ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα "Επιχειρώ Κοινωνικά"

 

Αθήνα 26.9.2013, 9:16

Το πρόγραμμα "Επιχειρώ Κοινωνικά" παρουσίασε σήμερα ο Δήμος Αθηναίων, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας Αθανάσιου Σκορδά (το προανήγγειλε η Proslipsis).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του, το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας "ως λύσης στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η πόλη και ως μοντέλου που προτρέπει στην δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και μορφών".

Ο Δήμος προτίθεται να στηρίξει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος υγιούς δραστηριότητας, να αυξηθούν οι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες και οι δράσεις τους και να καταστεί η Αθήνα ένα κέντρο καινοτομίας και εξέλιξης.

Πρακτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την έννοια της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η διαμόρφωση προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με σχετικούς φορείς για την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρηματιών και η ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων και υπηρεσιών στήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και των Κοινωνικών Επιχειρηματιών.

"Το πρόγραμμα, «Επιχειρώ Κοινωνικά» είναι ένα δυναμικό εργαλείο, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνίας", τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης. "Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να έχει αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, να επιδιώκει τη βιωσιμότητα και να διακρίνεται από αξιοπιστία και διαφάνεια. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες τους για να αντιμετωπίσουν μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα και προκλήσεις, όπως είναι η πείνα, η καταπολέμηση των ασθενειών, ή η ένταξη των αδύναμων -κοινωνικά- ομάδων, για να αναφέρω ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα".

Από την πλευρά του ο κ. Σκορδάς ανέδειξε ορισμένα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας: "Το πρώτο είναι ότι απαιτεί αυτοδέσμευση των συντελεστών μιας τέτοιας προσπάθειας, δηλαδή επιχειρηματική και συγχρόνως κοινωνική υπευθυνότητα... Το δεύτερο χαρακτηριστικό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι η υποχρέωση για άμεσα αποτελέσματα για την ομάδα στόχου. Δηλαδή η επίτευξη του σκοπού της κοινωνικής επιχείρησης".

Οι δράσεις του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξειδικευθούν σταδιακά στο κοντινό μέλλον. Προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση http://social.developathens.gr.

* Ακολουθούν οι ομιλίες των κ.κ. Καμίνη και Σκοδρά.

Ομιλία δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στην παρουσίαση του προγράμματος «Επιχειρώ Κοινωνικά» 
Χαιρετισμός δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, στην ημερίδα «Επιχειρώ Κοινωνικά», που διοργανώνει ο δήμος  Αθηναίων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων. 
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή ημερίδα, μας δίνει μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε μια ολοκληρωμένη, και από διαφορετικές σκοπιές, συζήτηση για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, επωφελούμενοι και αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία εξαίρετων κοινωνικών επιχειρηματιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ανήκει στις προκλήσεις της νέας εποχής, αυτές που συνδιαμορφώνει  από τη μια πλευρά η κρίση και από την άλλη η βούληση να προχωρήσουμε, να λειτουργήσουμε παραγωγικά  και να ενεργοποιηθούμε αναπτυξιακά.
Ο Δήμος Αθηναίων, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και δήμων, και μετά από συστηματική μελέτη που εκπονήσαμε για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αλλά και την Κοινωνική Καινοτομία, οδηγήθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων άμεσα υλοποιήσιμων, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Σε ένα μοντέλο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που δεν εστιάζει στην κερδοφορία, αλλά στην βιωσιμότητα. Για να το πούμε απλά : που παντρεύει το καλό με το βιώσιμο.
Βεβαίως, θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει ότι η έννοια και κυρίως το πεδίο εφαρμογών  της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, δεν έχουν ακόμη απολύτως αποσαφηνιστεί. Τούτο, όμως, δεν είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας; Γιατί, εδώ πρόκειται αναμφίβολα για ένα καινοτόμο μοντέλο – και όχι απλώς για έναν επιμέρους  κλάδο της επιχειρηματικότητας – που εκτείνεται σε νέα πεδία δράσεων και λειτουργιών, καλύπτοντας  και  πολλαπλές νομικές μορφές. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που συνδυάζει την κοινωνική προσφορά με τον επιχειρηματικό τρόπο λειτουργίας, που καταπολεμά την ανεργία και προσελκύει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, στο ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο πεδίο.
Το πρόγραμμα, «Επιχειρώ Κοινωνικά», είναι ένα δυναμικό εργαλείο, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνίας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να έχει αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, να επιδιώκει τη βιωσιμότητα και να διακρίνεται από αξιοπιστία και διαφάνεια. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες τους για να αντιμετωπίσουν μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα και προκλήσεις, όπως είναι η πείνα, η καταπολέμηση των ασθενειών, ή η ένταξη των αδύναμων – κοινωνικά- ομάδων, για να αναφέρω ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.
 Εκτός, όμως, από την επιχειρηματική βούληση, για να καρποφορήσουν και να επιτύχουν ανάλογα σχέδια, απαιτείται και το σωστό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός χώρος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Ωστόσο, εκτός από διάθεση και πρωτότυπες ιδέες, ένας ουσιαστικός και ανοιχτός διάλογος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τον προσδιορισμό του απαραίτητου νομικού πλαισίου σε εθνικό επίπεδο.
Σε αυτά τα πρώτα, ουσιαστικά, βήματα, έρχεται και δεσμεύεται να συμβάλλει αποφασιστικά, ο Δήμος Αθηναίων - μετά από εκτεταμένη έρευνα και διαβούλευση με πολίτες, επαγγελματίες και ειδικευμένους φορείς-  με νέες δράσεις και καινοτόμες ιδέες που θα διευρύνουν τους ορίζοντες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στηρίζοντας τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις ιδέες τους, δημιουργώντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία, καθώς κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών.
 Στηρίζω το πρόγραμμα, «Επιχειρώ Κοινωνικά» σημαίνει για εμάς στο Δήμο της Αθήνας, ότι συμβάλλουμε στη διάδοση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ότι αναδεικνύουμε τομείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο γύρω μας,  ότι παρέχουμε τεχνογνωσία σε όσους θέλουν να αναπτυχθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε – στο άμεσο μέλλον- μέσα από συνέργειες και συνεργασίες να χτίσουμε ένα οικοσύστημα, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες. Διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην πληροφορία, παρέχοντας ειδικευμένη καθοδήγηση, καθώς και ολοένα καλύτερη επικοινωνία με τοπικούς εταίρους από τον χώρο, ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει δυναμικά «παρών» σε ένα χώρο που καινοτομώντας, συμβάλλει στην ανάπτυξης της Αθήνας, στην αναζωογόνηση του κοινωνικού ιστού καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.
Κυρίες και κύριοι, η Αθήνα κάνει την αρχή. Ελπίζουμε και θα εργαστούμε γι αυτό, να αποτελέσει κόμβο για την εξέλιξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και σε όλη την χώρα.
Σας ευχαριστώ!


Ομιλία υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά στην παρουσίαση του προγράμματος «Επιχειρώ Κοινωνικά»
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς παρευρέθηκε και απηύθυνε σύντομη ομιλία στην έναρξη της Ημερίδας με τίτλο «Επιχειρώ Κοινωνικά» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Η ομιλία του κ. Σκορδά έχει ως εξής:
“Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ σε αυτή την ενδιαφέρουσα Ημερίδα, που πράγματι ασχολείται με μια νέα διάσταση της επιχειρηματικότητας, που αναδύεται σε όλη την Ευρώπη και που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σε οικονομίες που βρίσκονται σε κρίση και δοκιμάζονται, όπως η δική μας.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα γεννήθηκε από την ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών, να αντιμετωπίσουν την προϊούσα αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί και να ρυθμίζει όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας, αλλά και της αδυναμίας –πολλών κλασικών επιχειρήσεων, που έχουν σκοπό το κέρδος, να παραγάγουν πλούτο, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης.
Είναι γνήσιο τέκνο της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, που αποτελεί τη σύγχρονη τάση των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, οι οποίες έχουν απορρίψει τόσο τον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό της οικονομίας, όσο και την παράδοσή της στις δυνάμεις της αγοράς, χωρίς προδιαγραφές και ισχυρό θεσμικό πλαίσιο.
Επιτρέψτε μου να σταθώ σε ορισμένα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που είναι ανάγκη να τα αποτιμήσουμε πολιτικά. Το πρώτο της χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτεί αυτοδέσμευση των συντελεστών μιας τέτοιας προσπάθειας, δηλαδή επιχειρηματική και συγχρόνως κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι εάν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είχαν κυριαρχήσει στην οικονομική μας δραστηριότητα στα χρόνια που πέρασαν, σήμερα δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε, σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι η υποχρέωση για άμεσα –τονίζω το άμεσα- αποτελέσματα για την ομάδα στόχου. Δηλαδή η επίτευξη του σκοπού της κοινωνικής επιχείρησης. Τα αποτελέσματα του επιχειρείν είναι κρίσιμος παράγων ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη: Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αναπτύσσεται ο θεσμός, περίπου οι μισές ανάγκες των κοινωνικών επιχειρήσεων πρέπει να προκύπτουν από το οικονομικό τους αποτέλεσμα. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, αναδεικνύει συγχρόνως την κοινωνική και την επιχειρηματική της διάσταση.
Ωστόσο, η πιο καθοριστική συμβολή της, ειδικά στην ελληνική κοινωνία υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και η κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε το θλιβερό προνόμιο του υψηλότερου δείκτη ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, με απαράδεκτα ποσοστά ανάμεσα στους νέους. Αυτή η θλιβερή πρωτιά είναι αποτέλεσμα μιας ποσοτικής μεγέθυνσης της οικονομίας, βασισμένης στην αύξηση της ζήτησης με δανεικά, που «αποκοίμισε» την κοινωνία μας κι έτσι εκλήφθηκε ως «ανάπτυξη». Το υπόδειγμα ήταν λάθος και γι αυτό η κρίση είναι βαθιά, είναι δομική.
Γι αυτό και η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Και βλέπετε ότι ενώ η κοινωνία έχει δείξει πολύ μεγάλη ανοχή στις περιοριστικές εισοδηματικές πολιτικές, αντιθέτως βλέπετε με πόση λύσσα αντιδρούν οργανωμένα συμφέροντα στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται, είτε μιλάμε για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, είτε για απελευθέρωση επαγγελμάτων, είτε για απλούστευση διαδικασιών που αφορούν στο επιχειρείν.
Οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης σε καιρό κρίσης, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, κάνουν απαραίτητη την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που χωρίς υψηλές επιχειρηματικές και επενδυτικές απαιτήσεις, αναπτύσσει μια κουλτούρα για εμπλοκή στην παραγωγική διαδικασία της καινοτομίας, του εθελοντισμού, νέων ιδεών και φαντασίας, καθώς και της προσήλωσης στον σκοπό που έχει θέσει κάθε κοινωνική επιχείρηση.
Στην Ελλάδα σήμερα, η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει πεδίο δόξης λαμπρό: Μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης αντίστοιχη με άλλων χωρών, ωστόσο υπάρχει πληθώρα δράσεων που είναι επιλέξιμες από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ταιριάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αποστολή των κοινωνικών επιχειρήσεων: Εργασιακή ένταξη, προστασία του περιβάλλοντος, έμφαση σε μειονεκτούσες ομάδες και άλλα.
Η προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας έχει και μια ακόμα, ποιοτική διάσταση. Ο ρόλος της δεν εξαντλείται στην «εργαλειακή» αποκατάσταση ενός συμπολίτη μας. Δεν βρίσκουμε μια θέση σε κάποιον και μετά τον ξεχνάμε. Αντίθετα, ζητούμε ως κοινωνία από αυτόν να παράγει το προϊόν ή την υπηρεσία της κοινωνικής επιχείρησης, δηλαδή να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κατά τρόπο μετρήσιμο.
Ασφαλώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται: Δεν απαντά στην ανάγκη περικοπής θέσεων εργασίας λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Δεν απαντά επίσης στην ανάγκη για δημιουργία ενός οικονομικού πλεονάσματος, το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Απαντά, όμως, κατά τη γνώμη μου, στο κύριο ερώτημα που τίθεται ειδικά στην Ελλάδα, ειδικά στη σημερινή εποχή: Πώς θα καταφέρουμε σε συνθήκες οξείας κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων;
Συνεπώς, στη σημερινή συγκυρία ο ρόλος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό, κάνει τη σημερινή Ημερίδα ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι την ευόδωση των εργασιών της.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved