Αθήνα 13.10.2011, 14:41
Η θωράκιση του συστήματος ΦΠΑ έναντι της απάτης, η χορήγηση απαλλαγών και εξαιρέσεων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μείωση των συντελεστών για τα αποδοτικά από ενεργειακή άποψη και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές προτάσεις του ψηφίσματος που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον του ΦΠΑ.
Το ψήφισμα αποτελεί την απάντηση του ΕΚ στην Πράσινη Βίβλο που εξέδωσε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2010 σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ και θα ληφθεί υπόψη στη επικείμενη διαμόρφωση της στρατηγικής για το μέλλον του ΦΠΑ η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο εισηγητής του ΕΚ, David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα), δήλωσε τα εξής: "Μερικές επιχειρήσεις με τις οποίες μίλησα μου είπαν ότι προτιμούν να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με χώρες εκτός ΕΕ, επειδή σε αυτές οι διαδικασίες του ΦΠΑ είναι πιο απλές. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να απλουστεύσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην καταπολέμηση της απάτης η οποία προκαλεί στις ευρωπαϊκές χώρες απώλειες δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο."
Ο κύριος στόχος του ψηφίσματος είναι να διατηρηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ στα επίπεδα που απαιτούνται ώστε να χρησιμεύουν ως μια σημαντική πηγή εσόδων, χωρίς ωστόσο να αποτελούν οι συντελεστές του ΦΠΑ εμπόδιο στην ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί κυρίως μέσω της καταπολέμησης της απάτης (η οποία κοστίζει σήμερα στην ΕΕ περί τα 100 δισ. ευρώ) και της μείωσης του μεγάλου αριθμού διαφόρων απαλλαγών και ποσοστών. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευφυή ευρωπαϊκά συστήματα που θα διευκολύνουν τους συνεπείς επιχειρηματίες και τους νόμιμους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Το ΕΚ ζητεί από την Επιτροπή να εφαρμόσει μηχανισμό ο οποίος να επιτρέπει στα κράτη μέλη που επιθυμούν να ενισχύσουν την κοινωνία των πολιτών να προβλέπουν γενική εξαίρεση από τον ΦΠΑ για τις δραστηριότητες των οργανώσεων αυτών, υπογραμμίζοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις μικρότερες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Ζητεί επίσης από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν την καθιέρωση ορίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην εσωτερική αγορά.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη χάραξη μιας "πράσινης στρατηγικής για το ΦΠΑ", με άξονα τη μείωση των συντελεστών για τα αποδοτικά από ενεργειακή άποψη και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να αντισταθμίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκύπτει από το χαμηλότερο κόστος κατασκευής των μη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 521 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 58 αποχές.
|