Αθήνα 24.11.2010, 17:43
Το πρώτο "τεστ" την Τετάρτη πέρασε σήμερα στην ΕΕ η νέα πολυμερής συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης - απομίμησης (ACTA), η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα υπογραφεί.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο χαιρετίζουν την εν λόγω συμφωνία ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο ζητούν από την Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία αυτή δε θα έχει επιπτώσεις στις βασικές ελευθερίες και στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν πλέον το δικαίωμα άσκησης βέτο στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ, υποστήριξαν ότι έχουν πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία δεν θα επιλύσει το σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα της παραποίησης - απομίμησης, θεωρούν, ωστόσο, ότι αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών αναφέρουν ότι "στο κείμενο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις λαμβάνονται υπόψη οι κύριες ανησυχίες που είχε εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τους τελευταίους μήνες" και χαιρετίζουν τις επανειλημμένες δηλώσεις της Επιτροπής, ότι η επιβολή των διατάξεων της ACTA δε θα επιφέρει αλλαγές στην υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία σε ότι αφορά τα θέματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως τονίζουν, "η νομοθεσία της ΕΕ υπερβαίνει ήδη κατά πολύ τα τρέχοντα διεθνή πρότυπα". Ωστόσο, ζητούν από την Επιτροπή "να επιβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της ACTA δεν θα έχει αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία των δεδομένων, στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την εναρμόνιση των μέτρων επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων, ή στο ηλεκτρονικό εμπόριο".
Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη με 331 ψήφους υπέρ, 294 κατά και 11 αποχές, τονίζεται το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας επέκτεινε σημαντικά τις αρμοδιότητες του ΕΚ και ότι απαιτείται η έγκριση του ΕΚ προτού μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.
Στόχος της νέας πολυμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Μεξικού, Μαρόκο, Νέας Ζηλανδίας, Σιγκαπούρης, Νότιας Κορέας και Ελβετίας είναι η ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και η καταπολέμηση της παραποίησης και της απομίμησης αγαθών, όπως είναι τα πολυτελή ενδύματα γνωστών οίκων, η μουσική και οι ταινίες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι "η συμμετοχή στην ACTA δεν είναι κλειστή και μπορούν να προσχωρήσουν κι άλλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες".
Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το γεγονός ότι μετά από "έντονα διαβήματα" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία διατυπώθηκαν το Μάρτιο και το Σεπτέμβριο, "το επίπεδο της διαφάνειας των διαπραγματεύσεων βελτιώθηκε ριζικά" και υπογράμμισαν ότι "από τον διαπραγματευτικό γύρο της Νέας Ζηλανδίας και μετά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται πλήρως για την πορεία των διαπραγματεύσεων".
Παρότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή για να περιληφθεί η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πεδίο εφαρμογής της ACTA", θεωρούν λυπηρό το γεγονός ότι η Συμφωνία δεν ορίζει τις "παραποιήσεις - απομιμήσεις γεωγραφικών ενδείξεων", δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παράλειψη θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση.
Εκφράζουν, επίσης, την ικανοποίησή τους για τις επανειλημμένες δηλώσεις της Επιτροπής ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα καθιερωθούν έρευνες προσωπικών αντικειμένων ούτε θα θεσπιστεί διαδικασία "τριών κλιμακούμενων προειδοποιήσεων" (three strikes procedure). Όπως υποστηρίζουν, "η συμφωνία ACTA δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα συμβαλλόμενο μέρος, ούτε την ΕΕ ειδικότερα, να θεσπίσει διαδικασία τριών κλιμακούμενων προειδοποιήσεων ή άλλο παρόμοιο καθεστώς", όπως η διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο μετά από τρεις επανειλημμένες παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright infringements).
Τέλος, το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν, μετά από επιμονή της ΕΕ, ώστε "η ποινικοποίηση της βιντεοσκόπησης (Camcording) να είναι απλώς προαιρετική" για τα κράτη που θα συνυπογράψουν την εν λόγω συμφωνία.
Επόμενα βήματα Ο 11ος και τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά η συμφωνία δεν έχει "μονογραφεί ακόμη" και "είναι δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όντας ένας από τους διαπραγματευτές, να καθορίσει το σημείο κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και πρακτικά, οπότε θα μπορεί και να μονογραφεί η συμφωνία", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Karel de Gucht, ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο στις 20 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει ακόμη μία συνάντηση, τεχνικής φύσεως, στο Sydney, μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και η νομική ορολογία του κειμένου της συμφωνίας.
Τι προηγήθηκε Το ΕΚ υιοθέτησε, στις 10 Μαρτίου 2010, ψήφισμα ζητώντας τη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μη διεξάγονται έρευνες προσωπικών αντικειμένων στα σύνορα της ΕΕ, και η συμφωνία να μην επιτρέψει την επιβολή οποιασδήποτε μορφής ποινής "τριών προειδοποιήσεων" με διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, λόγω τριών online παραβάσεων σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας . Το ΕΚ τόνισε, ακόμα, ότι η συμφωνία ACTA δεν θα πρέπει να επηρεάσει την πρόσβαση διεθνώς σε προσιτά και ασφαλή φαρμακευτικά προϊόντα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της απομίμησης.
|