Αθήνα 9.4.2014, 16:34
Εγκρίθηκε από την Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού αποδοχής ποικιλιών αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, με το οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για την εγγραφή ποικιλιών ορισμένων τέτοιων φυτών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και πιο συγκεκριμένα της ρίγανης, του θυμαριού, του άνηθου, του χαμομηλιού και του βασιλικού.
Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη διαδικασία εγγραφής, καθώς και τα ελάχιστα προς εξέταση χαρακτηριστικά των προς εγγραφή ποικιλιών. Δίνεται έτσι η δυνατότητα εγγραφής βελτιωμένων ποικιλιών ελληνικών και ξένων, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, κάτι το οποίο σχετίζεται με την εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού των ανωτέρω ειδών υψηλών προδιαγραφών.
Επιπλέον, εγκρίθηκε το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, που θεσπίζει το πλαίσιο για την παραγωγή και την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών στη χώρα. Με αυτό εισάγονται διατάξεις για τις προδιαγραφές του υλικού, τη σήμανσή του, τους προβλεπόμενους ελέγχους, τους προμηθευτές και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε σχετικά: «Τα αρωματικά μας φυτά είναι το χρυσάφι της ελληνικής γης και ο τομέας αυτός έμενε για πολλά χρόνια αναξιοποίητος. Όμως η χώρα μας είναι μια από τις πλέον πλούσιες στη λεκάνη της Μεσογείου σε βιοποικιλότητα αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών. Εμείς γνωρίζουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας και γιΆ αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε προσπάθειες να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες αυτές. Σημαντικό βήμα για την ενίσχυσή τους αποτελεί η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έγκριση του Σχεδίου Τεχνικού Κανονισμού, με το οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για την εγγραφή ποικιλιών ορισμένων αρωματικών φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και πιο συγκεκριμένα της ρίγανης, του θυμαριού, του άνηθου, του χαμομηλιού και του βασιλικού. Η στροφή προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων που παράγει η ελληνική γη με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της δείχνει την απομάκρυνση του κόσμου από ένα χημικά καθοριζόμενο μοντέλο, προς ένα περισσότερο βιολογικά φιλικό και αειφόρο, συνυφασμένο με φυσικές παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας». |