Αθήνα 8.7.2013, 23:11
«Επενδύουμε στο μοντέλο του αγρότη - επιχειρηματία και σε αυτό μας βοηθά η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
"Μας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουμε τις επιδοτήσεις σε εργαλεία πολιτικής και όχι μηχανισμό εισοδήματος", επισημαίνει ο υπουργός, τονίζοντας ότι ο εγχώριος αγροτικός κλάδος καλείται να αναπτύξει επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης, να προχωρήσει σε νέες μορφές συνεργατισμού και να επενδύσει στο στρατηγικό πλεονέκτημα της υψηλής ποιότητας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με βασικό brand name τον όρο «Greek».
Ως προ τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την Ελλάδα, ο υπουργός ανέδειξε ως σημαντική επιτυχία τη διατήρηση ισχυρής χρηματοδότησης της ΚΑΠ για τη νέα περίοδο και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τους ενεργούς αγρότες. "Η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί σχεδόν 20 δισ. ευρώ -τόσο από την ΚΑΠ όσο και από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική-, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα που θα δοθούν είναι το ίδιο υψηλά με την τρέχουσα περίοδο", ανέφερε.
Μεταξύ των ελληνικών προτάσεων που υιοθετήθηκαν, ο κ. Ταυτάρης ανέφερε: - Την υποχρεωτική ενίσχυση προς τους νέους αγρότες, έως το ύψος του 2% του συνόλου των ενισχύσεων της χώρας. - Την απαλλαγή των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τη δημοσιονομική πειθαρχία για τη χρηματοδότηση του Αποθεματικού Κρίσεων στη γεωργία. - Την επίλυση του θέματος του ορισμού των βοσκοτόπων και της επιλεξιμότητάς τους στις ενισχύσεις, ζήτημα κρίσιμο για την εξασφάλιση των επιδοτήσεων και για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Ε
Ο υπουργός χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ πιο "πράσινη", αφού το 30% των άμεσων ενισχύσεων μπορούν να δίνονται μόνο εάν γίνονται σεβαστά τα υποχρεωτικά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως εναλλαγή καλλιεργειών, διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων, ζώνες οικολογικής εστίασης. Επιπλέον, τα ποσοστά της συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνονται 8% για χώρες όπως η Ελλάδα, από 2% που ίσχυε στη προηγούμενη περίοδο. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα για χορήγηση “συνδεδεμένης” ενίσχυσης επιπλέον 2%, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 10%.
|