Αθήνα 28.1.2013, 22:12
Η εκπόνηση δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, των εκπροσώπων του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσή και Άγγελου Τσακανίκα και του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Κορλίρα.
Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, στο ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης με τρία θέματα: - Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία. - Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020. - Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό.
"Αυτό το κάνουμε πρώτον για να δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μας πρότυπο. Το δεύτερο, όμως, και πιο βασικό είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο θέλουμε να στηρίζεται σε μια κατεύθυνση, την οποία θα μας δώσει αυτή η μελέτη. Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες για να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ".
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι "γίνεται προσπάθεια να δούμε πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Προφανώς το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί, λόγω του ότι είμαστε στη φάση που το σχεδιάζουμε, να ειδωθεί χωριστά. Θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική ενός συνολικού σχεδιασμού με όλους τους περιορισμούς που έχει από τη φύση του και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς".
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι κατευθυνόμενη και επομένως το κράτος δεν θα υποδείξει στους επιχειρηματίες που να δραστηριοποιηθούν. "Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο. Δεύτερο πώς θα αντιμετωπίσουμε τα όποια διοικητικής φύσεως προβλήματα υπάρχουν, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη", είπε.
|