Αθήνα 14.4.2013, 17:52
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών απέστειλε η ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά την άμεση κατάργηση της διάταξης πρόσφατου νόμου, σύμφωνα με την οποία η ικανοποίηση των απαιτήσεων του δημοσίου σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης προηγούνται αυτών των εργαζομένων.
"Είναι βέβαιο ότι μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου δεν θα υπάρχει πλέον κανένα ποσό για διανομή προς ικανοποίηση των απαιτήσεων από μισθούς των εργαζομένων", αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. "Ήδη το προνόμιο στις εργατικές απαιτήσεις είχε πληγεί σοβαρά με την αναβάθμιση της θέσης των απαιτήσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην ίδια σειρά με αυτή των εργαζομένων".
Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη διαμαρτυρία της, καταδικάζει κατηγορηματικά την εγκληματική εξάλειψη κατ΄ουσίαν της καθιέρωσης του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων και ζητά την άμεση κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν.4141/2013, του άρθρου 56 του ν. 3994/2011 και του εδαφίου γ’ του άρθρου 19 παρ.10 του ν. 4045/2012.
"Προνομιακή μεταχείριση στις απαιτήσεις, δε νομιμοποιούνται να αξιώνουν όλοι όσοι (Δημόσιο, Τράπεζες) συμβάλλουν με την ανελαστική πολιτική και πολλές φορές με την «τοκογλυφική» συμπεριφορά τους, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας", καταλήγει η ΓΣΕΕ.
* Ακολουθεί η επιστολή στον υπουργό Οικονομικών.
ΓΣΕΕ Προς Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα Κοινοποίηση: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Αντώνη Ρουπακιώτη
Κύριε Υπουργέ, Όπως είχαμε επισημάνει με προηγούμενα έγγραφά μας τα οποία σας επισυνάπτουμε, η αναβάθμιση από την 5η τάξη των απαιτήσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών στην 3η τάξη, στην περίπτωση σύνταξης πίνακα κατάταξης απαιτήσεων πτωχευτικής περιουσίας και η σύμμετρη ικανοποίησή τους με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, περιόρισε δραματικά την ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων που είχαν το γενικό προνόμιο στην πτωχευτική περιουσία.
Με τη διάταξη της παρ.2 του άρθρου 33 του ν. 4141/2013 που δημοσιεύτηκε στις 5-4-2013, καταργείται πλέον οριστικά κάθε προνόμιο του βιοποριστικού μισθού των εργαζομένων στις απαιτήσεις της πτωχευτικής περιουσίας, αφού σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται η προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου στην 2η σειρά του πίνακα, για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από φόρους προστιθέμενης αξίας με τις προσαυξήσεις τους, πριν από την ικανοποίηση των απαιτήσεων του άρθρου 976 Κ.Πολ.Δ.
Μετά τη ρύθμιση αυτή είναι πλέον βέβαιο ότι σε περίπτωση πτώχευσης ή εκκαθάρισης της περιουσίας μιας επιχείρησης δεν θα απομένει πλέον κανένα ποσόν για ικανοποίηση του μισθού του εργαζόμενου, αφού θα προηγείται η ικανοποίηση των εξόδων του πλειστηριασμού των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Οργανισμών.
Έτσι, η θέση του εργαζόμενου που προσφέρει σήμερα τη βιοποριστική εργασία του με μειωμένους ή και απλήρωτους μισθούς, καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής, αφού πλέον μετακυλίεται σ’ αυτόν το κόστος της αφερεγγυότητας του εργοδότη του.
Να σημειωθεί ότι ο εργοδότης, όπως ισχύει σήμερα ο νόμος, θα λάβει τα τροφεία της οικογένειάς του των τελευταίων 6 μηνών, ακόμη και στην περίπτωση που ευθύνεται ο ίδιος για την πτώχευσή του, ενώ ο εργαζόμενος δεν θα λάβει με τις παραπάνω ρυθμίσεις κανένα ποσόν για την πληρωμή της εργασίας του την τελευταία διετία.
Τα μέτρα αυτά είναι άδικα και αντικοινωνικά και πρέπει άμεσα να καταργηθούν.
Για τη ΓΣΕΕ
Ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Κιουτσούκης
Συν. έγγραφα με αρ. πρωτ. 515/2011, 263/2007, 1920/2006
|