Αθήνα 1.12.2010, 17:34
Περισσότερες από 210.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 27.000 μόνιμης απασχόλησης, θα δημιουργηθούν μέχρι το 2015 μέσω του προγράμματος πράσινων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και ήδη υλοποιείται, προέβλεψε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο 21ο Συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι οι κύριοι ποιοτικοί στόχοι του αναπτυξιακού προγράμματος αφορούν την μεταφορά και ενσωμάτωση τεχνογνωσίας -μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων, νέων ειδικοτήτων και νέων προϊόντων- και την αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την παράλληλη αναβάθμιση υπαρχουσών δεξιοτήτων. Και επεσήμανε: "Η στροφή προς την πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την παρούσα κρίση και την στρατηγική τοποθέτησή της στις διεθνείς αγορές. Είναι προϋπόθεση για τη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σ' ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον το οποίο κινείται ταχύτατα προς την πράσινη ανάπτυξη. Και εδώ θέλω να πω ότι είναι λάθος να περιορίζουμε την πράσινη ανάπτυξη μόνο στην πράσινη ενέργεια. Αφορά σε μια ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου".
Στο ερώτημα, αν μπορεί η πράσινη ανάπτυξη να γίνει μοχλός εξόδου από την οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: "Η πράσινη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας συντελείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτό γίνεται αντιληπτό μεταξύ άλλων και από τα τεράστια προγράμματα πράσινων κινήτρων, τα οποία υλοποιούν τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι αναδυόμενες οικονομίες. Για την περίοδο 2008 - 2009 εκτιμάται ότι το ένα έκτο του συνολικού δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο -περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ($US)- κινήθηκε σε πράσινες δράσεις. Σε απόλυτους αριθμούς η Κίνα επένδυσε 218 δισ., οι ΗΠΑ 117 δισ., η Νότια Κορέα 60 δισ., η Ιαπωνία 43 δισ., η ΕΕ 23 δισ. δολάρια, κ.λπ. Αν συνδυάσει κανείς τις κρατικές ενισχύσεις με τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες χώρες προς πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ταχύτητα και η ποιότητα της μετάβασης προς την πράσινη οικονομία θα κρίνουν την θέση της κάθε χώρας στη νέα οικονομική πραγματικότητα".
Σχετικά με το πώς θα γίνει η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, η κ. Μπιρμπίλη εξήγησε: "Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι εμφανής η αποτυχία του αναπτυξιακού πρότυπου που ακολούθησε η χώρα μας. Η βαθιά κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα λαθεμένων επιλογών δεκαετιών. Η υιοθέτηση αλόγιστων επιδοτήσεων πού συνδέθηκαν με την κατανάλωση, αντί για την αναδιάρθρωση, δεν ωφέλησαν τον αγροτικό τομέα. Επιλέξαμε την οικοδομή ως ατμομηχανή της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος παρά το γεγονός ότι σε βάθος χρόνου οι δυνατότητές της ήταν πεπερασμένες. Αγνοώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, επιλέξαμε την στήριξη του μαζικού τουρισμού ενώ σε άλλες χώρες, ήδη από τη δεκαετία του '80, ήταν προφανές ότι αυτός ήταν ο λάθος δρόμος. Τέλος, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εύκολης λύσης αναπτύξαμε ένα υπέρμετρα μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ταχύτατη μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, καθώς δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια μακροχρόνιων μεταβατικών περιόδων".
Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πράσινου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αναφέροντας τα εξής:
- Ήδη έχει υλοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων όπως η ψήφιση των νόμων για τα καμένα δάση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις νέες εταιρίες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την ψηφιακή ταυτότητα κτιρίων, καθώς επίσης και τη δημιουργία εθνικής υποδομής γεωχωρικών πληροφοριών για να ξέρει ο κάθε επενδυτής τις χρήσεις γης, θεμελιώνοντας έτσι ένα στέρεο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διευρύνεται και θα ισχυροποιείται συνεχώς.
- Το πρόγραμμα πράσινων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, ήδη υλοποιείται με σαφείς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Οι κύριοι ποσοτικοί στόχοι αφορούν τις επενδύσεις και την απασχόληση και έχουν χρονικό ορίζοντα το 2015. Για την επόμενη πενταετία λοιπόν στόχος μας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 44,4 δισ. ευρώ και η δημιουργία περισσότερων από 210.000 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 27.000 θα είναι μόνιμης απασχόλησης. Οι κύριοι ποιοτικοί στόχοι του αναπτυξιακού προγράμματος αφορούν την μεταφορά και ενσωμάτωση τεχνογνωσίας -μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων, νέων ειδικοτήτων και νέων προϊόντων- και την αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την παράλληλη αναβάθμιση υπαρχουσών δεξιοτήτων.
- Οι βασικοί τομείς υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος είναι: 1. Ο ενεργειακός, ο οποίος θα απορροφήσει το σημαντικότερο μέρος του προϋπολογισμού. Οι κύριοι στόχοι στον τομέα αυτού είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο κάποια κομμάτια. Δεν είναι μόνο το κομμάτι της ενέργειας. Η εξοικονόμηση στα κτίρια αποτελεί υποσχόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας του κατασκευαστικού κλάδου. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οφείλει να γίνει με τρόπο τέτοιο που θα φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα, θα δημιουργήσει έδαφος για τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΗ, να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. 2. Οι επενδύσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και κρίσεων, σε έργα αξιοποίησης φυσικών πόρων -με έμφαση τους υδάτινους πόρους και τα δάση- καθώς και αποκατάστασης των φυσικών τοπίων και προστασίας και ανάδειξης της βιοποικιλότητας. 3. Ο τρίτος τομέας αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με έμφαση στις αστικές περιοχές, με κύριες δράσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και στις παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται τα σχέδια Αθήνα 2014 και Θεσσαλονίκη 2012, που ήδη έχουν ανακοινωθεί και σύντομα αρχίζει η υλοποίησή τους, καθώς και δράσεις για την μείωση του θορύβου και της ρύπανσης και η ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας. 4. Ο τέταρτος και τελευταίος τομέας αφορά στην ενίσχυση των θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Οι δράσεις στον τομέα αυτόν αφορούν στην ενδυνάμωση των φορέων και των μηχανισμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης του δημοσίου, στην βελτίωση της πρόσβασης του πολίτη στην περιβαλλοντική πληροφορία, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στην προώθηση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών μέσα από εθελοντικές δράσεις.
"Εκτός από τις επενδύσεις στους παραπάνω τομείς, που θα δώσουν άμεσα σημαντική ώθηση στο πρασίνισμα της παραγωγής, στόχος μας είναι να ωθήσουμε όλους τους τομείς της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών προς την βελτίωση της περιβαλλοντικής τους διαχείρισης, μέσα από την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων", υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη. "Στην κατεύθυνση αυτή, πέρα από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, το δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και να γίνει πρότυπο πράσινης καταναλωτικής συμπεριφοράς. Ήδη πιλοτικά εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πράσινων προμηθειών στο ΥΠΕΚΑ. Καθώς οι δαπάνες του δημοσίου αποτελούν σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης, η στροφή προς τις πράσινες δημόσιες προμήθειες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των παραγωγικών προτύπων των προμηθευτών. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Δημόσιες Πράσινες Προμήθειες που βρίσκεται σε επεξεργασία από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή".
Σχετικά με το ποιοί ωφεληθούν από την πράσινη ανάπτυξη και αν μπορεί να διασφαλισθεί ότι αυτή θα είναι προς όφελος όλων, η υπουργός απάντησε: "Προϋπόθεση για την υλοποίηση της πράσινης ανάπτυξης είναι η συμμετοχή όλων, τόσο στην προσπάθεια όσο και στα οφέλη. Η πράσινη ανάπτυξη προφανώς χρειάζεται κάποιες μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά δεν μπορεί να στηριχτεί μόνον σε αυτές. Η πράσινη ανάπτυξη για να εδραιωθεί πρέπει να γίνει κτήμα και όχημα των πολλών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλων των πολιτών. Γι αυτό ανοίξαμε τον τομέα των ΑΠΕ και στους μικρομεσαίους παραγωγούς, ο τομέας των πράσινων κτιρίων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αφορά και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επίσης δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών και στηρίζουμε ενεργά τις εθελοντικές δράσεις".
Και η υπουργός έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: "Βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σ' ένα τιτάνιο έργο αλλαγών που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες σταδιακά και τώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλαγές που αφορούν όλους μας και προϋποθέτουν την συμμετοχή μας. Το στοίχημα της οικονομικής ανάπτυξης είναι συνδεδεμένο άμεσα με την συλλογική προσπάθεια κυβέρνησης και παραγωγικών τάξεων. Θα πρέπει όλοι μας να μοιραστούμε αναλογικά, την προσπάθεια και το βάρος των αλλαγών, αλλά και την ικανοποίηση και τα οφέλη της επιτυχίας. Είμαι αισιόδοξη ότι θα καταφέρουμε για να προσφέρουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας".
|