωθεί - πολύ απλά. Έτσι, όλοι – και πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα έχουν ήδη απογραφεί - ξέρουν ότι αν δεν είναι στο σύστημα, δεν θα πληρωθούν.
Το ίδιο έγινε με το «Open Gov» - δυσκολίες. Για παράδειγμα, βάλαμε μια προκήρυξη για τις πολιτικές θέσεις. Δεν είχε ξαναβάλει ποτέ ελληνική κυβέρνηση προκήρυξη στο διαδίκτυο για πολιτικές θέσεις Γενικών Γραμματέων και άλλων φορέων.
Βεβαίως, έχει δυσκολίες. Όταν σου έρχονται, στην προσφορά που κάνεις για 88 θέσεις, 28.000 αιτήσεις μέσα από το διαδίκτυο, είναι βέβαια μια πολύ θετική ανταπόκριση, αλλά δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί, δεν είχαν υπάρξει τέτοιοι μηχανισμοί στο ελληνικό κράτος, για να κάνουν αξιολόγηση 28.000 ατόμων. Οπωσδήποτε, θα είχε δυσκολίες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Φορολογικό σύστημα, ψηφιακό βιβλίο, ψηφιακό σχολείο, πινακίδες στους δρόμους. Κάνουμε κι εμείς προσπάθειες, με καινοτόμες προσεγγίσεις. Το λέω αυτό, διότι πιστεύω ότι μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς. Σκεφτείτε και εσείς, λοιπόν, γιατί εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, πέρα από την καθημερινή δράση της Κυβέρνησης, πέρα από τις συμβατικές – αν θέλετε - υποχρεώσεις και ευθύνες μας, πέρα από την αντιμετώπιση, πολλές φορές, και άμεσων κρίσεων, ή προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν από ένα διεθνές πρόβλημα, όπως αυτό που είχαμε εμείς, με την οικονομία μας, ή από ένα καθημερινό πρόβλημα. Για τις αλλαγές που κάνουμε, χρειαζόμαστε και τη δική σας καινοτομία.
Σκεφτείτε λοιπόν και εσείς για τα προβλήματα, τα οποία θέσατε. Π.χ. γραφειοκρατία, αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Βεβαίως, θα δουλέψει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για να φέρει προτάσεις. Συμβάλλετε όμως κι εσείς, με τις δικές σας σκέψεις.
Γιατί; Διότι εκ των πραγμάτων, τα Υπουργεία δουλεύουν μέσα σε μία συμβατική αντίληψη. Δεν έχουν μάθει στην καινοτομία. Μάλιστα, τη φοβούνται, διότι πολλές φορές έχει ποινικοποιηθεί. Δηλαδή, υπάρχει φόβος. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη νοοτροπία. Αλλά ώσπου να σπάσουμε αυτή τη νοοτροπία, μπορείτε να βοηθήσετε με τις καινοτομίες σας. Το «fast track» για όλους.
Ιδέες, θέλουμε από εσάς καινοτόμες ιδέες. Απλοποίηση νομοθεσιών. Ναι, φέρνουμε ένα νομοσχέδιο για την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Όμως, υπάρχουν πιθανώς συστήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ πιο γρήγορα σ’ αυτή την προσπάθεια.
Το φορολογικό σύστημα. Πώς θα χτυπήσουμε τη διαφθορά; Πώς θα το κάνουμε πιο διαφανές; Παίρνουμε μέτρα, θέλουμε όμως και τις δικές σας ιδέες. Στα νοσοκομεία, γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για να χτυπήσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Πιθανώς να υπάρχουν και άλλες λύσεις, όμως, και άλλες σκέψεις. Πιθανώς να μπορείτε να φτιάξετε εφαρμογές στα «I-phones» και στα «androids», για να μπορούμε να βραβεύουμε τους πολίτες που φέρνουν ιδέες, προκειμένου να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία. Αυτά, τα θέλουμε από εσάς. Σκεφθείτε λοιπόν, αν ήσασταν εσείς στη δική μας θέση, τι καινοτομίες θα φέρνατε, για να μπορέσετε να αλλάξετε αυτή τη λειτουργία του κράτους.
Επιμόρφωση. Εδώ, μπορείτε επίσης να βοηθήσετε. Έχουμε ένα Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Συνήθως, δημόσιοι υπάλληλοι εκπαίδευαν δημοσίους υπαλλήλους, ή Καθηγητές Πανεπιστημίων εκπαίδευαν τους δημοσίους υπαλλήλους. Εγώ πήγα εκεί και είπα, γιατί να μην φέρουμε και επιχειρηματίες και, μάλιστα, καινοτόμους και νέους, για να εκπαιδεύσουν τους δημόσιους υπαλλήλους; Αυτή είναι, νομίζω, μια καλή ιδέα.
Όπως μια καλή ιδέα που άκουσα είναι, από το Δημόσιο, να μπορεί να αποσπάται για ένα χρονικό διάστημα ένας δημόσιος υπάλληλος, για εκπαίδευση σε μια ιδιωτική εταιρεία. Ή, η άσκηση, το Stage, ή το Interns, όπως είπατε - Stage είναι το γαλλικό, Interns το αγγλικό. Δυστυχώς, πήρε μια κακή τροπή, διότι έγινε πάλι για ρουσφετολογία, αλλά είναι πάρα πολύ βασικό. Να το δούμε και αυτό. Υπάρχει βέβαια το εξής πρόβλημα εδώ: δεν πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έρχεται κάποιος τσάμπα, για φθηνή εργασία, και έτσι καταστρατηγούμε τα δικαιώματά του.
Αν υπάρχει όμως μια πιστοποίηση από ένα ερευνητικό Ίδρυμα ή από ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα, από κάποιον - εν πάση περιπτώσει - αξιόπιστο φορέα, νομίζω ότι θα έπρεπε να μπορεί εύκολα να μετάσχει σε αυτό και να μην ποινικοποιείται ο επιχειρηματίας, ο οποίος παίρνει κάποιον από το Intern, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τον ίδιο το νέο, για την άσκησή του, όπως και για την επιχείρηση βεβαίως.
Videogames. Χθες, έτυχε να μιλήσω γι' αυτό. Τα έχουμε δει και με τον κ. Φλάμπουρα, που είναι εδώ. Είναι μια μεγάλη βιομηχανία και δεν είναι βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, αλλά είναι και των απλών παιχνιδιών, τα οποία αποτελούν και μια μορφή μάθησης, και μια μορφή τέχνης, και θα μπορούσαν να είναι και μια μορφή προβολής του ελληνικού πολιτισμού μέσα από αυτό, σε διεθνές επίπεδο. Χθες, που μιλήσαμε για το νέο νόμο για τον κινηματογράφο, αναφερθήκαμε και στα videogames, σε αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Κλείνοντας, τονίζω και πάλι ότι χρειάζεται η συμμετοχή σας.  Είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη εμπειρία για μένα - είμαι σίγουρος και για τους άλλους που είναι εδώ και, βεβαίως, και για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που είναι και ο αρμόδιος Υπουργός – το ότι σας ακούμε. Πρώτα απ’ όλα, γιατί μας δίνετε αισιοδοξία. Δηλαδή, το γεγονός ότι υπάρχει τόσος κόσμος, με τέτοιες ιδέες, τόση επιτυχία και τέτοιες δυνατότητες, δίνει μια αισιοδοξία και αυτό νομίζω ότι το χρειάζεται η χώρα.
Κατά κάποιο τρόπο και εγώ προωθώ ένα «επιχειρηματικό εγχείρημα», αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Μπορεί να υπάρξουν μικρά προβλήματα ή μικρά λάθη, τα οποία όμως γρήγορα πρέπει να διορθώνουμε. Γι' αυτό, η δική σας συμβολή μπορεί να είναι ακριβώς, γνωρίζοντας αυτή την ανάγκη που έχουμε, των συνεχών και βαθιών αλλαγών, να παίξετε πράγματι πολύ σημαντικό ρόλο στο να πάρουμε το ρίσκο.
Και το παίρνουμε το ρίσκο και, προσωπικά, το παίρνω το ρίσκο, δεν έχω τέτοιο πρόβλημα, αλλά όχι να ρισκάρει η Ελλάδα. Και γι' αυτό, θα επενδύσουμε σ’ εσάς, για να βοηθήσετε, ώστε πραγματικά μέσα από τη γνώση σας, την εμπειρία σας, την αισιοδοξία σας - γιατί για να είσαι καινοτόμος, σημαίνει ότι είσαι και αισιόδοξος από τη φύση σου - να κάνουμε πολύ πιο αισιόδοξη, παραγωγική και ανταγωνιστική την Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ.

 

Βασικά σημεία ομιλίας Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με Νέους Επιχειρηματίες

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.
Φιλοδοξώ, φεύγοντας από εδώ σήμερα, να έχουμε επικοινωνήσει ουσιαστικά, να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα και να βάλουμε κάτω τους προβληματισμούς μας και να αναπτύξουμε θέσεις και προτάσεις, δρομολογώντας λύσεις.
Γνωρίζω ότι είστε δύσπιστοι στο κάλεσμα της πολιτικής εξουσίας. Και το κατανοώ, το συμμερίζομαι απόλυτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η νέα γενιά χρησιμοποιείται «διακοσμητικά», από την εκάστοτε πολιτική εξουσία είτε για επικοινωνιακούς είτε για ψηφοθηρικούς λόγους. Υπάρχει δυστυχώς μέχρι σήμερα μια διάχυτη καχυποψία, μια ετικέτα «κρατισμού», σε κάθε πρωτοβουλία να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ νέας γενιάς και αγοράς. Και δυστυχώς, φορείς όπως το Πανεπιστήμιο ή τα Ερευνητικά Κέντρα που θα μπορούσαν να διαμεσολαβούν δημιουργικά, δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί ή αναλάβει τους ρόλους που θα έπρεπε.
Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί και καθυστερήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, και ψάχνουμε τρόπους να γεφυρώσουμε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης με πράξεις και όχι με λόγια. Ζείτε και επιχειρείτε σε μια χώρα που σας κάνει τη ζωή σας δύσκολη. Η Ελλάδα της φούσκας και της άμετρης κατανάλωσης σκάει πάνω σας. Σε όσους έχετε ήδη πετύχει, δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφειά σας. Σε όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, δημιουργεί απαισιοδοξία και αίσθηση αυξημένου ρίσκου. Αν σε αυτά, προσθέσουμε τον παραδοσιακά αναξιόπιστο ρόλο του κράτους σε ζητήματα γραφειοκρατίας, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η δική σας γενιά έχει τάσεις φυγής στο εξωτερικό ή περιθωριοποιείται πολιτικά. Δυστυχώς, για χρόνια επενδύσαμε στην επιχειρηματικότητα ανάγκης, όχι στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.
Τώρα, στόχος μας είναι να αλλάξουμε πρακτικές ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων, της έλλειψης αναπτυξιακού οράματος, και να χτίσουμε μια νέα προσέγγιση στα πράγματα, εντάσσοντας το επιχειρείν στην καρδιά μιας συνολικής ατζέντας για τη νέα γενιά. Στόχος μας, είναι να αυξήσουμε τη νεανική και νέα, καινοτομική επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Να δώσουμε κίνητρα σε νέους να επιχειρήσουν, αντί να ταπεινώνουν τις φιλοδοξίες τους για μια υπο-αμειβόμενη θέση στο δημόσιο ή να παραμένουν οικονομικά εξαρτημένοι από την οικογένειά τους.
Θέλουμε ανοιχτό διάλογο μαζί σας, με τις κοινότητες των νέων, ώστε να πάρουμε τις προτάσεις σας και να τις μετουσιώσουμε σε πολιτικές, σε προγράμματα, σε κίνητρα, σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Να βγούμε δυναμικά στην κοινωνία και να προσφέρουμε στους νέους εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία. Θα υλοποιήσουμε τους επόμενους μήνες μια διαδικτυακή πλατφόρμα δικτύωσης προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων από νέους σε κάθε νομό και περιφέρεια, ενοποιώντας ταυτόχρονα όλη την πληροφορία για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το «επιχειρείν», που σήμερα είναι απρόσιτα στο ευρύ κοινό και διάσπαρτα σε διάφορες ιστοσελίδες.
Χρειαζόμαστε τις ιδέες σας και τη συνδρομή σας για να υλοποιήσουμε και να το επικοινωνήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να προσφέρει χρήσιμη και φιλική πληροφορία στον πολίτη και όχι να τον αποθαρρύνει. Κάνουμε την αρχή, ελάτε δίπλα μας. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα πριμοδοτήσουμε επιπρόσθετα τις νέες επιχειρήσεις και τη νεανική επιχειρηματικότητα υψηλής καινοτομικότητας. Πρόκειται για κεντρική στρατηγική απόφαση που θα στρέψει επιτέλους την ελληνική οικονομία στο μέλλον και θα δώσει εφόδια στη νέα γενιά να κεφαλαιοποιήσει τις σπουδές και τη γνώση. Με τους πόρους του ΕΣΠΑ, όπως του ΕΠΑΝ και κυρίως της Ψηφιακής Σύγκλισης, θα συν-διαμορφώσουμε προγράμματα για τις ανάγκες σας, ενθαρρύνοντας και την εξωστρέφεια και την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα και τα start-ups.
Τέλος, εισάγουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια. Έχουμε φτιάξει ήδη το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, έχουμε φτιάξει το JEREMIE, δημιουργούμε το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Σήμερα κάνουμε την αρχή. Ενδεχομένως να απουσιάζουν κάποιοι συνάδελφοί σας, Όμως η συνέχεια είναι αυτή που θα προσδώσει στο εγχείρημά μας αξιοπιστία. Θα πραγματοποιήσουμε ανάλογες συναντήσεις και στην περιφέρεια. Θα δικτυώσουμε νέους που ψάχνουν την ευκαιρία για να τολμήσουν και θα ενισχύσουμε τις νέες επιχειρήσεις με τα αναπτυξιακά μας εργαλεία. Σας έχουμε ήδη αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσετε. Θα επανέλθουμε και θα δουλέψουμε μαζί σε μικρότερες ομάδες, ανά επιχειρηματικό κλάδο για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.
Η παρουσία του κ. Πρωθυπουργού σήμερα εδώ δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved