Αθήνα 26.2.2013, 13:21
Τελετή απονομής περιβαλλοντικών πιστοποιητικών PERS, σε τέσσερα λιμάνια της χώρας μας (Κέρκυρας, Βόλου, Καβάλας, Λάγους) και ένα της Ιταλίας (Piombino) πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “SuPorts”, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG IVC, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επίσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλων των δυνητικά ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο αντικείμενο της περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμένων καθώς επίσης και της ακολουθητέας πολιτικής, έγιναν συνολικά επτά παρουσιάσεις.
Σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσίασε ο Dr. Chris Wooldridge, Senior Lecturer του Πανεπιστημίου Cardiff, αναλύοντας στοιχεία της βάσης δεδομένων ECOPORTS του ESPO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων) σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικές επιδόσεις λιμένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήδη 6 λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Κέρκυρα, Βόλος, Καβάλα, Λάγος) έχουν πιστοποιηθεί με το περιβαλλοντικό πρότυπο PERS που έχει αναπτυχθεί από τον ESPO και σύντομα πρόκειται να προστεθεί σε αυτά και ο λιμένας της Ηγουμενίτσας.
Το ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμένων για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι: α) ως χώρα έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή και πολύ μεγάλο αριθμό λιμένων και λιμενίσκων. β) τα λιμάνια μας αναπτύχθηκαν ιστορικά σε τόπους όπου περιβάλλονται από αστικό ιστό και έτσι αλληλοεπηρεάζονται από δραστηριότητες τοπικών κοινωνιών γ) ο τουρισμός αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομίας μας και η ποιότητα του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αειφορίας του.
Η πίεση και η ανάγκη για ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι λιμένες αναζητούν χρονικά ευέλικτες, οργανωτικά απλές και οικονομικά αποδεκτές λύσεις. Με τη συμβολή του έργου SuPorts έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή δυναμική στη χώρα μας και ακόμη, υπάρχει ήδη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, η οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για το σύνολο των λιμένων της, ιδιαίτερα των μικρών.
Προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση των Οργανισμών Λιμένων αλλά και των λιμενικών ταμείων στα ECOPORTS, η περαιτέρω επέκταση της εφαρμογής του PERS σε λιμάνια της χώρας, η ίδρυση παρατηρητηρίου περιβαλλοντικής λιμενικής πολιτικής για την υποστήριξη κυρίως των μικρών λιμένων.
Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ως εταίροι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. Συνολικά συμμετέχουν 10 φορείς από χώρες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μουντζούρης, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων ESPO, Patrick Verhoeven, ενώ απέστειλε χαιρετισμό ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σωτήρης Βλάχος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, Ιωάννης Πρίγκος ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, Αριστείδης Χαλάτσης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λάγους, Δημήτρης Μπαμπίδης καθώς και πολλοί ξένοι εταίροι του έργου SuPorts αλλά και εκπρόσωποι των Lloyd’s Register.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφορών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Καραολη και Δημητρίου 80, στο κεντρικό Αμφιθέατρο.
|