Αθήνα 23.9.2013, 23:39
Πρόγραμμα ενίσχυσης υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών θα υλοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Από το Πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν και όσοι ανήκουν στο προσωρινό μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και όσοι έχουν ολοκληρώσει, ή πρόκειται να ολοκληρώσουν, την εξειδικευμένη κατάρτιση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, ωστόσο δεν έχει αναδρομική ισχύ ως προς την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν αίτηση στο Πρόγραμμα όσοι έχουν ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Προτεραιότητα θα δοθεί στις αιτήσεις των μη προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει ή πρόκειται να ολοκληρώσουν την εξειδικευμένη κατάρτιση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή και υλοποιείται σε κύκλους ανά συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα. Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η ενίσχυση υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών (Φυσικά πρόσωπα - Διπλωματούχοι και Πτυχιούχοι Μηχανικοί), μέσω καταβολής προκαθορισμένου ποσού ανά κατηγορία Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύμφωνα με τα ακόλουθα: Κατηγορία 1. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών κτηρίων: ποσό ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ. Κατηγορία 2. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών συστημάτων θέρμανσης: ποσό ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ. Κατηγορία 3. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών συστημάτων κλιματισμού: ποσό ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερό από 400 ευρώ συνολικά, ανεξάρτητα από το κόστος της κατάρτισης που αυτοί καταβάλλουν. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με αυστηρή σειρά κατάταξης, βάσει κατάλληλης μοριοδότησης, που προκύπτει από την αξιολόγηση των παρακάτω κριτηρίων: α) Εισοδηματικά: με βάση το δηλωθέν εισόδημα, του πλέον πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος. β) Ηλικιακά: με βάση τα έτη από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου ή του διπλώματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού στο δικαιούχο είναι η επιτυχής παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που επέλεξε και η αντίστοιχη επιτυχής απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 31 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α΄ 18) και στο άρθρο 52 του Νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄174).
Η αίτηση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr) και σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της πρόσκλησης.
Ταυτότητα Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» (ΕΠΑΝΑΔ) και από Εθνική Δημόσια χρηματοδότηση. Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Ενέργειας, του Φυσικού Πλούτου και της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ) του ΥΠΕΚΑ. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε οχτώ εκατομμύρια ευρώ (8.000.000 €). |