Αθήνα 28.4.2014, 3:11
Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Το σύνολο της ευρωπαϊκής Ηπείρου συγκεντρώνει μόλις το 10% της ελληνικής βιοποικιλότητας! Δηλαδή η χώρα μας έχει στα χέρια της ένα οικονομικό «υπερόπλο» που -σωστά μαντεύετε- παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτο!
Μόλις τώρα η πολιτεία αρχίζει να αναγνωρίζει την δυναμική του και να ψελλίζει τα πρώτα λόγια για την αξιοποίησή του!
Μεμονωμένες προσπάθειες, όπως αυτή έλληνα παραγωγού που πουλάει τόνους ρίγανης σε εργοστάσιο απόσταξης στην Ιρλανδία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χαμένων δυνατοτήτων που παρέχει αυτή η παραγνωρισμένη «προίκα» του τόπου μας.
Επειδή ίσως ορισμένοι αδυνατούν να συλλάβουν το αναπτυξιακό μέγεθος της λέξης «βιοποικιλότητα», συνοπτικά αναφέρουμε ότι αφορά έρευνα, καλλιέργεια και εμπορία γύρω από χιλιάδες είδη του φυτικού και του ζωϊκού βασιλείου που ευδοκιμούν στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση πρόσφατου νομοθετήματος για τη βιοποικιλότητα, αυτή τη στιγμή η χώρα μας φιλοξενεί πάνω από 40.000 είδη πανίδας, εκ των οποίων 116 είδη θηλαστικών, περίπου 6.000 είδη χλωρίδας, τον μεγαλύτερο πληθυσμό ενδημικών ειδών ιχθυοπανίδας γλυκού νερού στη Μεσόγειο και περισσότερα από 400 είδη πτηνών. Ορισμένα από τα είδη αυτά είναι απειλούμενα με εξαφάνιση σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περιττόν να αναφέρουμε τον θετικό αντίκτυπο αυτού του είδους της αειφόρου ανάπτυξης στην οικονομία της χώρας και στην τόνωση της απασχόλησης, όπου μάλιστα εμπλέκονται επαγγελματίες δεκάδων ειδικοτήτων.
Αν τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολικά, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στους σχετικούς καταλόγους γερμανικών ιδίως εταιρειών, όπου αναφέρονται χιλιάδες εμπορεύσιμα είδη χλωρίδας και πανίδας, για να αλλάξετε γνώμη.
Μάλιστα οι γερμανοί εδώ και χρόνια διαθέτουν σοβαρά ποσά για την ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, κυρίως με τη μέθοδο της λεγόμενης «συμβολαιακής γεωργίας», η οποία τελευταία κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν, πρωτίστως για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και ιδίως για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο οι πολίτες αναμένουν να σταθεί στο ύψος των ειδικών περιστάσεων.
Υ.Γ.: Κατά 42% αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελαιολάδου πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει τις φοβερές δυνατότητες της χώρας στον αγροτικό τομέα. Δυνατότητες που πήγαιναν στράφι τις τελευταίες δεκαετίες της πελατειακής μαλθακότητας.
|