Αθήνα 6.7.2011, 19:21
Η μετάβαση από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τη χάραξη πολιτικής και τις δαπάνες σε διασυνοριακούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, θα βελτιώσει την απόδοση των επενδύσεων, θα περικόψει το κόστος μέσω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Αυτά υποστηρίζει η εγκριθείσα τελική έκθεση της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για την χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η ανεργία των νέων, η κοινωνική συνοχή, η κρίση του δημοσίου χρέους και η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που εξετάζει το μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα, 6 Ιουλίου 2011, το ΕΚ με 434 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 33 αποχές.
Το ψήφισμα αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση, προτείνει τρόπους για την αποφυγή οικονομικών κρίσεων στο μέλλον και παρουσιάζει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη.
"Αυτός ο δρόμος που ανοίξαμε θα δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Pervenche Berès (Σοσιαλιστές, Γαλλία).
"Περισσότερη Ευρώπη" Το εν λόγω ψήφισμα υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μία "νέα ευρωπαϊκή συμφωνία" η οποία θα δώσει ώθηση στην καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τις επενδύσεις σε εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι: είτε τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την εμβάθυνση της ενοποίησης είτε, λόγω αποτελμάτωσης στο επίπεδο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και αποκλίσεων στο οικονομικό επίπεδο, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διαλυτικές τάσεις, κάτι που ενέχει κινδύνους οπισθοδρόμησης προς μια διαιρεμένη Ένωση που θα είναι ευάλωτη από τον προστατευτισμό και τον λαϊκισμό", τονίζει το κείμενο του ψηφίσματος
Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία σε διασυνοριακούς τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική για την ενέργεια και τις μεταφορές, όπου μπορεί να επιτευχθεί μια υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Αυτή η αλλαγή στη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να συνοδευθεί στο μέλλον και από μία ικανοποιητική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Η αύξηση αυτή πρέπει να έχει μηδενική φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες: θα μπορούσε να προκύψει μέσω της αύξησης των ιδίων πόρων της ΕΕ και της εξοικονόμησης πόρων για τις εθνικές κυβερνήσεις, ως αποτέλεσμα της μετατόπισης των δραστηριοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Φορολογικές πολιτικές Το ψήφισμα προτείνει, επίσης, την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών φορολογικών πολιτικών, την καθιέρωση μιας κοινής ενοποιημένης βάσης της εταιρικής φορολογίας, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημοσίου ταμείου, τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό οργανισμό δημόσιου χρέους και καλεί την Επιτροπή να μελετήσει το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συστήματος ευρωομολόγων για τη μείωση του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να ενσωματωθούν οι οργανισμοί του Μπρέτον Γουντς και άλλοι υφιστάμενοι οργανισμοί οικονομικής διακυβέρνησης, περιλαμβανομένου του G20, στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητούν, ακόμη, να υπάρξει μια μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τέλος, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι τα έσοδα από ένα πιθανό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή.
Ιστορικό Η ειδική επιτροπή του ΕΚ για την χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση συστάθηκε το 2009 για να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση και να προτείνει μέτρα που θα εξασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος, η ειδική αυτή επιτροπή θα διαλυθεί.
|