ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Σαφέστερες και πιο ευανάγνωστες πληροφορίες στις συσκευασίες τροφίμων

 

Αθήνα 6.7.2011, 18:32

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες και πιο υγιεινές επιλογές όταν αγοράζουν τρόφιμα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για την επισήμανση των τροφίμων που υιοθετήθηκαν την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, από το ΕΚ. Η ενεργειακή αξία, καθώς οι περιεχόμενες ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού θα είναι ορατές με σαφήνεια στις συσκευασίες των τροφίμων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τις εντοπίζουν εύκολα.

Η εισηγήτρια του ΕΚ, Renate Sommer (ΕΛΚ, Γερμανία), που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, τα εξής: "Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τις εθνικές ιδεολογικές πεποιθήσεις, καταλήξαμε σε ένα καλό συμβιβασμό. Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση στους καταναλωτές ώστε να κάνουν αυτοί καλύτερα ενημερωμένες επιλογές όταν αγοράζουν. Αλλά είναι και κάτι περισσότερο από αυτό, η βιομηχανία τροφίμων θα ωφεληθεί και αυτή, θα υπάρχει μεγαλύτερη νομική ασφάλεια, λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη νομοθεσία γενικά...αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...περισσότερο από το 80% του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις."

Αναγραφή ενεργειακής αξίας
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η ενεργειακή αξία και οι περιεχόμενες ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού, θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια σε μορφή πίνακα στην ίδια πλευρά της συσκευασίας. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα εκφράζονται ανά 100g ή 100ml. Μπορεί, επιπλέον, να αναγράφονται και ανά μερίδα.

Ουσίες με αλλεργιογόνο δράση
Επί του παρόντος όλα τα συστατικά - συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων ουσιών - πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων. Στο μέλλον θα είναι ευκολότερο για τους καταναλωτές να προσδιορίσουν εάν ένα προϊόν περιέχει αλλεργιογόνους ουσίες, δεδομένου ότι αυτές θα επισημαίνονται στον κατάλογο των συστατικών.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι οι πληροφορίες για τις ουσίες με αλλεργιογόνο δράση θα πρέπει να παρέχονται και για τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα για τα τρόφιμα που πωλούνται σε εστιατόρια ή καντίνες. Για αυτήν την κατηγορία τροφίμων, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα διατίθενται αυτές οι πληροφορίες στους καταναλωτές.

Επισήμανση της χώρας προέλευσης
Η αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ετικέτα του τροφίμου είναι ήδη υποχρεωτική για ορισμένα προϊόντα, όπως το βόειο κρέας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Κατόπιν αιτήματος του ΕΚ, η απαίτηση αυτή θα επεκταθεί, τώρα, και στο νωπό χοίρειο κρέας και το κρέας προβατοειδών, αιγοειδών και πουλερικών.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θεσπίσει κανόνες εφαρμογής για το σκοπό αυτό, εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού.

Στο μέλλον, ενδέχεται να αποφασισθεί η επέκταση της επισήμανσης της χώρας προέλευσης και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων (όπως το κρέας που χρησιμοποιείται ως συστατικό, το γάλα ή τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα), αλλά θα πρέπει να υπάρξει εκ των προτέρων εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σκοπιμότητας και του πιθανού κόστους που θα έχει κάτι τέτοιο.

Όχι στην παραπλάνηση
Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν, επίσης, ότι οι καταναλωτές δεν θα παραπλανούνται από την παρουσίαση της συσκευασίας των τροφίμων.

Θα καταστεί, ακόμη, ευκολότερος ο εντοπισμός των λεγόμενων "τροφίμων απομίμησης", δηλαδή των τροφίμων που μοιάζουν με άλλα τρόφιμα, αλλά είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, όπως π.χ. το τυρί από φυτικές πηγές. Όταν ένα συστατικό, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να περιέχεται στο τρόφιμο, έχει αντικατασταθεί, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται σαφώς, και με τη χρήση μεγάλης γραμματοσειράς, στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και δίπλα από το όνομα της μάρκας του προϊόντος.

Το κρέας που αποτελείται από διαφορετικά τεμάχια κρέατος θα φέρει την ένδειξη "μορφοποιημένο κρέας-από συνδυασμό περισσοτέρων τεμαχίων κρέατος" και το ίδιο θα ισχύει και για τα ψάρια.

Έναρξη ισχύος
Το νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε από το ΕΚ με 606 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 26 αποχές. Μόλις η νομοθεσία εγκριθεί και δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οι επιχειρήσεις τροφίμων θα έχουν τρία έτη στη διάθεση τους προκειμένου να προσαρμοσθούν στους νέους αυτούς κανόνες.

Στη συνέχεια, θα έχουν δύο ακόμη έτη, άρα συνολικά πέντε έτη, για να εφαρμόσουν τους κανόνες σχετικά με την αναγραφή της διατροφικής αξίας.

Εάν η διατροφική δήλωση παρέχεται ήδη από τις επιχειρήσεις σε εθελοντική βάση, τότε, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες εντός τριών ετών από τη δημοσίευσή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved