Αθήνα 1.12.2012, 17:34
Έργο για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη ΝΑ Ευρώπη με τίτλο "SEE-ITS: Intelligent Transport Systems in South East Europe" συντονίζει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός θεσμικού και τεχνικού πλαισίου, μέσω του οποίου οι οργανισμοί και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να εναρμονίσουν τις προδιαγραφές των συστημάτων ITS (Ευφυή Συστήματα Μεταφορών) και να καθορίσουν μοντέλα συνεργασίας. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που είναι ο Συντονιστής της διεθνούς κοινοπραξίας.
Κύριος σκοπός ήταν να συζητηθούν οι βασικοί στόχοι του έργου SEE-ITS, οι προοπτικές και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τη συνάντηση άνοιξε επίσημα ο Δρ Ευάγγελος Μητσάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής του ΙΜΕΤ, παρουσιάζοντας εν συντομία τους τομείς εξειδίκευσης και τις επιστημονικές δράσεις του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, καθώς και τους στόχους του συνάντησης. Στην ίδια συνάντηση ο εμπειρογνώμονας του Urban ITS Expert Group Δρ. Γιάννης Τυρινόπουλος και εκπρόσωπος του European Conference of Transport Research Institutes (Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ινστιτούτων Μεταφορών) παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ομάδας, ενώ ο Βασίλης Μιζάρας, Γενικός Γραμματέας του ITS Hellas, έκανε την επισκόπηση του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ITS.
Τη δεύτερη ημέρα συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τις δράσεις επίδειξης για τις επτά πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πρόκειται να διεξαχθούν στα πλαίσια του έργου SEE-ITS. Οι δράσεις επίδειξης καλύπτουν και τις τέσσερεις περιοχές προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, περιλαμβάνοντας δράσεις που σχετίζονται με συστήματα ενημέρωσης μετακινούμενων με πολλαπλά μέσα ως και δράσεις εναρμόνισης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών για τις εμπορευματικές μεταφορές. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον υπερ-εθνικό χαρακτήρα των πιλοτικών δράσεων. Στην τελική συνεδρία παρουσιάστηκαν όλα τα διοικητικά και οικονομικά θέματα διαχείρισης του έργου, καθώς και όλες οι υποχρεώσεις που οι εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν με βάση τη δομή και τις απαιτήσεις του προγράμματος «South East Europe Transnational Cooperation Programme».
Στον ερευνητικό σχεδιασμό θα ληφθούν υπόψη προκαθορισμένες πολιτικές και στρατηγικές σε θέματα ITS, όπως η πρόσφατα δημοσιευμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή των ITS. Επιπλέον, θα διεξαχθούν επτά δράσεις επίδειξης, προκειμένου να αξιολογηθούν τα οφέλη και οι επιπτώσεις από την εναρμονισμένη και διαλειτουργική εφαρμογή συστημάτων ITS σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνολικά, 24 εκπρόσωποι φορέων και των ITS οργανισμών από χώρες της ΝΑ Ευρώπης παρευρέθησαν στη συνάντηση, ενώ η επόμενη καθορίστηκε να διεξαχθεί το Μάρτιο του 2013, στη Βουδαπέστη.
|