Αθήνα 4.11.2010, 12:32
Στην 109η θέση, από τις 183 χώρες που αξιολογούνται σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, κατατάσσει την Ελλάδα η ετήσια έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα, όμως, με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η θέση της χώρας θα είναι σύντομα καλύτερη καθώς στην έκθεση δεν έχουν περιληφθεί διάφορα μέτρα που έλαβε τελευταία η κυβέρνηση για την βελτίωση του επιχειρηματικού πλαισίου.
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, το υπουργείο παραθέτει δήλωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory (World Bank - IFC), σύμφωνα με την οποία η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα και ανυπομονεί να τα ενσωματώσει στις μελλοντικές εκδόσεις της έκθεσης.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν ληφθεί τελευταία ή θα ληφθούν σύντομα, το υπουργείο αναφέρει: - Την ψήφιση τον Ιούνιο του ν. 3853/2010, που προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shops) προκειμένου να πραγματοποιείται η ίδρυση μιας επιχείρησης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσα στην ίδια ή, το πολύ, την επόμενη εργάσιμη ημέρα. - Την υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 3853/2010, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα. - Την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, ακόμη πρωτοβουλία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της, με στόχο να περιοριστεί στο μισό, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο, ο αριθμός των 204 αδειών που σήμερα απαιτούνται για τα τεχνικά επαγγέλματα. Εντός του Νοεμβρίου ο σχετικός νόμος θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Δεκέμβρη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας με στόχο να μειωθεί δραστικά η σχετική γραφειοκρατία, δημιουργώντας μοναδικά σημεία επαφής μεταξύ των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών, προωθώντας τη διαφάνεια, μειώνοντας τα κόστη και περικόπτοντας σημαντικά κάθε χρονοβόρα διαδικασία που σχετίζεται με την αδειοδότηση.
|