Αθήνα 21.11.2011, 16:45
Δώδεκα νέες δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ειδικότερα, ο υπουργός παρουσίασε σειρά διατάξεων που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για μια «Ελλάδα Φιλική στις Επιχειρήσεις», το οποίο στηρίζεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο με 79 δράσεις πολιτικής για την άρση των πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης από το τρίτο τρίμηνο του 2011 έως και το τέλος του 2012.
«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στο επιχειρείν και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας», , κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι 12 νέες δράσεις είναι οι εξής: 1) Επέκταση του fast track με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό στην λειτουργία του και να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής, ώστε να δοθεί ώθηση στις μεγάλες και αναγκαίες επενδύσεις. 2) Σύσταση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που θα βρίσκεται στο Invest in Greece και θα λειτουργεί ως υπηρεσία μια στάσης για όλες τις επενδύσεις άνω των 2 εκ. ευρώ. 3) Απλοποίηση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων μέσω της βελτίωσης του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων που θα βοηθήσει στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. 4) Απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων. 5) Θεσμοθέτηση ενός νέου ευέλικτου εταιρικού τύπου, μιας νέας ευέλικτης μορφής μικρής ανώνυμης εταιρείας για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. 6) Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις προμήθειες του δημοσίου, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και φυσικά την εδραίωση της διαφάνειας. 7) Παροχή κινήτρων προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. 8) Εκσυγχρονισμός των εμπορικών σημάτων. 9) Εκσυγχρονισμός της νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στη σύμβαση μεσιτείας. 10) Καθιερώνεται το Σήμα Ελληνικού Προϊόντος, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά, ως επισήμανση, τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και συμμορφώνονται συστηματικά με προδιαγραφές, οι οποίες θα εκπονηθούν από αρμόδιους φορείς. 11) Δημιουργία διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα. 12) Επιτάχυνση και απλοποίηση τη διαδικασία εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διαδικασία αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο Επενδυτικών Προγραμμάτων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «οι παραπάνω διατάξεις, μαζί με πολλές άλλες που βρίσκονται σε διαδικασία τελικής επεξεργασίας, έρχονται να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις, που θα διευκολύνει την ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων και την επένδυση σε δημιουργία και σε ανάπτυξη επιχειρήσεων». Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει το συντονισμό και το κύριο βάρος υλοποίησης στην πράξη, όλων των παραπάνω διατάξεων.
|