Αθήνα 20.10.2010, 16:49
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα συμφωνία σύμφωνα με την οποία η προθεσμία για την πληρωμή ενός λογαριασμού για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών δε θα επιτρέπεται να ξεπερνά τις τριάντα ημέρες, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Το ΕΚ θέλησε να αποφύγει τις οποιεσδήποτε ασάφειες και να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από το γενικό κανόνα θα γίνεται αποδεκτή μόνο κάτω από ειδικές, εξαιρετικές συνθήκες.
Με τους νέους αυτούς αναμένεται ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δε θα αντιμετωπίζουν πλέον οικονομικά προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών από τις δημόσιες αρχές ή από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και επίσης θα ενισχύσουν τη φερεγγυότητα, την καινοτομία και την απασχόληση.
Το ΕΚ, για περισσότερο από ένα χρόνο, άσκησε πιέσεις για την εξασφάλιση αυστηρότερων και σαφέστερων κανόνων για τις περιόδους πληρωμών. Η συμφωνία, η οποία παρουσιάστηκε στην ολομέλεια ως "ενιαία τροπολογία" στην έκθεση της Barbara Weiler (Σοσιαλιστές, Γερμανία) έτυχε ευρείας πολιτικής στήριξης από όλες τις πολιτικές ομάδες και υιοθετήθηκε με 612 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 21 αποχές.
Η εισηγήτρια Barbara Weiler δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη το βράδυ: "Αυτή η οδηγία για τις πληρωμές θα οδηγήσει σε μία νέα κουλτούρα σε ότι αφορά τις πληρωμές. Στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των μικρότερων επιχειρήσεων θα προστατευθούν ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα για επενδύσεις σε νέες θέσεις απασχόλησης". Η εισηγήτρια υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόθεση του ΕΚ να διαρκέσει "δύο χρόνια" η περίοδος για την οριστική εφαρμογή της οδηγίας. "Από τον Ιανουάριο τα κράτη μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης" της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία τους.
Οι νέες περίοδοι Στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων η γενική προθεσμία θα είναι τριάντα ημέρες, εκτός και αν δηλώνεται κάτι διαφορετικό μέσα στο συμβόλαιο. Θα είναι δυνατή η επέκταση της προθεσμίας πληρωμής στις εξήντα ημέρες, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνούν. Η επέκταση της προθεσμίας στις εξήντα ημέρες θα μπορεί να γίνει εφόσον αυτό "δηλώνεται ρητά" από τον πιστωτή και το χρεώστη στο συμβόλαιο και εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι "ιδιαιτέρως επιβαρυντικό" για τον πιστωτή.
Για τις συναλλαγές μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων ο γενικός κανόνας είναι οι τριάντα ημέρες. Εάν τα δύο μέρη επιθυμούν να επεκτείνουν την περίοδο πληρωμής αυτό πάλι πρέπει να "δηλώνεται ρητά" και να "στοιχειοθετείται με αντικειμενικά επιχειρήματα με βάση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συμβολαίου". Το ΕΚ αγωνίστηκε ιδιαίτερα για να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιες αρχές δε θα μπορούν ποτέ να καθυστερήσουν τις πληρωμές τους πέρα από το όριο των εξήντα ημερών.
Εξαιρέσεις Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν προθεσμία πληρωμής εξήντα ημερών για τους δημόσιους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Αυτό γίνεται λόγω της ιδιαίτερης φύσης αυτών των οργανισμών, όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από αποζημιώσεις μέσω των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Το ΕΚ πίεσε το Συμβούλιο να δεχθεί νόμιμο επιτόκιο επί του επιτοκίου αναφοράς τουλάχιστον 8%. Ο πιστωτής θα δικαιούται να λάβει από τον πιστωτή, ως ελάχιστη αποζημίωση, το ποσό των € 40 για την κάλυψη δαπανών .
Η περίοδος ελέγχου για να επιβεβαιωθεί ότι τα αγαθά ή οι υπηρεσίες πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται από το συμβόλαιο θα είναι οι τριάντα ημέρες.
Αυτή η περίοδος μπορεί να επεκταθεί σε περιπτώσεις περίπλοκων συμβολαίων, αλλά μόνο εάν αυτό έχει συμφωνηθεί ρητά και μόνο εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι "ιδιαιτέρως επιβαρυντικό" για τον πιστωτή. Το ΕΚ εξασφάλισε ότι οι περίοδοι ελέγχου δε θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ασάφειες και μη αναγκαίες καθυστερήσεις στις πληρωμές.
|