Αθήνα 14.12.2011, 16:23
Εγκρίθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι νέοι κανόνες επισήμανσης για τους χυμούς και τα νέκταρ, ώστε να είναι πιο ακριβείς και κατανοητοί για τους καταναλωτές.
Οι νέοι αυτοί κανόνες αποσκοπούν στο να αποφευχθούν τυχόν παραπλανητικές ονομασίες αναφορικά με τους ανάμικτους χυμούς και τη χρήση της επισήμανσης "χωρίς πρόσθετα σάκχαρα".
Το ΕΚ ενέκρινε την επικαιροποιημένη νομοθετική οδηγία, η οποία ισχύει από το 2001, με 585 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 1 αποχή. Ο εισηγητής Andrés Perelló Rodriguez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε τα εξής: "Προτεραιότητα μας ήταν να παράσχουμε στους καταναλωτές ακριβείς πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν τι αγοράζουν. Το ΕΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαγόρευση της προσθήκης ζάχαρης στα προϊόντα που πωλούνται ως χυμοί και στην αποσαφήνιση της παρουσίας σακχάρων ή γλυκαντικών ουσιών σε παρόμοια προϊόντα".
Η ονομασία των προϊόντων που παρασκευάζονται από δύο φρούτα πρέπει να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο τους. Για παράδειγμα αν το προϊόν αποτελείται από 90% χυμό μήλου και 10% χυμό φράουλας θα πρέπει να ονομαστεί "Χυμός μήλου και φράουλας", ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα μπορούσε να ονομαστεί "Χυμός φράουλας". Στην περίπτωση που ο χυμός παρασκευάζεται από τρία ή περισσότερα φρούτα η ονομασία του μπορεί να είναι πιο γενική, όπως για παράδειγμα "Ανάμικτος χυμός".
Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές - ειδικά οι διαβητικοί, οι γονείς και τα άτομα σε δίαιτα - θέλουν να έχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαφορά μεταξύ "χυμού" και "νέκταρ", καθώς και για την παρουσία όλων των γλυκαντικών ουσιών.
Στο μέλλον, οι χυμοί φρούτων εξ ορισμού δεν θα περιέχουν σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες. Το "Νέκταρ", το οποίο παρασκευάζεται από τον πολτό φρούτου με την προσθήκη νερού, μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικά. Η επισήμανση "χωρίς πρόσθετα σάκχαρα" δεν θα επιτρέπεται σε νέκταρ που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σακχαρίνη, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση.
Πολλά προϊόντα που πωλούνται ως "χυμός πορτοκαλιού" περιέχουν έως και 10% χυμό μανταρινιού, ο οποίος συμβάλλει στο χρώμα και τη γεύση. Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς. Τόσο οι εισαγόμενοι χυμοί πορτοκαλιού όσο και αυτοί που παρασκευάζονται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι καθαροί χυμοί πορτοκαλιού για να πωλούνται ως τέτοιοι. Σε διαφορετική περίπτωση, για παράδειγμα εάν περιέχουν και χυμό μανταρινιού, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στην ονομασία του προϊόντος.
Οι νέοι κανόνες έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου στα πλαίσια των άτυπων συζητήσεων που προηγήθηκαν. Μετά και τη σημερινή έγκριση του ΕΚ απομένει η επίσημη έγκριση του Συμβουλίου για τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Οποιαδήποτε προϊόντα διατεθούν στην αγορά ή επισημανθούν πριν από αυτήν την έγκριση θα μπορούν να πωλούνται ως έχουν έως και 3 χρόνια αργότερα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει εντός 18 μηνών να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο.
|