Αθήνα 30.9.2014, 11:42
Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Α' αρ. 182 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νόμος 4282/2014 «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις».
Μιά σημαντική εξέλιξη που εισάγεται με το νόμο είναι η θέσπιση Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο περιλαμβάνει τους εθνικούς στόχους ανάπτυξης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού.
Άλλες ρυθμίσεις είναι οι εξής: 1. Την διαδικασία «μίας στάσης» για την απλούστευση και γρήγορη έκδοση αδειών χωρίς να ταλαιπωρούνται» οι υποψήφιοι επενδυτές. Η απλούστευση της αδειοδότησης ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου, δεδομένου ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται σήμερα για την έκδοση της άδειας είναι δύο χρόνια, χωρίς να λείπουν και πολύ πιο ακραίες περιπτώσεις. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά άπαξ σε μία υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια θα διαβιβάσει το αίτημα και θα συγκεντρώνει ενδοϋπηρεσιακά όλα τα απαραίτητα έγγραφα, για όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. 2. Την απευθείας μίσθωση των θαλασσίων εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο σε ενδιαφερομένους επενδυτές για 20 χρόνια, ώστε οι επαγγελματίες να αισθάνονται πλέον ασφάλεια για την επένδυσή τους. Για λιμναίες εκτάσεις η μίσθωση διαρκεί 15 χρόνια με προτεραιότητα στους αλιευτικούς συνεταιρισμούς. 3. Την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των εκμεταλλεύσεων στην Περιφέρεια. Η προέγκριση και η χορήγηση της τελικής άδειας όπως και οι κτηνιατρικές άδειες αλλά και η απλοποίηση της διαδικασίας μίσθωσης είναι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες. 4. Την συγκρότηση -για πρώτη φορά στα χρονικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών, που θα αναλάβει καίριο ρόλο στη διαχείριση των 6 δις. ευρώ που διατίθενται στη χώρα μας ως το 2020 με τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε. Το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών, θα είναι ο επενδυτικός σύμβουλος της Πολιτείας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. 5. Την παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων χωρίς αντάλλαγμα σε Υπηρεσίες του Δημοσίου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ΟΤΑ και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για επτά έτη για ερευνητικούς σκοπούς. 6. Την αξιοποίηση, με επιλογή κατά προτεραιότητα, από τους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής των υδάτινων εκτάσεων που ενοικιάζονται στην περίπτωση που ο μισθωτής δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχισή της εκμετάλλευσης. 7. Την υποχρεωτική προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις εντός δυο ετών των μονάδων υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Οι μονάδες καταβάλλουν μίσθωμα, από την έναρξη ισχύος του νόμου, για την υδάτινη έκταση που είναι εγκατεστημένες. Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται, σε μονάδες οι οποίες, χωρίς να αιτηθούν την παραχώρηση του συνόλου της υδάτινης έκτασης που έχουν εγκατασταθεί, την έχουν καταλάβει αυθαίρετα και, σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας με υπέρβαση της μισθωμένης υδάτινης έκτασης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. 8. Τη χωροθέτηση των υδάτινων εκμεταλλεύσεων με το ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και με τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
|